<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az EU-ba importált gáz árának maximálása lesz a holnapi prágai informális EU-csúcs egyik fő témája. Az intézkedés egyik célja az árcsökkentés lenne, a tagállamok azonban korántsem egységesek. Putyin figyelmeztetett: ha Brüsszel árplafont vezet be az orosz gázra, Moszkva minden energiahordozó szállítását le fogja állítani.

Informális csúcsértekezletet tartanak holnap az uniós állam- és kormányfők Prágában. Mint az Charles Michel, az Európai Tanács elnökének meghívóleveléből kiderül, a legfőbb téma Oroszország Ukrajnában folytatott háborúja, az energiaügy és a gazdasági helyzet lesz. (Ma az Európai Politikai Közösség nevű új formáció ülésezik, ezen a találkozón azonban nem csak uniós tagállamok vesznek részt.)

"Az Ukrajnában dúló háború drámai hatással van az európai energiaügyi helyzetre, és tovagyűrűző hatást gyakorol a gazdaságunkra. Elsődleges célunk annak biztosítása, hogy – különösen a téli hideg közeledtével – garantáljuk az energiaellátás biztonságát és a megfizethető energiát a háztartások és a vállalkozások számára”, közölte Charles Michel.

A kiszivárgott sajtóhírek szerint a Tanács azt kéri majd az Európai Bizottságtól, hogy dolgozzon ki "működőképes megoldásokat arra vonatkozóan, hogyan lehetséges csökkenteni az árakat gázársapka segítségével."

A javaslat egyike azoknak a potenciális intézkedéseknek, amelyek "a következő hónapok menetrendjében" szerepelhetnek, írta az Euractiv a tanácsi nyilatkozat-tervezetre hivatkozva.

Putyin: ha lesz gázársapka, nem jön többé orosz gáz. Fotó: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN Putyin: ha lesz gázársapka, nem jön többé orosz gáz. Fotó: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Brüsszel egyelőre csak arról döntött, hogy megadóztatja a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket.

Több opció van az asztalon 

Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor tegnap az Európai Parlamentben (EP) már jelezte, hogy a gázársapka ötletét is támogatja.

"Az árplafon bevezetése a gázárra átmeneti megoldás addig, amíg nem fejlesztünk ki egy új EU-árindexet, amely biztosítja a piac jobb működését”, mondta Ursula von der Leyen, arra utalva, hogy Brüsszel hosszabb távon belenyúlna a piaci szabályokba is.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a gázársapka csak ideiglenes megoldás lehet, és úgy kell megalkotni, hogy az ne veszélyeztesse az ellátás biztonságát. 

Az EP szerdán közzétett állásfoglalásában ennél tovább ment:

szerinte a Bizottságnak "a vezetéken keresztül elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára” kellene javaslatot tennie – azaz maximálni kellene például a Magyarországra érkező gáz árát is.

Az árplafon célja az árak megzabolázása mellett az lenne, hogy jelentősen csökkentsék Moszkva bevételeit és így a háború finanszírozásának a képességét.   

Az EUObserver értesülései szerint a Bizottság október közepére dolgozhatja ki javaslatait a gázársapkával kapcsolatban. A testület három lehetőséggel számol: az orosz importgáz árának maximálása, a jelenleginél alacsonyabb ár kitárgyalása más szállítókkal (például Norvégiával) vagy az uniós áramtermeléshez használt gáz árának maximálása.

Putyin: mindent leállítunk

Vlagyimir Putyin ugyanakkor korábban figyelmeztetett, hogy az orosz gázár maximalizálására válaszul minden Európába irányuló energiaszállítást leállítanának.

"Nem fogunk gázt, olajat, szenet, fűtőolajat szállítani – semmit sem fogunk szállítani”, ha az a lépés sérti Oroszország érdekeit, jelentette ki az orosz elnök még szeptember elején.

A gázársapka ötlete a tagországok között is meglehetősen vitatott. Mintegy 15 állam támogatja, számos tagország – köztük Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia és Magyarország – ellenzi. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban a szállítások leállítására utalva úgy fogalmazott: "a gázársapka alapvetően lehetetlenítené el Magyarország ellátását".

Több európai országot – köztük Németországot – már az is nehéz helyzetbe hoz, hogy az orosz Gazprom (technikai okokra hivatkozva, de nyilvánvalóan válaszul az Oroszország elleni uniós szankciókra) előbb csökkentette, majd teljesen le is állította a gázszállításokat az Északi Áramlat 1-en. 

A helyzet időközben súlyosbodott, hiszen szeptember végén ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlat 1 mindkét vezetékét (valamint a használaton kívüli Északi Áramlat 2 egyik vezetékét), így azok használhatatlanná váltak.

Ráadásul a Gazprom kilátásba helyezte az Ukrajnán keresztül Európába érkező gázvezeték elzárását is egy elszámolási vitára hivatkozva. Ha ez bekövetkezik, akkor már csak Délről, a Török Áramlaton keresztül fog oroszt gázt kapni Európa – nagyrészt ezen a vezetéken érkezik a gáz Magyarországra is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG