5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

-

Bár az újságok címlapjára általában nem került fel, Jemenben tavaly sem csillapodtak a harcok a Szaúd-Arábia támogatta kormányerők és az Irán támogatását élvező húszi csapatok között. Év végén felcsillant a béke reménye, ami azonban törékenynek tűnik. A harcok következtében humanitárius katasztrófa alakult ki, rengeteg civil vesztette életét. A lakosságot éhínség tizedeli. Jemenben negyedik éve pusztít polgárháború külföldi szereplők részvételével.

Temető Jemenben. Fotó: EPA/Yahya Arhab

Tavaly a síita húszik több ballisztikus rakétával is célba vették a szaúd-arábiai főváros, Rijád körzetét, amire az arab koalíció rengeteg civil, köztük sok gyerek, életét követelő légi csapásokkal válaszolt a húszik által ellenőrzött jemeni területeken.

Harcok és blokád

Elkeseredett harcok folytak a vörös-tengeri kikötővárosért, Hodeidáért is, amelyet a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció júniusban blokád alá vont.

A szemben álló felek között a béketárgyalásokra vonatkozó tapogatózó tárgyalások a nyár végén kezdődtek, ezzel egy időben erősödtek fel viszont a Hodeida környéki harcok is. Az első, Genfbe tervezett szeptemberi konferencia elmaradása után, amelyre a húszik azért nem mentek el, mert nem láttak megfelelő garanciákat a biztonságukra, decemberben végre sor került a tárgyalásokra.

Leállított fegyvereladások

Elemzők szerint a felek mostani kompromisszumkészségét elősegítette, hogy a konfliktus többi, nagyhatalmú szereplője számára sem volt éppen zökkenőmentes a 2018-as év. Szaúd-Arábiára az októberben meggyilkolt ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nagy port kavart ügye miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedett, és sokan úgy vélik, a gyilkosság mögött maga Mohamed bin Szalmán trónörökös áll.

Az incidens ráirányította a figyelmet más szaúd-arábiai jogsértésekre is, illetve az arab koalíció jemeni szerepvállalására, amelyet emberi jogi szervezetek régóta bíráltak. A nyugati országok, például Norvégia, Németország és Dánia, sorra állították le a Rijádnak szánt fegyvereladást, az éhező jemeni gyerekek képei pedig bejárták a világsajtó egy részét.

Irán helyzetét a Washington által idén újra életbe léptetett szankciók nehezítették. Az iszlám köztársaság a fokozódó pénzügyi nehézségei miatt a térségbeli szövetségeseinek szánt támogatást is csökkenteni kényszerült.

Fogolycsere és tűzszünet

A felek az év végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ égisze alatt folytattak megbeszéléseket. A béketárgyalások az elmúlt négy év stagnálásához képest látszólag jelentős áttöréseket hoztak. Megszületett a megállapodás a fogolycseréről, amelyet előreláthatóan január 19-ig végrehajtanak, és aláírták a tűzszünetet Hodeida ügyében is.

A megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida és két másik város, Szalíf és Rász Ísza kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül.

Megint kiújultak a harcok

Rendeződni látszott tehát a helyzet, de egyelőre illúziónak tűnik a béke. Alig száradtak meg ugyanis az aláírások a papíron, máris kiújultak a harcok a kikötőváros külterületein. Válaszul Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a harcolókat a tűzszünet betartására szólította fel, és sürgette a világszervezet megfigyelőinek mihamarabbi érkezését a térségbe a béke helyreállításának érdekében.

A béketárgyalások következő fordulójára az előzetes megállapodás szerint januárban kerül sor. A rend helyreállítása szinte mindenkinek érdekében állna. A kormány végre békében kormányozhatna, de a húsziknak is fontos lenne az egyezség, ugyanis ha nem tudnak számukra kedvező békét kialkudni, meggyengülnek katonailag.

400 ezer gyerek éhezhet

A legfőbb érdekelt maga a civil lakosság. Az eddigi adatok szerint a szárazföldi harcok és légi támadások során 2014 óta legalább 10 ezer ember vesztette életét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Jemenben a halálesetek csaknem 60 százalékának másodlagos oka az éhezés, és nőtt az elégtelen táplálkozás okozta halvaszületések száma is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2018-as adatai szerint 2018-ban több mint 17 millió jemeni élelmiszerellátása került veszélybe, ez pedig 24 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. A WHO legfrissebb adatai szerint körülbelül 400 ezer gyereket fenyeget éhínség, 10 százalékuk az éhhalál küszöbére érkezett.

Hodeida ostroma következtében is meredeken emelkedett a halottak száma, ugyanis ezen a Vörös-tenger partján fekvő kikötővároson keresztül jut be az országba az élelmiszer-szállítmányok mintegy 70 százaléka. A város blokádja miatt csaknem duplájára nőttek az árak a fekete piacon.

Összességében tehát aligha kétséges, hogy Jemen számára 2018 a humanitárius katasztrófa éve volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG