Hirdetés
Hirdetés

Komoly hiányosságok: szinte senki sem védi rendesen a dolgozóit?

2018. április 21., 11:48

Az NGM jelentése alapján a munkáltatók döntő többségénél találtak valamilyen hiányosságot.

A kereskedelmi ágazatban tavaly év végén tartott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentéséből. A legtöbb ellenőrzés november 10. és december 10. között az élelmiszer jellegű, ital, vegyes áru kereskedőknél történt, ezt követték a bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikkek értékesítését végző kereskedelmi egységek, a vizsgálatok 13-13 százaléka pedig az iparcikk, illetve bútor kereskedőket érintette.

Az ellenőrzött csaknem 13 ezer munkavállaló majd 37 százalékánál, 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a vizsgálat 9473 sérülékeny csoportba (nő, fiatal korú, idősödő, megváltozott munkaképességű) tartozó munkavállalót is érintett.

Hirdetés

Veszélyes a munkád? Több fizetést kaphatsz

Egy csomagot készülnek elfogadni a veszélyes munkakörökről. Tovább >>>

A legnagyobb arányban (35,4 százalékban) a bolti kiskereskedelmet ellenőrizték, ahol maximum öt embert foglalkoztatnak, de nagy hangsúlyt fektettek azokra a munkahelyekre is, ahol a dolgozók létszáma 10 és 49 között mozog, a vizsgálatok 22 százaléka pedig az 50 embernél többet foglalkoztató munkáltatókra terjedt ki.

A munkaeszközöknél minden ötödik darabológép, keverő és dagasztógépnél találtak szabálytalanságot – ez azért veszélye, mert ezek a gépek súlyos, csonkolásos munkabaleseteket okozhatnak. Ezen felül jó néhány esetben az emelőgépeknél is találtak problémákat.

Egy nagyvárosnyi ember hal meg évente az EU-ban

A legtöbb hiányosság a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén adódott. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a zárható ajtóval ellátott hűtőkamrákat továbbra sem lehet belülről kinyitni, miközben a hűtőkamrába nem szereltek vészcsengőt vagy a meghibásodott vészcsengőket nem javították.  A hivatal az ellenőrzéseket követően egy-egy esetben szabott ki munkavédelmi, illetve közigazgatási bírságot 216 ezer, illetve 15 ezer forint értékben.

Bár a munkavédelem világa a nemzetközi piackutatási adatok alapján egyértelműen fejlődik, még mindig egy nagyváros lakossága hal meg évente munkahelyi balesetek következtében Európában – írja a Piac és Profit. A piaci adatok mellett a statisztikák viszont arról is árulkodnak, hogy még mindig komoly hiányosságok vannak, hiszen évente egy Miskolc vagy Szeged méretű város lakossága, azaz közel 160.000 ember veszíti életét még mindig Európában a munkájából eredő megbetegedésben.

A legtöbb vállalatnál – mindenekelőtt Európában – ma már elterjedt az a felismerés, hogy a megelőző munkavédelem és az egészséget megőrző és fejlesztő munkakörülmények nem csupán pénzbe kerülnek, hanem jelentős, a balesetekből vagy megbetegedés okozta munkaidő-kiesésből fenyegető kiadástól óvják meg a vállalatokat – írja a portál. A munkavédelmi szabályokról részletesebb itt olvashatsz >>>

Neked is életveszélyes a munkád? 23 ezer baleset történik évente

Minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez, ahogyan az Magyarország alaptörvényében szerepel, a biztonságos foglalkoztatás mindenki közös ügye - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára egy konferencián. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Felmérések szerint az utazás minden eddiginél fontosabb szempont a fiatal felnőtteknek: a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel - a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?