Hirdetés
Hirdetés

A GINOP és Oszkóék pénzéből fejlesztett tíz hazai startup

Csabai Károly, 2019. augusztus 01., 13:10

Az Oxo Labs bábáskodásával összesen 600 millió forintot kaptak olyan kezdeti és korai szakaszban lévő vállalkozások, amelyek már megvalósították a fejlesztéseiket.

Két és fél év alatt, az eredetileg megszabott határidőnél fél évvel korábban helyezte ki a kezdeti és korai szakaszban lévő vállalkozások finanszírozására specializálódott Oxo Labs a 2016-os Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) pályázati forrásait. A 2013-ban létrehozott GINOP mindenekelőtt a magyar gazdaság fenntartható növekedése, a magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás bővítés elősegítését tűzte célul. A 2014-től 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó kezdeményezés révén összességében több mint 2500 milliárd forint uniós támogatás áramlik a hazai gazdaságba, amelynek egyre fontosabb része a startup-innováció. Vagyis az az ökoszisztéma, amely eddig már több, globálisan is meghatározó méretűvé nőtt vállalkozásnak segített. Ilyen például a BalaBit, a LogMeIn, a NNG, a Prezi vagy a Tresorit.

Akár hasonló pályát is befuthatnak az Oxo Labs reményei szerint azok a startupok, amelyek forráshoz juttatását az utóbbi két és fél évben segítette. "Piaci befektetőként olyan vállalkozási ötleteket is fel tudunk karolni és felfuttatni, amelyeket egyébként túl kezdetlegesnek vagy éppen kockázatosnak minősítenénk, ha csak saját forrásból fektethetnénk be" – indokolta szerepvállalásukat Oszkó Péter, az Oxo Labs alapítója, a 2009-2010-es Bajnai-kormány pénzügyminisztere mai sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Így viszont a kockázatitőke-társaság a 20 százalékra rúgó saját forrásait kiegészítve tudta megfinanszírozni azokat a belső fejlesztéseket, amelyekkel a legígéretesebb ötletek is a piacra kerülhetnek. Az Oxo Labs tíz startup tizenöt innovatív befektetési projektjét választotta ki és látta el összességében 600 millió forintos forrással, a GINOP 480 milliós pályázati pénzeit is felhasználva. A támogatott startupok között található a digitális játékok világában fejlesztő társaság, az ipar 4.0 gyártás hatékonyságát javító alkalmazás, a mobil munkakörnyezet fejlesztésére megoldást adó vállalkozás, készpénzmentes fizetésben élen járó fintech-megoldás. De olyan innovatív fejlesztő csapat is, amely hatvan nap alatt felépíthető és rezsimentes lakhatást kínál a vásárlóinak.

Elsősorban az alapján választották ki a finanszírozandó startupot, hogy mekkora a projekt innovációtartalma – hangsúlyozta Oszkó Péter. Ám legalább ennyire meghatározó volt az is, hogy mekkora nemzetközi piaci potenciál van az elgondolásban.

A GINOP-Oxo kombináció révén kihelyezett források a magyar export növeléséhez járulhatnak hozzá egy magas hozzáadott értékű szegmensben – említett az Oxo Labs alapítója egy lehetséges pozitív makrogazdasági hatást. Miközben azt reméli, hogy akár más befektetők képesek lehetnek tisztán saját forrásból biztosítani a startupok további finanszírozási igényét. Cserébe a kockázatitőke-társaság a vállalt önerő alapján indokolt arányú, 20 százalékos részesedést kér. Hozamelvárása általában 20-30 százalék, amely magasnak tűnik, ugyanakkor a startupokba való befektetések is kockázatosak, magukban hordozzák annak a veszélyét, hogy az invesztor akár a betett tőkéje egészét elveszíti – érzékeltette Oszkó Péter.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek bojkottálták a BBC egyik műsorát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?