4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump ma jelenti be, hogy Kína „gazdasági agressziót” követ el azon törekvése során, hogy „aláássa a nemzetközi rendet”. Az új Nemzetbiztonsági Stratégia az elnök világképét tükrözi vissza, amely szerint a világban riválisok hada harcol egymással életre-halálra és ahol biztonsági szövetségeknek, békeszerződéseknek, vagy bármilyen más nemzetközi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha az hasznot hoz az amerikai fegyver- és feldolgozó iparnak.
EPA/OLIVIER DOULIERY

Bár a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok továbbra is feszültek, mindkét ország belpolitikájában és közállapotaiban olyan markáns szürreális folyamatok zajlanak le, ami előbb vagy utóbb meg kell hozza az áttörést a két büszke politikai vezető viszonyában. Történt pedig, hogy az amerikai egészségügyi hatóság betiltotta olyan kifejezések használatát hivatalos dokumentumaiban, mint például a „tényeken alapuló”, avagy „tudományosan megalapozott”. Washington ezzel az áttöréssel három év késéssel követi a hazai EMMI-t, amely már régen a tényeken túllépő dimenzióba lépett és betiltotta olyan kellemetlen kifejezések használatát, mint „szegény, szegénység, mélyszegénység, avagy gyermekszegénység”.

Sötétben bujkáló

Míg a hazai kormányzási és jogállami rendellenességeket egy külső ellenség, egy 87 éves magyar-amerikai spekuláns rémképe kell, hogy elleplezzen, addig Washingtonban a kormányzati lebénulást egy Kína-elleni hadjáratnak kell elfednie. Számos belső forrás szerint Trump ma jelenti be egy kulcsfontosságú beszédében, hogy Kína „gazdasági agressziót” követ el azon törekvésében, hogy „aláássa a nemzetközi rendet”. Ezek a vádak egyben startlövésnek számítanak a Kína elleni gazdasági büntetőintézkedések egy egész sorának bevezetéséhez.

Trump mai beszéde egyébként az USA új Nemzetbiztonsági Stratégiájának bemutatását célozza. A stratégia az elnök világképét tükrözi vissza, amely szerint a világban riválisok hada harcol egymással életre-halálra és ahol biztonsági szövetségeknek, békeszerződéseknek, vagy bármilyen más nemzetközi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha az hasznot hoz az amerikai fegyver- és feldolgozó iparnak. A stratégia hűen tükrözi hát az Amerika Mindenekelőtt (America First) doktrínát, amely szerint a nemzetek állandó versenyben állnak egymással és Washingtonnak minden fronton harcolnia kell, hogy megvédje érdekeit és szuverenitását akár baráttól, akár ellenségtől.

A Republikánusok fausti paktuma

Trump harcias beszéde próbálja egyben elterelni a figyelmet a komoly belpolitikai vereségről, amely során a múlt héten a republikánus szenátusi jelölt elbukott a kőkonzervatív Alabamában. Roy Moore veresége érzékenyen érinti Trumpot és a Steve Bannon, valamint Sebastian Gorka által vezetett fehér nacionalista mozgalmat. Nem véletlen hát, hogy a Republikánus Párt vezetése (Mitch McConnell és Paul Ryan) ujjong a nacionalisták veresége láttán és próbálják Bannont egy alkoholista vesztesnek kikiáltani.

Eddig úgy tűnhet, hogy a Republikánusok fausti paktuma Trumppal egész jól kifizetődött. Trump megnyerte nekik az esélytelennek tűnő elnökválasztást, a hatalomba érve folytathatták deregulációs törekvéseiket és átvitték a gazdagokat előnybe részesítő adóreformjukat. Ezért látszólag csak annyit kellett tenniük, hogy befogják a szemüket és fülüket, amint Trump naponta törli bele a cipőjét Twitter-üzeneteiben a nőkbe, avagy a nemzetközi partnerekbe.

Hanyattesés jöhet jövőre

Káncz Csaba

De a Republikánusok politikai horizontján komoly viharfelhők gyülekeznek. A hatalmi harc még nem ért véget a pártban - Bannon bár most vereséget szenvedett, de olyan milliárdos mogulok, mint Sheldon Adelson és Robert Mercer még mindig támogatják. Az adóreform is bomlasztja a konzervatív egységet, hiszen megsért olyan alapelvet, amely szerint nem szabadna növelni az államadósságot.

Márpedig 2018 november 6-án kulcsfontosságú választások jönnek, ahol például a képviselőház összes helyét újraválasszák, ahogyan a szenátusi helyek harmadát is. A republikánusok az utóbbi hónapokban dermedten figyelhették, hogy a demokraták a várakozásoknál sokkal jobban szerepeltek New Jersey-ban, Virginiában és most Alabamában, mivel sikeresen tudtak mozgósítani a nők, az afro-amerikaiak és a fiatalok körében. Ezzel párhuzamosan Trump támogatottsága már május óta 40 százalék alatt tanyázik és az alabamai vereség egyenesen egy új mélypontra lökte azt. A Republikánusoknál tehát megszólalt a vészcsengő és ezért Trump ma a nemzetközi eszkaláció eszközével élve próbálja magához ragadni a kezdeményezést.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG