Hirdetés
Hirdetés

Ezzel zsaroljuk majd az együttműködést megtagadó menekültországokat

2018. március 15., 11:04

Az Európai Bizottság új jogszabályt készít, amely lehetővé teszi, hogy amely országok nem akarják visszafogadni az EU-ból kiutasított állampolgáraikat, azoknak kevesebb vízumot adnak ki. Egy hasonló kísérlet Banglades kapcsán bevált, így általánossá tennék a gyakorlatot. Durva kínzásokról érkeztek hírek Líbiából.

Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

A vízumok kiadásának segítségével akarnak az EU-ban nyomást gyakorolni azokra az országokra, akik nem akarják visszavenni a tőlünk kiutasított állampolgáraikat – írták osztrák és német lapok szerdán. Ha nem engedik be a kiutasítottakat, kevesebb vízumot adnak ki állampolgáraik számára az EU-ba való belépéshez.

Ezt a kétlépéses eljárást tartalmazza az Európai Bizottság új törvénytervezete. Az első lépésben a diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosai számára korlátoznák, nehezítenék a beutazást. Ha ezek után az illető ország még mindig vonakodik, a normál állampolgárok számára is korlátoznák a beutazást. Például a vízumkiadó ablakok számának csökkentésével a konzulátusokon – derül ki a Die Welt tudósításaiból.

Hirdetés

Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos szerint az EU-val kötött megállapodások értelmében az országoknak kötelességük az állampolgáraikat visszafogadni. A biztos nem akarta megnevezni a problémás országokat, ma azonban például Nigerbe utazott, hogy a nehézségekről tárgyaljon.

Könnyítések turistáknak

Ugyanakkor könnyebb lesz a több millió turista helyzete, akik évente az EU-ba érkeznek. A vízumok kiadásának idejét 15-ről 10 napra csökkentenék, a beutazásnál csökkentenék az ügyintézést, és egy hetes vízumok bevezetését tervezik – írta az osztrák Der Standard.

A Die Welt szerint a lépés Thomas de Maizière (CDU) volt német belügyminiszter 2017 májusi kezdeményezésére nyúlik vissza. Ez után Bangladessel szemben már alkalmazták ezt a módszert kísérleti jelleggel, meglehetős sikerrel. Emiatt a pozitív eredmény miatt terjesztenék ki az intézkedést más országokra is.

A számok döntenek majd

A visszafogadó országok együttműködési készségét rendszeresen kiértékelik, számszerűsítik majd. (Például hogyan halad az úti okmányok kiadása, vagy hányat fogadtak már vissza a visszautazásra kijelölt személyek közül.)

Állandó vita a nyugati sajtóban, hogy hová is kéne visszatoloncolni, milyen sors vár a visszaküldött emberekre. Vagy mi lesz, ha újra nekiindulnak az útnak. Egyik legrosszabb példája ennek a fontos menekülési útvonalon fekvő Líbia, ahol a hírek szerint bűnbandák, félkatonai szervezetek rendszeresen kínozzák az elfogott menekülteket.

Kínzók kínzókat üldöznek

A kínzásokról videót készítenek, és elküldik a családjuknak, busás váltságdíjat követelve. A napokban is kerültek nyilvánosságra ilyen videók, amelyek pontos tartalmát inkább nem is részleteznénk. Ennek nyomán egy líbiai speciális egység, a Special Deterrence Force (SDF) állítólag elfogott néhány emberrablót és kínzót, és kiszabadított fogságukból afrikai menekülteket.

Csakhogy nem más, mint az ENSZ állítja, hogy ugyanez az SDF felelős a kínzások, emberrablások, zsarolások és gyilkosságok jelentős részéért – tudósít a német Tagesschau.de. Önkényesen börtönöz be embereket politikai vagy anyagi célok érdekében. Az ENSZ erről szóló, nyilvánosságra nem hozott, de kiszivárgott jelentése számos tanúvallomást tartalmaz.

A téma azért különösen kellemetlen, mert az EU anyagilag és logisztikailag támogatja a líbiai kormányzatot, kiképzi a parti őrséget a menekültek távol tartása érdekében. Így közvetve a kínzásokat, zsarolásokat segíti elő.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?