Hirdetés
Hirdetés

Több mint 5 éve nem volt ekkora áremelkedés Magyarországon

2018. augusztus 08., 09:26

Az MNB várakozása jött be, 3,4 százalék lett az infláció - 2013 eleje óta nem láttunk ekkora áremelkedést. Az üzemanyagok drágultak a legtöbbet, csak itt látszik érdemben a forint gyengülése.

Forrás: KSH
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - tette közzé a KSH. Az inflációt az elemzői konszenzus 3,3 százalékra várta, az MNB legutóbbi inflációs jelentése 3,4-re. Az előző hónapban 3,1 százalékos inflációt jelentett a KSH.

A mostani adat több mint 5 éves csúcs - utoljára 2013 elején emelkedtek ilyen tempóban az árak Magyarországon.

Hirdetés

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok (+17,8%), valamint a dohányáruk (+7,5%) ára nőtt jelentős mértékben - emelte ki a hivatal.

Átlagon felüli áremelkedés az élelmiszereknél

Az élelmiszerek ára átlagon felül, 3,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ezen belül a vaj, vajkrém 9,7, a száraztészta 9,2, a tejtermékek 7,2, a tojás és a liszt 7,0, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,8 százalékkal drágult, a cukor 23,5 százalékkal olcsóbb lett.

Az élelmiszereknél a Privátbankár.hu tegnap publikált Árkosár-felmérése is átlag fölötti emelkedést mért: augusztusra egy hónap alatt 1,2, egy év alatt bő 5 százalékkal emelkedtek az árak. Részletek >>

Nagyot ugrott az üzemanyagár a forintgyengülés miatt

A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,5 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni - egyelőre ez az egyetlen termékkör, ahol a forint gyengülésének hatása tetten érhető. A KSH pókháló-ábráján remekül látszik, hogyan változtak az árak az egyes termék-főcsoportokban:

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek az árak júliusban. Az év első 7 hónapjában összességében 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Erősödött a forint

Miután pontosan az történt, amit a jegybank várt, az adatközlést követően a forint valamelyest erősödött, az euró jegyzése a hajnali 320-as szintről 319,30 forint környékére ereszkedett. Friss árfolyamok >>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?