3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az éppen most zajló EU-csúcs több szempontból is választóvíz lehet Cameronéknak: ha sikerrel állnak fel a tárgyalóasztal mellől, nagy löketet kaphat a gazdaság, de így is sok a teher.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen David Cameron brit (b), Bohuslav Sobotka cseh (j3) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j2) az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2016. február 18-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics elemzői csütörtöki helyzetértékelésükben elismerték, hogy a csúcsértekezlet kimenetele jelentős befolyást gyakorolhat a font árfolyamára a következő hónapokban. A brit fizetőeszköz november közepe óta 8 százalék körüli mértékben gyengült kereskedelmi súlyozással számolva, és ez a folyamat egybeesett a Brexittel, vagyis a brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatos piaci félelmek erősödésével.

GBP/EUR árfolyam. Forrás: Stooq

Minden a tárgyalás kimenetelétől függ

A Capital Economics londoni elemzői szerint ez arra utalhat, hogy a font jelentős felhajtóerőt kaphat az EU-csúcs kedvező eredménye esetén, a ház azonban erre az esetre is a font gyengülését jósolja, legalábbis a dollárral szemben, elsősorban a monetáris kilátások miatt.

A cég várakozása szerint ugyan a Bank of England - a brit jegybank - hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt az "átlagos befektető" várja, de a kontraszt a Capital Economics rövid távú kamat-előrejelzése és az árazásokból következtethető piaci várakozások között nem annyira éles Nagy-Britannia, mint az Egyesült Államok esetében - áll az elemzésben. A ház szerint mindemellett Nagy-Britannia jelentős folyómérleg-hiányt görget maga előtt, és ez is terhelheti a fontot, a monetáris kilátásoktól függetlenül is.

A Capital Economics londoni elemzői ezzel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a dollár az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve legutóbbi nagyszabású szigorítási ciklusa idején is gyengült, részben azért, mert az Egyesült Államok akkori rendkívüli folyómérleg-hiányát a piac fenntarthatatlannak minősítette.

Mit hoz majd a Brexit?

A font árfolyama mellett Nagy-Britannia egyéb kockázati mérőszámai is jelzik a kilátásokra nehezedő terheket, köztük a brit EU-tagság jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot. A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég legutóbbi kimutatása szerint a brit szuverén adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama - amely jelenleg a 33-37 bázispontos sávban jár - az idei év eleje óta megduplázódott, és 2013 júliusa óta most a legmagasabb.

A Markit londoni elemzői szerint ebben szerepe volt annak, hogy a brit nagybankok piaci tőkeértéke az általános tőzsdei felfordulás közepette átlagosan 20 százalékkal zuhant az idén, és a bankok adóskockázat-biztosítási tranzakcióinak díjszabása is megkétszereződött. Mindehhez járult az a friss statisztika, hogy a brit külkereskedelmi egyenleg 125 milliárd fontos (50 ezer milliárd forintos) rekordhiánnyal zárt tavaly, jelezve a felzárkózó térségi felvevőpiacok gyengeségét.

A ház szerint a bizonytalanságot tetézi a brit EU-tagságról tervezett népszavazás is, amelyet a brit kormány egybehangzó sajtóértesülések szerint akár már júniusra kiírhat, ha az EU-csúcson egyezség születik a London által igényelt uniós reformokról. A Markit szerint a brit kockázati mérőszámok dinamikája mindezek alapján elszakadt a világgazdaság többi erőcentrumának kockázatárazási folyamataitól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG