3p

Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 

Meglehetősen vegyes a kép az élelmiszer-porondon. A hipermarketekben március és április eleje között feljebb kúsztak az árak, a Privátbankár Árkosara szerint ugyanis 1 százalékkal közel 35 ezer forintra nőtt egy családi nagybevásárlás ára. A Központi Statisztikai Hivatal márciusban havi szinten 0,1, éves szinten pedig 0,7 százalékos élelmiszer-inflációt, azaz szerény drágulást mért.

Jobb eredmény született a diszkontokban
Jobb eredmény született a diszkontokban
Fotó: Aldi

Ugyanakkor a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése kedvező eredményt hozott. Az Aldi, a Lidl és a Penny árainak átlaga alapján a kosár ára 9822 forintba került április közepén. Ez 0,8 százalékkal marad el a februári 9902 forintos átlagtól és majdnem 5 százalékkal elmarad a tavaly októberi 10 ezer forint feletti összegtől.

Már megint az alma

A legnépszerűbb gyümölcsök közé sorolható alma árazása változékonynak mondható. A februári árfelmérésben felfelé húzta a kosárértéket. Ezúttal azonban a másik irányt választotta. Az átlagár 400 forint alá került. A csirkemell is hozzájárult ehhez, miután az egyik diszkontban a többiekhez hasonló 1600 forint feletti ár helyett 1315 forintos akció volt, így lehúzta az átlagot. Szintén olcsóbb lett a kristálycukor, az átlagár 300 forint alá süllyedt. Az egyik lánc banánakciót hirdetett, az 549 forintos ár bőven elmarad a többiekre és a múlt hónapra jellemző 700 fornitos ártól. 

Drágult ugyanakkor például a Coca-Cola, a kétliteres verzió ára 729 forint mindenhol, jó eséllyel a korábbi 699 forintos ár helyett ennyit kell majd érte fizetni a jövőben, leszámítva az akciós időszakokat. Szintén többet kell a pénztáraknál hagyni a trappista sajtért.

Megjegyzés: A Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés során a kosárban októbertől 19  termék szerepelt: félbarna kenyér, 2,8 százalékos ESL tej és 2,8 százalékos UHT tej, kristálycukor, búzafinomliszt, csirkemellfilé, 1,5 literes ásványvíz, banán, alma, Coca-Cola, őrölt kávé, folyékony mosópor, toalettpapír, gyorsfagyasztott hasábburgonya, folyékony mosószer, tojás, krumpli, tömbös kiszerelésben kapható trappista sajt és spagettivel. Februártól módosult a kosár tartalma, a mosószer és a toalettpapír távozott. Ennek elsősorban az az oka, hogy a mosószereknél több alkalommal is változtak a termékek és a kiszerelések, valamint azt, hogy hány mosásra elegendő egy-egy termék. A toalettpapír pedig azért került ki, hogy a jövőben kizárólag a szóban forgó élelmiszerek diszkontokban elérhető árának változását lehessen nyomon követni.  A felmérésekre minden hónap második felében kerül sor az adott hét csütörtökjén vagy péntekjén, mivel a diszkontok heti új akciói csütörtöktől kezdődnek. 


Ahogy szó volt róla, októberhez képest komolyabb mértékben. Bár a trappista sajt, a krumpli és a kóla 4-29 százalékkal drágább lett, a termékek többsége olcsóbban kapható. A csirkemellfilé közel 20 százalékkal lett olcsóbb, igaz, ez részben a már említett áprilisi - 1315 forintos - akciós árnak is köszönhető. A finomlisztnél 9, az almánál 30 százalékos mérséklődés látható ezen az időtávon. 

Arra a kérdésre, hogy szélesebb körben is negatív irányba indulnak-e az élelmiszerárak majd a hipermarketeket szondázó, május elején megjelentő Privábankár Árkosár-felmérés, valamint a KSH ad választ az inflációs elemzésében. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG