Hirdetés
Hirdetés

Milyen kávét iszol? Egyesül a Jacobs, a Douwe Egberts és a Senseo

2014. május 07., 13:54

Két nagy kávékonszern, a Mondelēz International és a D.E Master Blenders 1753 létrehozza a világ legnagyobb pure-play kávévállalatát – jelentették be. Az új cég Jacobs Douwe Egberts néven, hollandiai központtal működik majd, és a Jacobs, a Tassimo, illetve a Douwe Egberts és a Senseó márkákat is magában foglalja majd.

A Mondelēz International, Inc., amely a NASDAQ amerikai tőzsdén is forog (MDLZ) és a D.E Master Blenders 1753 B.V. bejelentették szándékukat, hogy egyesítik kávéüzletágaikat, és létrehozzák a világ legnagyobb, várhatóan évi több mint ötmilliárd font (hétmilliárd dollár) árbevételt és alig valamivel 20 százalék EBITDA-rátát elérő pure-play kávévállalatát. (Pure play-nek az egy termékcsoportra koncentrál tőzsdei cégeket nevezik.)

Ezek a márkák érintettek

Hirdetés

A Jacobs Douwe Egberts (JDE) néven, hollandiai központtal működő új vállalat a világ több mint két tucat országának piacán fog vezető szerepet betölteni, és a feltörekvő piacokon is erős jelenléttel rendelkezik majd, ami jelentős árbevétel-növelési lehetőséget teremt számára a kávé termékkategória 81 milliárd dollár éves forgalmú globális piacán – írja a cégek közleménye.

A világ legjelentősebb kávémárkái közül jó néhány a két vállalat valamelyikének tulajdonában van: a Jacobs, a Carte Noire, a Gevalia, a Kenco, a Tassimo és a Millicano ugyanis a Mondelēz International, a Douwe Egberts, a L’OR, a Pilão és a Senseo pedig a D.E Master Blenders 1753 portfólióját gazdagítják.

Ötmilliárd dollár készpénzben

Pierre Laubies, a D.E Master Blenders 1753 jelenlegi vezetője lesz az egyesített vállalat leendő vezérigazgatója. Az Acorn Holdings B.V., a D.E Master Blenders 1753 tulajdonosa kötelező érvényű ajánlatot tett a Mondelēz International franciaországi kávé üzletágának megvásárlására.

2013-ban a Mondelēz International kizárólagos tulajdonban álló kávé üzletága megközelítőleg 3,9 milliárd dollár (2,9 milliárd font), a D.E Master Blenders 1753 pedig 3,4 milliárd dollár (2,5 milliárd font) árbevételt ért el. A Mondelēz International a tranzakciók lezárultával 49 százalékos tőkerészesedést fog kapni a Jacobs Douwe Egbertsből és megközelítőleg ötmilliárd dollárt készpénzben. Az egyesített vállalat részvényeinek többségét az AHBV birtokolja majd.

A tranzakcióra a meghatározott lezárási feltételek teljesítését, többek között a hatósági jóváhagyások megszerzését követően, várhatóan valamikor 2015 folyamán kerül majd sor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nagyon ketyeg az óra, lehet, hogy minden eszközt be kéne vetni a Föld megmentése érdekében. Erről tárgyal holnap a német kormány is. A fosszilis energiahordozók az üvegház-hatású gázok háromnegyedéért felelősek. Vajon ki lehetne-e ezeket váltani mind atomerőművekkel?

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40922.30-0.02%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?