5p

A vonatkozó statisztikák kezdete óta soha nem költöttek még annyi pénzt fegyverekre a világ országai, mint tavaly. A sort toronymagasan az Egyesült Államok vezeti, majd Kína és Oroszország következik. Ukrajna a nyolcadik helyen áll kormányzati kiadásainak csaknem 60 százalékát vitte el a háború. Szakértők egy része szerint szükségszerű a fegyverkezés, mások viszont eszkalációtól tartanak.

Hosszú évtizedek óta nem látott szintű fegyverkezési láz lett úrrá a világon a Stockholm Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) hétfőn közölt jelentése szerint.

A globális katonai kiadások tavaly 2443 milliárd (!) dollárra nőttek, ami 6,8 százalékos növekedés 2022-höz képest – ez a legnagyobb emelkedés 2009 óta. Ennél nagyobb költést pedig még soha sem regisztráltak az intézet fennállásának 60 éve alatt.

Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Ráadásul most először jegyeztek fel növekedést mind az öt régióban, tehát Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában, az Óceániai-térségben és az amerikai kontinensen is.

Vezet az USA

A lista első helyén nem meglepő módon az Egyesült Államok található, amelynek hadi kiadásai – 2,3 százalékos növekedést mutatva – 916 milliárd dollárra rúgtak tavaly. Ez a globális költés 37 százaléka, az amerikai GDP-nek pedig 3,4 százaléka.

A jelentés szerint Washington 2014 óta – ekkor annektálta Oroszország a Krímet – egyre inkább olyan új fegyverrendszerek kifejlesztésére fókuszál, amelyeket „fejlett katonai képességekkel rendelkező” ellenségekkel szemben lehet használni.

A második helyen Kína áll, amely hat százalékkal 296 milliárd dollárra növelte ilyen jellegű költéseit. Ez a globális kiadások 12, a kínai GDP-nek pedig 1,7 százaléka. Az Egyesült Államok és Kína együttesen tehát a globális katonai költések mintegy felét adja.

A harmadik helyet – szintén nem meglepő módon – Oroszország kaparintotta meg. Moszkva jelentős mértékben, 24 százalékkal 109 milliárd dollárra emelte hadikiadásait 2022-höz képest. Ez a globális költések 4,5, az orosz GDP-nek pedig 5,9 százaléka. (Kína és Oroszország esetében becsült adatokról van szó – a szerk.)

Brutális ukrán terhek

Még ennél is nagyobb mértékben, 51 százalékkal ugrottak meg Ukrajna védelmi kiadásai, amelyek összesen 64,8 milliárd dollárt tettek ki tavaly.

Ez a 8. legmagasabb érték globálisan és az ukrán GDP 37 (!) százalékát, a teljes kormányzati költéseknek pedig 58 (!) százalékát jelenti.

Emellett az ország minimum 35 milliárd dollár értékű katonai segélyt kapott szövetségeseitől, nagyrészt az Egyesült Államoktól. 2014 és 2023 között „egyébként” 1272 (!) százalékkal ugrottak meg az ukrán katonai költések – Oroszország esetében "mindössze" 57 százalékos pluszt jegyeztek fel ebben az időszakban.     

A top 10-be Európából Oroszországon és Ukrajnán kívül Nagy-Britannia (74,9 milliárd dollár), Németország (66,8 milliárd dollár) és Franciaország (61,3 milliárd dollár) került még be. Mellettük India (83,6 milliárd dollár), Szaúd-Arábia 75,8 milliárd dollár) és Japán (50,2 milliárd dollár) van még az első tíz helyezett között.

A Közel-Keleten Szaúd-Arábia után Izrael fordította a legtöbbet, 27,5 milliárd dollárt hadi kiadásokra, ami 24 százalékos növekedés 2022-höz képest – a jelentős plusz elsősorban a gázai háborúra vezethető vissza. (A zsidó államot továbbra is főleg az Egyesült Államok látja el fegyverekkel.)

Magyarország nincs benne a top 40-ben, amelybe szomszédaink közül Ukrajna mellett csak Románia került be.

Keleti szomszédunk a 39. rangsorban 5,6 milliárd dollár költéssel, ami a GDP-jük 1,6 százaléka – igaz, ez 4,7 százalékos csökkenést jelez 2022-höz képest.

Eszkalálódhatnak a konfliktusok

Összességében azonban a növekedés egyértelmű, és megfelel annak a kívánalomnak, amelyet a NATO és uniós vezetők támasztanak a tagországokkal szemben.

Most, hogy a második világháború óta a legnagyobb biztonsági fenyegetéssel nézünk szembe, legfőbb ideje, hogy radikális és konkrét lépéseket tegyünk a védelmi készültség érdekében, az EU gazdaságát pedig ’háborús alapra’ helyezzük” – írta például Charles Michel, az Európa iTanács elnöke márciusban a tagállami vezetőknek, az orosz-ukrán háborúra utalva.

Egy másik alkalommal pedig felidézte az ókori mondást, miszerint aki békét akar, annak készülnie kell a háborúra.

„A katonai kiadások példa nélküli emelkedése direkt válasz a béke és biztonság globális hanyatlására” – mondta Nan Tian, a mostani kutatás egyik készítője a The Guardiannak ezzel párhuzamosan.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ez komoly eszkalációs veszéllyel – a háború(k) kiterjedésének és/vagy mélyülésének a veszélyével – jár: „Az államok előnyben részesítik a katonai erőt, ugyanakkor ezzel azt kockáztatják, hogy az egyre változékonyabb geopolitikai és biztonsági környezetben beindul egy akció-reakció spirál”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG