Hirdetés
Hirdetés

Magyar buszokkal árasztaná el az utakat a kormány

2018. január 19., 15:47

A hazai autóbuszgyártás bebikázása nemcsak a járműparkot frissítené fel, de több száz új munkahelyet is teremtene.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar autóbuszgyártás fellendítése nemzetgazdasági érdek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium felelős államtitkára. Lepsényi István szerint a kormány iparfejlesztési programjának fontos területe a 2016-ban elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Program. A program ugyanis nemcsak a helyi és helyközi közúti tömegközlekedés elöregedett járműparkjának megújítását jelenti, de hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez is

Túlóra és emberhiány: mennyit fognak keresni a BKV-nál?

Hirdetés

Az állami vállalatoknál meghirdetett, három évben végrehajtandó 30 százalékos bérfejlesztés miatt az önkormányzati társaságoknál is jelentős bérfejlesztési igény jelentkezett.

Kritikus helyzet állt elő a BKV-nál, ahol a buszvezetői állomány hiánya miatt csak túlóráztatással sikerült a szükséges járatszámot biztosítani.

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az NGM államtitkára elmondta, a 3-as metró pótlásához a BKV-nak 2018-ban mintegy 30 darab csuklós autóbuszra van szüksége, hogy biztosíthassák a közlekedés zavartalan ellátását – a BKV Zrt. és az Ikarus Egyedi Kft. ennek megfelelően megállapodott ezeknek az autóbuszoknak a gyártásáról, így március végére mind a 30 jármű a tömegközlekedési vállalat szolgálatába állhat.

Lepsényi István szerint a BKV Zrt. elkötelezett a hazai buszgyártás iránt, ezt mutatja, hogy a vállalat az elmúlt években már vásárolt 46 hazai gyártású dízel autóbuszt és 20 hazai gyártású kompozit elektromos autóbuszt. Az nemzeti autóbuszgyártás megerősítését szolgáló program megteremti a hazai buszgyártás megújításának feltételeit, egyúttal hozzájárul a hazai gyártók és beszállítók versenyképességének növekedéséhez – haza buszok forgalomba állítása pedig referenciát is jelent a gyártók számára, ami jó alapot jelenthet a külpiacok meghódításához is.

Egyre öregebbek a buszok

A buszállomány átlagéletkora 14 év, de az országban forgalomban lévő 8000 jármű nagyjából ezer már 20 évnél is többet futott már. A kormány célja, hogy 2020-ra a buszok átlagéletkora 10 évre csökkenjen. A kormány három éven belül évente 1000-1200 új autóbusz gyártását tervezi Magyarországon, amely több mint ezer munkahelyet is létrehozna. A program kidolgozása során megállapították: az itthoni buszgyártó kapacitások képesek mind minőségben, mind mennyiségben kielégíteni a hazai városi és helyközi közlekedési vállalatok igényeit.

Rengeteg új buszt és villamost kap Budapest - Tovább >>>

Az iparfejlesztési program, ezen belül a Nemzeti autóbuszgyártás cselekvési program eredményeként 2016-ban és 2017-ben a hazai gyártók által gyártott autóbuszok száma a 2015-ös 155 darabról 406-ra növekedett. Ennek köszönhetően pedig más programokhoz – például a kormány népegészségügyi stratégiájához – már saját gyártású járműveket tudtak igénybe venni szűrőbuszok kialakításához.

Az államtitkár jelezte: 2017 első tíz hónapjában 5,4 százalékkal erősödött az ipari termelés Magyarországon, vagyis 2010 januárja óta 37 százalékkal erősödött az ágazat. A járműgyártás 2010-hez képest közel megkétszerezte termelését.

Filléres megoldást találtak a budapesti villamosok egyik legfurább problémájára

Itt a tél és a tömegközlekedés legnagyobb ellensége: az ónos eső. Előző télen tucat új CAF-villamost kellett kiállítani a forgalomból egy különös meghibásodás miatt. Megkérdeztük a BKK-t, hogy mihez kezdtek a lerobbanó járművekkel. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?