<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A blokkláncot sok mindenért szidják, de pótolhatatlannak bizonyulhat a cenzúra elleni harcban. Erre nemrég egy kínai eset felhívta a figyelmet, a dokumentum ma is köszöni szépen, megvan. De dolgoznak nagyobb fájlok, képek, videók titkosított és megosztott tárolásán is. A hatóságok tehetetlennek bizonyulhatnak.

Vannak weboldalak, fórumok, országok, ahol álhírekkel, hamis információkkal, eltorzított féligazságokkal operálnak, másutt azonban még erős a klasszikus cenzúra. Vagyis nem lehet közzétenni olyan híreket, véleményeket, amelyek a hatalomnak nem tetszenek, vagy ha valaki közzéteszi azt leveszik (a szerzőt meg elviszik, ha egyáltalán megtalálják).

Ebben lehet, hogy a sokat ostorozott blokkláncnak köszönhetően komoly változás lesz. Vagy már van is. Nemrég a kínai Changchun Changsheng Biotech vállalat keltett nagy felzúdulást Kínában, amely csecsemőknek is szánt, lejárt oltóanyagokat hozott forgalomba, hamisított szavatossági jelzéssel. Méghozzá százezer számra.

A kínai hatóságok kezdetben főleg azzal voltak elfoglalva, hogy eltüntessék a céget bíráló kritikus írásokat és a felhasználók kommentárjait. (Bár azóta már letartóztatások is történtek a vállalat dolgozóinak körében.) Erre a felhasználók feltették az egyik leleplező írást az Ethereum blokkláncra.

Csípős megjegyzések

A kriptodeviza-tranzakcióknál ugyanis egyfajta megjegyzés-rubrika is van, hasonlóan a banki átutalásokhoz.  Ide írva valamit, és bárkinek, akár magunknak elküldve azt is rögzíti a blokklánc. Így aztán ez a bejegyzés azóta is megvan, konkrétan itt található, sőt kommentelhető is. (UTF-8 formátumban van, kínaiul, képünkön. A Google Fordítóval nagyjából el lehet olvasni, bár magyarra ez nem túl jól fordít.)

A blokklánc világában így már gyakorlatilag bárki bármit megőrizhet az utókornak, a feltett információ vélhetően örökre, kitörölhetetlenül ott marad. Kivéve ha a kriptodevizák legvérmesebb bírálóinak igaza lesz, és teljesen ki fognak halni ezek a blokkláncok, amelyek egyfajta nyilvántartások. Ám ehhez az kellene, hogy már egyetlenegy számítógép se futtassa az Ethereum láncot.

Tízezernyi tanú

Ezek a nyilvántartások (“megosztott főkönyv”, “distributed ledger technology”, DLT) sok ezer számítógépen futnak egyszerre, és a felülírásukhoz legalább ezek felét felül kéne bírálni. Ez a Bitcoin-rendszerben a becslések szerint milliárd dolláros nagyságrendű ráfordítást igényelne.

A hatósági fellépés is reménytelen, mivel a nyilvántartásokat vezető gépek, az úgynevezett node-ok az egész földgolyón elszórva találhatók, e pillanatban 9685. Az Ethereum blokkláncot pedig 17 152 “node” kezeli pillanatnyilag. Még most is, hogy a kriptodevizák árfolyama relatíve alacsony. Nincs központi hatóság, központi szervező, fő programozó, akinél valamiféle főkapcsoló lenne.

Egész országok áramfogyasztása

Sokszor kárhoztatják a kriptodevizákat, hogy rengeteg áramot fogyasztanak, ami igaz is. A Digiconomist oldal szerint a Bitcoin-rendszer globálisan 73 Twh áramot fogyaszt, ami jelenleg Ausztria fogyasztásához áll a legközelebb.

Az Ethereum-hálózat pedig 20 Twh körüli fogyasztással Azerbajdzsán felhasználását teszi ki. Az előbbi közel hétmillió, az utóbbi majdnem kétmillió átlagos amerikai háztartás áramfelhasználása.

Újak és újak jönnek

De ami óriási hátrány a környezet szempontjából, az előny, ha a szólásszabadságról van szó. Ilyen nagyságrendű áramot fogyasztó számítási kapacitást kellene annak kiépíteni, aki a Bitcoin, illetve az Ethereum rendszere feletti uralmat át akarná venni. Ráadásul nincs annak sem akadálya, hogy valaki több blokkláncra tegye fel a kérdéses információt egyszerre. (Bár az említett tranzakció éppen nem volt túl olcsó, 3,66 dollárba került.)

Törölhetetlen videók

Ezen kívül sorba jönnek olyan kezdeményezések, amelyek speciális, média-blokkláncokon dolgoznak vagy már működtetnek is ilyeneket. A Steemit blogoldalról és a körülötte levő más szolgáltatásokról már írtunk, ezt kifejezetten arra tervezték, hogy a blokkláncon tároljon blogbejegyzéseket, cikkeket, kommenteket és más szöveges információkat. De jönnek a többiek is, mint a Po.et, az ONG vagy a Civil.

Más vállalkozások nagyobb fájlok, képek, videók decentralizált és erősen titkosított, így cenzúrázhatatlan tárolásán dolgoznak, mint az InterPlanetary File System (IPFS). Lehet, hogy nemsokára egy-egy nagyobb videó törlése is megoldhatatlan feladat lesz a hatóságok számára.

Korábbi cikkünk: Cenzúra: mit miért töröl a Facebook és a Youtube?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos