<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A blokkláncot sok mindenért szidják, de pótolhatatlannak bizonyulhat a cenzúra elleni harcban. Erre nemrég egy kínai eset felhívta a figyelmet, a dokumentum ma is köszöni szépen, megvan. De dolgoznak nagyobb fájlok, képek, videók titkosított és megosztott tárolásán is. A hatóságok tehetetlennek bizonyulhatnak.

Vannak weboldalak, fórumok, országok, ahol álhírekkel, hamis információkkal, eltorzított féligazságokkal operálnak, másutt azonban még erős a klasszikus cenzúra. Vagyis nem lehet közzétenni olyan híreket, véleményeket, amelyek a hatalomnak nem tetszenek, vagy ha valaki közzéteszi azt leveszik (a szerzőt meg elviszik, ha egyáltalán megtalálják).

Ebben lehet, hogy a sokat ostorozott blokkláncnak köszönhetően komoly változás lesz. Vagy már van is. Nemrég a kínai Changchun Changsheng Biotech vállalat keltett nagy felzúdulást Kínában, amely csecsemőknek is szánt, lejárt oltóanyagokat hozott forgalomba, hamisított szavatossági jelzéssel. Méghozzá százezer számra.

A kínai hatóságok kezdetben főleg azzal voltak elfoglalva, hogy eltüntessék a céget bíráló kritikus írásokat és a felhasználók kommentárjait. (Bár azóta már letartóztatások is történtek a vállalat dolgozóinak körében.) Erre a felhasználók feltették az egyik leleplező írást az Ethereum blokkláncra.

Csípős megjegyzések

A kriptodeviza-tranzakcióknál ugyanis egyfajta megjegyzés-rubrika is van, hasonlóan a banki átutalásokhoz.  Ide írva valamit, és bárkinek, akár magunknak elküldve azt is rögzíti a blokklánc. Így aztán ez a bejegyzés azóta is megvan, konkrétan itt található, sőt kommentelhető is. (UTF-8 formátumban van, kínaiul, képünkön. A Google Fordítóval nagyjából el lehet olvasni, bár magyarra ez nem túl jól fordít.)

A blokklánc világában így már gyakorlatilag bárki bármit megőrizhet az utókornak, a feltett információ vélhetően örökre, kitörölhetetlenül ott marad. Kivéve ha a kriptodevizák legvérmesebb bírálóinak igaza lesz, és teljesen ki fognak halni ezek a blokkláncok, amelyek egyfajta nyilvántartások. Ám ehhez az kellene, hogy már egyetlenegy számítógép se futtassa az Ethereum láncot.

Tízezernyi tanú

Ezek a nyilvántartások (“megosztott főkönyv”, “distributed ledger technology”, DLT) sok ezer számítógépen futnak egyszerre, és a felülírásukhoz legalább ezek felét felül kéne bírálni. Ez a Bitcoin-rendszerben a becslések szerint milliárd dolláros nagyságrendű ráfordítást igényelne.

A hatósági fellépés is reménytelen, mivel a nyilvántartásokat vezető gépek, az úgynevezett node-ok az egész földgolyón elszórva találhatók, e pillanatban 9685. Az Ethereum blokkláncot pedig 17 152 “node” kezeli pillanatnyilag. Még most is, hogy a kriptodevizák árfolyama relatíve alacsony. Nincs központi hatóság, központi szervező, fő programozó, akinél valamiféle főkapcsoló lenne.

Egész országok áramfogyasztása

Sokszor kárhoztatják a kriptodevizákat, hogy rengeteg áramot fogyasztanak, ami igaz is. A Digiconomist oldal szerint a Bitcoin-rendszer globálisan 73 Twh áramot fogyaszt, ami jelenleg Ausztria fogyasztásához áll a legközelebb.

Az Ethereum-hálózat pedig 20 Twh körüli fogyasztással Azerbajdzsán felhasználását teszi ki. Az előbbi közel hétmillió, az utóbbi majdnem kétmillió átlagos amerikai háztartás áramfelhasználása.

Újak és újak jönnek

De ami óriási hátrány a környezet szempontjából, az előny, ha a szólásszabadságról van szó. Ilyen nagyságrendű áramot fogyasztó számítási kapacitást kellene annak kiépíteni, aki a Bitcoin, illetve az Ethereum rendszere feletti uralmat át akarná venni. Ráadásul nincs annak sem akadálya, hogy valaki több blokkláncra tegye fel a kérdéses információt egyszerre. (Bár az említett tranzakció éppen nem volt túl olcsó, 3,66 dollárba került.)

Törölhetetlen videók

Ezen kívül sorba jönnek olyan kezdeményezések, amelyek speciális, média-blokkláncokon dolgoznak vagy már működtetnek is ilyeneket. A Steemit blogoldalról és a körülötte levő más szolgáltatásokról már írtunk, ezt kifejezetten arra tervezték, hogy a blokkláncon tároljon blogbejegyzéseket, cikkeket, kommenteket és más szöveges információkat. De jönnek a többiek is, mint a Po.et, az ONG vagy a Civil.

Más vállalkozások nagyobb fájlok, képek, videók decentralizált és erősen titkosított, így cenzúrázhatatlan tárolásán dolgoznak, mint az InterPlanetary File System (IPFS). Lehet, hogy nemsokára egy-egy nagyobb videó törlése is megoldhatatlan feladat lesz a hatóságok számára.

Korábbi cikkünk: Cenzúra: mit miért töröl a Facebook és a Youtube?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG