Hirdetés
Hirdetés

Komoly hiányosságok: szinte senki sem védi rendesen a dolgozóit?

2018. április 21., 11:48

Az NGM jelentése alapján a munkáltatók döntő többségénél találtak valamilyen hiányosságot.

A kereskedelmi ágazatban tavaly év végén tartott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentéséből. A legtöbb ellenőrzés november 10. és december 10. között az élelmiszer jellegű, ital, vegyes áru kereskedőknél történt, ezt követték a bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikkek értékesítését végző kereskedelmi egységek, a vizsgálatok 13-13 százaléka pedig az iparcikk, illetve bútor kereskedőket érintette.

Az ellenőrzött csaknem 13 ezer munkavállaló majd 37 százalékánál, 4730 dolgozónál találtak szabálytalanságot, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a vizsgálat 9473 sérülékeny csoportba (nő, fiatal korú, idősödő, megváltozott munkaképességű) tartozó munkavállalót is érintett.

Hirdetés

Veszélyes a munkád? Több fizetést kaphatsz

Egy csomagot készülnek elfogadni a veszélyes munkakörökről. Tovább >>>

A legnagyobb arányban (35,4 százalékban) a bolti kiskereskedelmet ellenőrizték, ahol maximum öt embert foglalkoztatnak, de nagy hangsúlyt fektettek azokra a munkahelyekre is, ahol a dolgozók létszáma 10 és 49 között mozog, a vizsgálatok 22 százaléka pedig az 50 embernél többet foglalkoztató munkáltatókra terjedt ki.

A munkaeszközöknél minden ötödik darabológép, keverő és dagasztógépnél találtak szabálytalanságot – ez azért veszélye, mert ezek a gépek súlyos, csonkolásos munkabaleseteket okozhatnak. Ezen felül jó néhány esetben az emelőgépeknél is találtak problémákat.

Egy nagyvárosnyi ember hal meg évente az EU-ban

A legtöbb hiányosság a raktározás, a kézi- és gépi anyagmozgatás területén adódott. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a zárható ajtóval ellátott hűtőkamrákat továbbra sem lehet belülről kinyitni, miközben a hűtőkamrába nem szereltek vészcsengőt vagy a meghibásodott vészcsengőket nem javították.  A hivatal az ellenőrzéseket követően egy-egy esetben szabott ki munkavédelmi, illetve közigazgatási bírságot 216 ezer, illetve 15 ezer forint értékben.

Bár a munkavédelem világa a nemzetközi piackutatási adatok alapján egyértelműen fejlődik, még mindig egy nagyváros lakossága hal meg évente munkahelyi balesetek következtében Európában – írja a Piac és Profit. A piaci adatok mellett a statisztikák viszont arról is árulkodnak, hogy még mindig komoly hiányosságok vannak, hiszen évente egy Miskolc vagy Szeged méretű város lakossága, azaz közel 160.000 ember veszíti életét még mindig Európában a munkájából eredő megbetegedésben.

A legtöbb vállalatnál – mindenekelőtt Európában – ma már elterjedt az a felismerés, hogy a megelőző munkavédelem és az egészséget megőrző és fejlesztő munkakörülmények nem csupán pénzbe kerülnek, hanem jelentős, a balesetekből vagy megbetegedés okozta munkaidő-kiesésből fenyegető kiadástól óvják meg a vállalatokat – írja a portál. A munkavédelmi szabályokról részletesebb itt olvashatsz >>>

Neked is életveszélyes a munkád? 23 ezer baleset történik évente

Minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez, ahogyan az Magyarország alaptörvényében szerepel, a biztonságos foglalkoztatás mindenki közös ügye - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára egy konferencián. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?