Hirdetés
Hirdetés

Nincs kolbászból a kerítés - egyre drágább az élet Németországban

2017. szeptember 13., 09:48

Tovább gyorsult az infláció, de még nem éri el az év eleji szinteket.

München
München

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis közlése szerint augusztusban 1,8 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg júliusban 1,7 százalékos, júniusban 1,6 százalékos, májusban pedig 1,5 százalékos emelkedést mértek. Ugyanakkor ez még mindig elmarad az év elején látott növekedési ütemtől: januárban 1,9, februárban 2,2, márciusban 1,6, áprilisban pedig 2 százalékos volt a pénzromlás üteme éves összevetésben.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban. Júliusban 0,4 százalékos, júniusban pedig 0,2 százalékos emelkedést mértek. A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,6 százalék, havi szinten pedig 0,1 százalék volt az év nyolcadik hónapjában. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,8 százalék, havi szinten pedig 0,2 százalék volt augusztusban.

Hirdetés

Minden drágult

A legnagyobb mértékben az energia- és az élelmiszerárak növekedtek, az energia 2,3 százalékkal, az élelmiszerek pedig 3 százalékkal drágultak augusztusban az előző havi 0,9, illetve 2,7 százalékos emelkedés után. A végleges adatok azt mutatják, hogy a német gazdaságban kissé erősödött az inflációs nyomás, csakúgy mint a többi nagy euróövezeti gazdaságban, ami arra késztetheti az Európai Központi Bankot, hogy ne várjon a rendkívül laza monetáris politika szigorításának megkezdésével.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?