5p

A BUX index napon belül ismét rekordot döntött, de azután visszahúzódott kicsit. Egyre magasabb OTP-célárakat adnak meg az elemzők. Az európai kamatszint csökkenhet, az ether árfolyamát fontos hírek mozgathatják meg. Fennmaradhat, túlélhet-e egyáltalán a Tesla? – teszik fel a kérdést a cégnek rossz hírek nyomán.

Európában nem egyértelmű a tőzsdék képe kedden, Németországban például felfelé, Franciaországban lefelé megy az index, és más tőzsdéken is vegyes a kép. Az amerikai határidős indexek alapján az USA-ban viszont emelkedéssel indulhat a nap, már csak azért is, mert a hétfői globális emelkedésből ünnepnap miatt ők kimaradtak.

Kiemelkedő esemény lesz ezen a héten a májusi személyes fogyasztási kiadások árindexe, pénteken jön, és úgy ismert, mint a Federal Reserve által is preferált inflációs mérőszám. A keddi programban pedig a Conference Board fogyasztói bizalmi felmérésének legfrissebb adatai szerepelnek. Az elemzők arra számítanak, hogy a májusi adat kissé visszaesik, az előző havi 97,0-ról 96,0-ra.

A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Erős forint, oldalazó BUX

Kora délelőtt rövid ideig pluszban volt a BUX index, a 70 ezer pontot is átlépte, új nap közbeni csúcsot érve el. Később azonban némi mínuszba süllyedt, jelenleg 0,2 százalékos a vesztesége, ugyanennyit látunk az OTP-nél is. A Richter stagnál, a Mol 0,8 százalékkal megy lejjebb.

A forint csendesen tovább erősödget, az euró már csak 383,90, ami 80 fillérrel van a hétfő esti érték alatt. Hasonló szinten utoljára február elején járt az árfolyam. A hollandiai gázár két százalékkal esik, a Brent olaj kissé emelkedik. Az arany is felfelé araszol, de igazán nagyot az ezüst ment, majdnem négy százalékkal.

Még magasabb lehet az OTP ára

Hétfőn a Morgan Stanley emelte meg 21 500 forintra az OTP-re vonatkozó célárát, kedden reggel a Goldman Sachs frissítette vételi ajánlását, 24 000 forintos célárral – írta a K&H Értékpapír. Korábban is viszonylag magas, 22 600 forintos árat adott meg az utóbbi elemző, ehhez képest is jelentős emelést hajtott végre.

Árfolyamok és grafikonok

A konszenzusos célár – az elemzői célárak átlaga – ezzel 21 531 forintra nőtt. A papír jelenleg 17 920 forint, így a konszenzus húsz százalékos felértékelődési potenciált sejtet.

Új történelmi csúcson a BUX

A Magyar Telekom kivételével az összes vezető részvény emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, a kedd viszont iránykereséssel indult – írja az Equilor Befektetési Zrt. Technikai elemzésük szerint:

  • Az OTP árfolyamában 18 ezer forintnál látható fontos ellenállás, melynek áttörése esetén viszonylag nagy tér nyílna felfelé.
  • A Richter a 9420 forintos szint fölé került, a következő akadály 9 585 forintnál húzódik.
  • A Molnak 2860 forintnál ellenállási szintet jelent a 200 napos mozgóátlag.
  • A Magyar Telekom árfolyamában 972 forintnál látható ellenállás.

Júliusban is vághat az EKB?

Az EKB francia jegybankára, Francois Villeroy de Galhau szerint a már biztosra vehető júniusi kamatcsökkentést követően nem zárható ki a júliusi vágás sem – írja az Erste Befektetési Zrt. Az EKB folyamatosan az adatvezéreltséget hangsúlyozza, így igyekszik nyitva tartani a rugalmasság lehetőségét.

A piac azonban mostanra szinte teljesen kiárazta a júliusi csökkentés esélyét, kevesebb, mint tíz százalékra teszik csupán, ami kényelmetlenül alacsony az EKB számára. A mostani nyilatkozat a mozgásteret lehetett hivatott növelni. A német állampapírok öt bázispontos hozamcsökkenést mutattak a hírre a hétfői kereskedésben.

Ethereum ETF-re várva

A főbb kriptovaluták enyhe mínuszban vannak ma, a bitcoin 68 ezer, az ether 3820 dollár körül. A piac azt várja, hogy a napokban engedélyezett Ethereum ETF-ek az USA-ban ténylegesen is megkezdjék működésüket. Azt várják ettől, hogy – a Bitcoin EFT-ek januári engedélyezéséhez hasonlóan – ez majd milliárd dolláros nagyságrendű tőkét fog vonzani a piacra.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Sokmilliárd dollárnyi bitcoin lebeg a piac feje felett

A 2014-ben csődbe ment japán Mt. Gox kriptotőzsde öt év óta először mozdított meg legalább 2,9 milliárd dollárnyi bitcoint (legalább 42 830 darab BTC-t), áttéve azokat egy ismeretlen ázsiai címre – jelentette az Arkham Intelligence blokklánc-elemző cég. Egy frissítés szerint ez után azonban további tranzakciókat hajtott végre, így végül legalább 9,6 milliárd dollár értékű bitcoint utalt át.

Az Mt. Gox felszámoló vagyonkezelője 2023 szeptemberében azt jelentette be, hogy a károsultak számára történő visszafizetés határidejét 12 hónappal kitolták, 2024. október 31-re.

Túlélhet-e egyáltalán a Tesla?

A Tesláról mindenkinek más a véleménye, de ritkaságszámba megy, hogy valaki a létjogosultságát is megkérdőjelezi. Most ezt teszi a német N-Tv.de. Bár a Tesla a világ legértékesebb autógyártójává vált, megváltozott a széljárás, és lejtmenetbe került – írják. Hangsúlyozva, hogy nem az iparágat temetik, csak a céget.

Árháború dúl az elektromos autók piacán, az eladások és az árrések csökkennek, a konkurencia pedig feni a fogait. Elhibázott volt a modellpolitika, fenyegető tényező Kína. A több mint 14 ezer alkalmazott elbocsátása is rossz jel, a mexikói „Gigafactory 6” építésének leállítása szintén negatívan hatott. A tervezett kanadai „Gigafactory 7” építésének elhalasztása és a brandenburgi Grünheide üzem bővítése elleni tiltakozások szintúgy.

A Tesla csak egy epizód az autóipar történetében? teszik fel a kérdést.

Már mindenki utolérte?

A válaszuk pedig igen. Hosszú távon a Teslának a jelenlegi struktúrában kevés esélye van a túlélésre a globális autópiacon. Kiszorulhat a piacról, és aligha tekinthető felvásárlási jelöltnek, mert az iparág minden elképzelhető érdeklődője tudja ma már ugyanazt, mint maga a Tesla, sőt, technológiailag még többet is.

Jelenleg nincs piaca a gigagyáraknak sem, és nem is lesz, ki tudna bármit is kezdeni ilyen hatalmas telephelyekkel? – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fittyet hány az esőre, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:12
Szépen magához tért a hét eleji kábulatból a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG