4p

Az izraeli, aggodalomra okot adó delta-variáns okozta negyedik hullámban végre egy jó hír: felmérésük szerint a vártnál is hatásosabb a harmadik, emlékeztető oltás felvétele. A 60 év felettieknél a Pfizer 86 százalékos eredményt hozott.

A többezer embert vizsgáló izraeli tanulmány azt állítja, hogy egy harmadik adag Pfizer/BioNTech vakcina 86 százalékosan hatékony a 60 évesnél idősebb embereknél – írja a Reuters.

Az izraeli nagy egészségügyi szolgáltató, a Maccabi, amely az ország 9,3 millió lakosának közel egynegyedét fedi le, összehasonlította 149 144 fő 60 év feletti olyan ember eredményeit, akik legalább egy hete megkapták már a harmadik oltásukat, azzal a 675 630 fővel, akik csak kettőn vannak túl.

Az izraeli tanulmány szerint a harmadik oltás 86 százalékos hatékonyságú. Fotó: Depositphotos
Az izraeli tanulmány szerint a harmadik oltás 86 százalékos hatékonyságú. Fotó: Depositphotos

 

A Maccabi közleménye szerint a harmadik oltást kapó csoportban csak 37 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, szemben a „kétoltásosak” 1064 pozitív esetével. A Maccabi nem adott információt a 37 pozitív eset súlyosságáról, illetve arról, hogy történtek-e szövődmények.

A Pfizer szerint vakcinájuk hatékonysága idővel valóban csökken, és egy harmadik adag szignifikánsan magasabb semlegesítő antitestet mutatott a kezdeti SARS-CoV-2 vírus, valamint a Béta és a nagyon fertőző Delta-variánsok ellen. 

Izrael a múlt hónapban kezdte meg a harmadik Pfizer-adag beadását, ugyanis egyre drasztikusabb méreteket ölt az országban a Delta-variáns által okozott negyedik hullám. Eddig mintegy 1,1 millióan – főleg 50 év felettiek és egészségügyi dolgozók és a valamilyen okból rászorultak - kapták meg eddig a harmadik adagot. Ennek ellenére az izraeli egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy az esetek száma tovább nő, tekintettel arra, hogy további 1,1 millió izraeli, - a lakosság mintegy 12 százaléka - továbbra is oltatlan. 

Az aggodalom jogos, hiszen a harmadik oltás pozitív eredményei ellenére Izraelben közben nyolcezer fölé emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma. A közel 150 ezer tesztből kapott fertőzésszám február elseje óta a legmagasabb szám, és 6,2 százalék pozitivitási arányt jelent.

Több mint 55 ezer aktív esetet tartanak nyilván az egészségügyi hatóságok, közülük 926-an kórházba kerültek, 559-en súlyos esetnek számítanak, 89-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója elrendelte a rendkívüli helyzet nyomán az összes ápoló-továbbképző tanfolyam felfüggesztését, hogy az ápolók azonnal visszatérhessenek a kórházakba és a rendelőintézetekbe – szemlézte a Portfolio.hu a Jediót Ahronót című újság hírportálját, a ynet-et.

A minisztérium számításai szerint a jelenlegi trendek folytatódása esetén szeptember 10-én már 4800 beteg lehet a kórházakban, s várhatóan 2400-an lesznek súlyos állapotban, de abban reménykednek, hogy szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentősen csökken majd a fertőződés üteme, és ezzel a súlyos betegek száma.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este tanácskozást hívott össze, melyen megvitatták a tanévkezdésből fakadó gondokat. Elhatározták, hogy a 12 évesnél idősebbek, vagyis már olthatók évfolyamain az egészségügyi minisztérium által "piros", azaz erősen fertőzött  településeken zoom applikációval fognak interneten tanulni azokban az osztályokban, amelyekben nincs beoltva legalább a gyerekek 70 százaléka.

Izrael már 58 települése számít "pirosnak", azaz közepesen fertőzöttnek, 103 város "narancssárga", azaz elenyészően van jelen a koronavírus, 65 helyiség még "sárga", és 54 település maradt "zöld", vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzött státuszú.

December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 855 387-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,97 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. A pandémia megjelenése óta 951 226 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6694-en haltak meg Izraelben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG