Hirdetés
Hirdetés

Ezzel zsaroljuk majd az együttműködést megtagadó menekültországokat

2018. március 15., 11:04

Az Európai Bizottság új jogszabályt készít, amely lehetővé teszi, hogy amely országok nem akarják visszafogadni az EU-ból kiutasított állampolgáraikat, azoknak kevesebb vízumot adnak ki. Egy hasonló kísérlet Banglades kapcsán bevált, így általánossá tennék a gyakorlatot. Durva kínzásokról érkeztek hírek Líbiából.

Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

A vízumok kiadásának segítségével akarnak az EU-ban nyomást gyakorolni azokra az országokra, akik nem akarják visszavenni a tőlünk kiutasított állampolgáraikat – írták osztrák és német lapok szerdán. Ha nem engedik be a kiutasítottakat, kevesebb vízumot adnak ki állampolgáraik számára az EU-ba való belépéshez.

Ezt a kétlépéses eljárást tartalmazza az Európai Bizottság új törvénytervezete. Az első lépésben a diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosai számára korlátoznák, nehezítenék a beutazást. Ha ezek után az illető ország még mindig vonakodik, a normál állampolgárok számára is korlátoznák a beutazást. Például a vízumkiadó ablakok számának csökkentésével a konzulátusokon – derül ki a Die Welt tudósításaiból.

Hirdetés

Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos szerint az EU-val kötött megállapodások értelmében az országoknak kötelességük az állampolgáraikat visszafogadni. A biztos nem akarta megnevezni a problémás országokat, ma azonban például Nigerbe utazott, hogy a nehézségekről tárgyaljon.

Könnyítések turistáknak

Ugyanakkor könnyebb lesz a több millió turista helyzete, akik évente az EU-ba érkeznek. A vízumok kiadásának idejét 15-ről 10 napra csökkentenék, a beutazásnál csökkentenék az ügyintézést, és egy hetes vízumok bevezetését tervezik – írta az osztrák Der Standard.

A Die Welt szerint a lépés Thomas de Maizière (CDU) volt német belügyminiszter 2017 májusi kezdeményezésére nyúlik vissza. Ez után Bangladessel szemben már alkalmazták ezt a módszert kísérleti jelleggel, meglehetős sikerrel. Emiatt a pozitív eredmény miatt terjesztenék ki az intézkedést más országokra is.

A számok döntenek majd

A visszafogadó országok együttműködési készségét rendszeresen kiértékelik, számszerűsítik majd. (Például hogyan halad az úti okmányok kiadása, vagy hányat fogadtak már vissza a visszautazásra kijelölt személyek közül.)

Állandó vita a nyugati sajtóban, hogy hová is kéne visszatoloncolni, milyen sors vár a visszaküldött emberekre. Vagy mi lesz, ha újra nekiindulnak az útnak. Egyik legrosszabb példája ennek a fontos menekülési útvonalon fekvő Líbia, ahol a hírek szerint bűnbandák, félkatonai szervezetek rendszeresen kínozzák az elfogott menekülteket.

Kínzók kínzókat üldöznek

A kínzásokról videót készítenek, és elküldik a családjuknak, busás váltságdíjat követelve. A napokban is kerültek nyilvánosságra ilyen videók, amelyek pontos tartalmát inkább nem is részleteznénk. Ennek nyomán egy líbiai speciális egység, a Special Deterrence Force (SDF) állítólag elfogott néhány emberrablót és kínzót, és kiszabadított fogságukból afrikai menekülteket.

Csakhogy nem más, mint az ENSZ állítja, hogy ugyanez az SDF felelős a kínzások, emberrablások, zsarolások és gyilkosságok jelentős részéért – tudósít a német Tagesschau.de. Önkényesen börtönöz be embereket politikai vagy anyagi célok érdekében. Az ENSZ erről szóló, nyilvánosságra nem hozott, de kiszivárgott jelentése számos tanúvallomást tartalmaz.

A téma azért különösen kellemetlen, mert az EU anyagilag és logisztikailag támogatja a líbiai kormányzatot, kiképzi a parti őrséget a menekültek távol tartása érdekében. Így közvetve a kínzásokat, zsarolásokat segíti elő.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?