Hirdetés
Hirdetés

Több mint 5 éve nem volt ekkora áremelkedés Magyarországon

2018. augusztus 08., 09:26

Az MNB várakozása jött be, 3,4 százalék lett az infláció - 2013 eleje óta nem láttunk ekkora áremelkedést. Az üzemanyagok drágultak a legtöbbet, csak itt látszik érdemben a forint gyengülése.

Forrás: KSH
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - tette közzé a KSH. Az inflációt az elemzői konszenzus 3,3 százalékra várta, az MNB legutóbbi inflációs jelentése 3,4-re. Az előző hónapban 3,1 százalékos inflációt jelentett a KSH.

A mostani adat több mint 5 éves csúcs - utoljára 2013 elején emelkedtek ilyen tempóban az árak Magyarországon.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok (+17,8%), valamint a dohányáruk (+7,5%) ára nőtt jelentős mértékben - emelte ki a hivatal.

Átlagon felüli áremelkedés az élelmiszereknél

Az élelmiszerek ára átlagon felül, 3,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett.

Az élelmiszereknél a Privátbankár.hu tegnap publikált Árkosár-felmérése is átlag fölötti emelkedést mért: augusztusra egy hónap alatt 1,2, egy év alatt bő 5 százalékkal emelkedtek az árak. Részletek >>

Nagyot ugrott az üzemanyagár a forintgyengülés miatt

A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni - egyelőre ez az egyetlen termékkör, ahol a forint gyengülésének hatása tetten érhető. A KSH pókháló-ábráján remekül látszik, hogyan változtak az árak az egyes termék-főcsoportokban:

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek az árak júliusban. Az év első 7 hónapjában összességében 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Erősödött a forint

Miután pontosan az történt, amit a jegybank várt, az adatközlést követően a forint valamelyest erősödött, az euró jegyzése a hajnali 320-as szintről 319,30 forint környékére ereszkedett. Friss árfolyamok >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?