Hirdetés
Hirdetés

Az európai ország, ahol elkapják az orosz kémeket

Káncz Csaba, 2017. április 20., 08:50

Mint az észt elhárítás idei jelentéséből megtudhatjuk, ott is rendeztek Moszkva-barát aktivisták Békemenetet. De ellentétben hazánkkal, azt az észt hatóságok nemzetbiztonsági kockázatként kezelték. Prága szerint a cseh nemzeti érdekeket érő legsúlyosabb fenyegetés a Kreml azon próbálkozása Csehországban, hogy igényt teremtsen az EU-ból való kilépésre.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Hazánkat a kormányzat ezekben a hetekben Soros és amerikai támogatottságú civil szervezeteinek gyűlöletére kondicionálja. Ebben a toxikus légkörben nehéz elképzelni, hogy van egy olyan posztkommunista állam, ahol a nemzetbiztonsági szolgálatok nem a Nyugat-ellenes hisztériakampány biodíszletei, hanem inkább a Moszkva felől érkező felforgató tevékenység ellen dolgoznak. Sok hazai fanatikusnak meglepő lehet az, hogy Észtországban a nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyan elkapják az orosz kémeket.

Átlátható és hatékony észtek

Tavaly ősszel már értekeztünk a cseh elhárítás éves jelentéséről, amely részletezi az orosz hírszerzés destabilizáló törekvéseit.  Ezek között szerepel a cseh média erejének gyengítése titkos behatolással, a társadalom legyengítése populista szervezetek támogatásával, valamint Ukrajna reputációjának aláásása. Számunkra viszont a legaktuálisabb cseh figyelmeztetés az a pont, amely szerint Moszkva mindent megtesz a NATO és az EU összetartó erejének és készültségének az aláásására.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Prága szerint a cseh nemzeti érdekeket érő legsúlyosabb fenyegetés a Kreml azon próbálkozása Csehországban, hogy igényt teremtsen az EU-ból való kilépésre. Nem szükséges részletezni, hogy mennyire áthallásos ez a hazai viszonyokkal, csak itthon éppen a Nemzetbiztonsági Hivataltól nem kapunk hasonlóan szakszerű, kormányzati politikától független figyelmeztetést.

Hirdetés

Visszatérve Észtországra, a kis balti állam nemzetbiztonsági szolgálata már 18 éve teszi közzé angol nyelven éves jelentését. Az idei, 45 oldalas anyag hitelesen jeleníti meg és elemzi az országot érintő kiemelt elhárítási, terrorizmussal összefüggő, avagy korrupciós incidenseket.

Észtország mára Putyin kémeinek egyik legkiválóbb elhárítója lett, egyben leleplezője a Kreml különböző maskarákban felvonuló befolyásolási ügynökeinek. Tallinn nem fél megnevezni az ellenséges ügynököket sem.

Békemenet, mint fedőtevékenység

Mellbeütő az idei jelentés azon része, amely szerint „Moszkva álláspontját azon észt szélsőségesek közvetítették, akik egy úgynevezett Békemenetet szerveztek. Ez újonnan a Hidegháború módszereinek újrahasznosítása, ahol annak idején fizetett aktivisták spontánnak tűnő támogatási rendezvényt szerveztek a Szovjetunió népeinek támogatására.” Nos, hazánkban a Békemenet mögött egy olyan oligarcha áll, aki a kommunista korszakban - az 1980-as évek elején - technológiai céget alapíthatott nyugati irodákkal, és jelenleg a tulajdonában álló médiák folyamatosan és konzekvensen a Nyugat lejáratására törekednek. Moszkva-barát propagandája pedig olyan szintet ért el, hogy Ukrajna két éve kitiltotta személyét a területéről.

Moszkva politikai érdekeinek egy másik színes egyéniségű végrehajtója Kiss Szilárd, volt moszkvai agrárattasé. Mint a parlament Külügyi Bizottságának keddi ülésén megtárgyalásra került, a Kiss és orosz felesége által évekig üzemeltetett moszkvai vízumgyár az ottani magyar konzulok folyamatos fenyegetése-befolyásolása mellett működött. Ennek keretében négyezer orosz állampolgár jutott vízumhoz személyes adatok szolgáltatása, személyes megjelenés és mindenféle ellenőrzés nélkül, néhány óra leforgása alatt. A vízumot megkapó személyek Magyarországot csak egyfajta ugródeszkaként használták, és nyom nélkül tovább utaztak különböző schengeni országokba.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?