<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Furcsaságok és különlegességek a háborúban.

A napi hadijelentésekbe már nem fér bele, hogy mennyi minden úgymond hétköznapi esemény, történés, nem is annyira meglepő intézkedés is van, ami lazán vagy szorosan, de összefügg az ukrán-orosz háborúval. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

Vajon még élnek ezek az újonnan besorozott férfiak, akikkel tavaly találkozott Putyin az egyik kiképzőközpontban? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
Vajon még élnek ezek az újonnan besorozott férfiak, akikkel tavaly találkozott Putyin az egyik kiképzőközpontban? Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

A két fél emberveszteségeiről ellentmondó számok látnak napvilágot. Az ukránok szerint már 125 ezer orosz esett el, az oroszok saját veszteségeikről szinte semmit nem árulnak el, pár ezret ismertek el eddig. Néha egy-egy nagyobb ukrajnai tömegsírról vagy temetésről jönnek képek és videók, vagy arról, hogy mondjuk az oroszokat segítő Wagner-csoport elesett tagjainak a növekvő számú sírját mutatják meg. 

Most viszont Anna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes közölte: az oroszok legalább öt mobil krematóriumot működtetnek, ezek folyamatosan mozognak a frontvonal teljes hosszában, hogy eltüntethessék az elesett orosz katonákat. A politikus szerint azonosítás és megszámlálás nélkül hajtják végre a műveletet. Ezzel gyakorlatilag megfosztják a hátrahagyott családtagokat a nekik járó juttatásoktól.

Nem ritka manapság, hogy a fronton akár esküvőt is tartanak az ukránok, talán ezzel is demonstrálni akarják, hogy az élet megy tovább. Nem régen mi is beszámoltunk az egyik ilyen eseményről. Arról, hogy egy hadseregben történt ismerkedés után, pezsgővel ünnepelték a nagy napot, amikor egy helyi pap összeadta az ifjú párt. Orosz oldalról nem kaptunk ilyen hírt, jöttek viszont másfélék.

Az orosz hatóságok által külföldi ügynökként számon tartott moszkvai Szaharov központnak február végéig teljesen el kell hagynia azt a fővárosi lakásmúzeumi épületet, amit a Nobel-békedíjas ismert orosz emberi jogi aktivista, író, Andrej Szaharov emlékének szenteltek. Eredetileg határozatlan ideig és ingyen bérelték az ingatlant, de egy új törvényben a külföldi ügynököknek nevezett szervezetek vagy személyek ilyesmire már nem jogosultak. Az orosz főügyészség január 23-án nem kívánatosnak minősítette az amerikai Szaharov Alapítványt is.

Maradjunk még Moszkvában! A hét végén jött a hír, hogy február 1-től már nem játszanak egyetlen Harry Potter-filmet sem az orosz fővárosban és persze sehol Oroszországban. Az online kölcsönzőkből is eltüntetik ezeket. A Warber Bros. Által adott vetítési jogok lejártak, valójában mostantól fog életbe lépni a teljes filmembargó, amit még tavaly kezdett a legtöbb nagy amerikai stúdió. Először csak a mozikban vették le a műsorról az amerikai alkotásokat, majd idővel az online térből is.

Vlagyimir Putyin teljes orosz közigazgatást vezetett be a megszállt területeken, orosz útlevelek jelentek meg és rubellel is lehet fizetni. Most úgy döntött az orosz kormány, hogy március 1-től a nyugdíjfolyósítás is az Oroszországban kialakult rend szerint megy tovább. Arra hivatkoztak, hogy az ottani lakosok nem tudják előteremteni a szolgálati idejüket és a nyugdíj előtti fizetésüket igazoló dokumentumokat a munkaadóktól, az állami intézményektől és az önkormányzatoktól. Az érintett orosz ajkú nyugdíjasok minden olyan juttatásra jogosultak, amit az oroszországi társaik megkapnak.

Roham előtt gyakran osztanak alkoholt. Legalábbis ez a (tév)hit. Nos, sem az oroszok, sem az ukránok nem mondtak le arról, hogy ebben a tekintetben biztonságban legyen a hátország. Oroszországban folyamatos a gabona folyákony kenyérré alakítása és biztos, hogy jut a frontra is. Egy hétvégi jelentés szerint tavaly Ukrajnában 12 százalékkal több szeszesitalt állítottak elő, mint 2021-ben, az állam a második félévben 13 százalékkal több jövedéki adót szedett be, mint 2021 azonos időszakában. A zugfőzdék állítólag háttérbe szorultak, de ezt csak a kijevi politikusok mondják, számokkal még nem támasztották alá ezt. Vodkát továbbra is szabadon lehet venni az interneten és az illegális terjesztésnek sem tudtak gátat vetni, ezt viszont elismerték.
(Interfax, UNN, TASZSZ)

Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG