4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Óriási fegyvereladásokról születtek megállapodások annak ellenére, hogy az indiai költségvetés egyre szorultabb helyzete miatt a védelmi kiadásokat reál értékben megkurtították. De Washington és Újdelhi között a színfalak mögött számos területen feszültség is izzik. Káncz Csaba jegyzete.
Melania Trump amerikai First Lady, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Donald J. Trump amerikai elnök Új-Delhiben. EPA/RAJAT GUPTA

Trump amerikai elnök tegnap egy 12 fős delegáció élén érkezett első hivatalos indiai látogatására.

Narendra Modi, a szubkontinens hindu felsőbbrendűséget hirdető miniszterelnöke pontosan tudta, hogy Trump imádja a csillogást, ezért mintegy 14 millió dollárba kerül a Fehér Ház urának 36 óráig tartó programja. Pedig az indiai gazdaságnak minden rúpiára szüksége lenne, hiszen drámai ütemű lassulás miatt három hete 40 milliárd dolláros költségvetési stimulust kellett végrehajtani.

Kölcsönös érdekek

Modi számára – akinek országát már hónapok óta tüntetések rázzák meg a szekuláris alkotmány aláásása miatt – Trump látogatása kétségtelenül fontos politikai támasz. Az amerikai elnök pedig a világ ötödik legnagyobb katonai piacát látja, egyben Washington Kína-ellenes bekerítő hadjáratának egyik fontos támaszpontját.

Ez utóbbi jegyében a Pentagon már 2018 tavaszán átnevezte a Csendes-óceániai Parancsnokságot Indo-Csendes-Óceániai Parancsnoksággá.  Trump emellett már a novemberi elnökválasztást is észben tartja, és a tradicionálisan demokratákra szavazó, gazdag és befolyásos, 3 milliósra tehető amerikai-indiai közösségből szeretne minél több szavazót átcsábítani.

Fontos kiemelni, hogy Modi hat éve tartó miniszterelnöksége alatt a kétoldalú katonai szövetség folyamatosan erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Múlt novemberben az USA és India első alkalommal rendeztek közös hadgyakorlatot a Bengáli-öbölben (Tiger Triumph), mintegy 1200 indiai és 500 amerikai katona részvételével.  Múlt decemberben pedig India és az USA már a második „2+2 Miniszteri Dialógus”-ukat tartották meg Washingtonban, amelynek keretében találkozott a két ország kül- és védelmi minisztere.

Trump látogatásának előestéjén bejelentették, hogy India 3,5 milliárd dollárért 24 darab MH-60R Seahawk helikoptert vásárol a haditengerészetnek és 6 darab AH-64E Apache helikoptert a szárazföldi erőknek. Ezen kívül tervbe van véve 6 darab P-81 típusú tengeri járőr repülő (1,8 milliárd dollár), 30 darab Sea Guardian fegyveres drón (2,5 milliárd dollár) és 13 darab MK-45 tengeri fegyvererrendszer (1,02 milliárd dollár).

Mindezen vásárlások annak ellenére történnek, hogy az indiai központi költségvetés egyre szorultabb helyzete miatt a védelmi költségvetés reál értékben megkurtításra került.

Forró pontok a kapcsolatban

Kiemelendő, hogy a két főváros között a színfalak mögött számos területen feszültség is izzik. A Fehér Ház ugyanis már jó ideje áttörést akar elérni India évi 23,3 milliárd dolláros kereskedelmi többlete ügyében.

Káncz Csaba

A Pentagonnak pedig az orosz fegyverzetek súlya az indiai piacon csípi a szemét. Moszkva a 2013-2018-as időszakban az indiai fegyverimport 58 százalékát fedezte, miközben Washington csupán 15 százalékát. Mi több, Újdelhi orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszerről írt alá két éve 5,43 milliárd dolláros megállapodást.

Ez egyértelmű megsértése Washington Oroszország szemben hirdetett szankcióinak (CAATSA), de akkor az indiai védelmi miniszter világossá tette, hogy Újdelhi ezeket a lépéseket az amerikai jog részének tekinti, nem pedig az ENSZ hatálya alá tartozó törvénykezésnek.

Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása és a gyakran összefüggéstelen amerikai külpolitikai vonalvezetés, ami közelebb sodorja az országot Moszkvához és Pekinghez. Washington ezt természetesen nem akarja hagyni, ezért Újdelhi mára Izrael után a második legnagyobb kedvezményezettje lett az amerikai segélypolitikának.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG