Hirdetés
Hirdetés

Több mint 5 éve nem volt ekkora áremelkedés Magyarországon

2018. augusztus 08., 09:26

Az MNB várakozása jött be, 3,4 százalék lett az infláció - 2013 eleje óta nem láttunk ekkora áremelkedést. Az üzemanyagok drágultak a legtöbbet, csak itt látszik érdemben a forint gyengülése.

Forrás: KSH
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - tette közzé a KSH. Az inflációt az elemzői konszenzus 3,3 százalékra várta, az MNB legutóbbi inflációs jelentése 3,4-re. Az előző hónapban 3,1 százalékos inflációt jelentett a KSH.

A mostani adat több mint 5 éves csúcs - utoljára 2013 elején emelkedtek ilyen tempóban az árak Magyarországon.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok (+17,8%), valamint a dohányáruk (+7,5%) ára nőtt jelentős mértékben - emelte ki a hivatal.

Átlagon felüli áremelkedés az élelmiszereknél

Az élelmiszerek ára átlagon felül, 3,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett.

Az élelmiszereknél a Privátbankár.hu tegnap publikált Árkosár-felmérése is átlag fölötti emelkedést mért: augusztusra egy hónap alatt 1,2, egy év alatt bő 5 százalékkal emelkedtek az árak. Részletek >>

Nagyot ugrott az üzemanyagár a forintgyengülés miatt

A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni - egyelőre ez az egyetlen termékkör, ahol a forint gyengülésének hatása tetten érhető. A KSH pókháló-ábráján remekül látszik, hogyan változtak az árak az egyes termék-főcsoportokban:

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek az árak júliusban. Az év első 7 hónapjában összességében 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Erősödött a forint

Miután pontosan az történt, amit a jegybank várt, az adatközlést követően a forint valamelyest erősödött, az euró jegyzése a hajnali 320-as szintről 319,30 forint környékére ereszkedett. Friss árfolyamok >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?