Hirdetés
Hirdetés

Trump ma történelmi beszédet mond – áttörés előtt a viszonya Orbánnal?

Káncz Csaba, 2017. december 18., 10:57

Trump ma jelenti be, hogy Kína „gazdasági agressziót” követ el azon törekvése során, hogy „aláássa a nemzetközi rendet”. Az új Nemzetbiztonsági Stratégia az elnök világképét tükrözi vissza, amely szerint a világban riválisok hada harcol egymással életre-halálra és ahol biztonsági szövetségeknek, békeszerződéseknek, vagy bármilyen más nemzetközi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha az hasznot hoz az amerikai fegyver- és feldolgozó iparnak.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

EPA/OLIVIER DOULIERY
EPA/OLIVIER DOULIERY

Bár a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok továbbra is feszültek, mindkét ország belpolitikájában és közállapotaiban olyan markáns szürreális folyamatok zajlanak le, ami előbb vagy utóbb meg kell hozza az áttörést a két büszke politikai vezető viszonyában. Történt pedig, hogy az amerikai egészségügyi hatóság betiltotta olyan kifejezések használatát hivatalos dokumentumaiban, mint például a „tényeken alapuló”, avagy „tudományosan megalapozott”. Washington ezzel az áttöréssel három év késéssel követi a hazai EMMI-t, amely már régen a tényeken túllépő dimenzióba lépett és betiltotta olyan kellemetlen kifejezések használatát, mint „szegény, szegénység, mélyszegénység, avagy gyermekszegénység”.

Sötétben bujkáló

Hirdetés

Míg a hazai kormányzási és jogállami rendellenességeket egy külső ellenség, egy 87 éves magyar-amerikai spekuláns rémképe kell, hogy elleplezzen, addig Washingtonban a kormányzati lebénulást egy Kína-elleni hadjáratnak kell elfednie. Számos belső forrás szerint Trump ma jelenti be egy kulcsfontosságú beszédében, hogy Kína „gazdasági agressziót” követ el azon törekvésében, hogy „aláássa a nemzetközi rendet”. Ezek a vádak egyben startlövésnek számítanak a Kína elleni gazdasági büntetőintézkedések egy egész sorának bevezetéséhez.

Trump mai beszéde egyébként az USA új Nemzetbiztonsági Stratégiájának bemutatását célozza. A stratégia az elnök világképét tükrözi vissza, amely szerint a világban riválisok hada harcol egymással életre-halálra és ahol biztonsági szövetségeknek, békeszerződéseknek, vagy bármilyen más nemzetközi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha az hasznot hoz az amerikai fegyver- és feldolgozó iparnak. A stratégia hűen tükrözi hát az Amerika Mindenekelőtt (America First) doktrínát, amely szerint a nemzetek állandó versenyben állnak egymással és Washingtonnak minden fronton harcolnia kell, hogy megvédje érdekeit és szuverenitását akár baráttól, akár ellenségtől.

A Republikánusok fausti paktuma

Trump harcias beszéde próbálja egyben elterelni a figyelmet a komoly belpolitikai vereségről, amely során a múlt héten a republikánus szenátusi jelölt elbukott a kőkonzervatív Alabamában. Roy Moore veresége érzékenyen érinti Trumpot és a Steve Bannon, valamint Sebastian Gorka által vezetett fehér nacionalista mozgalmat. Nem véletlen hát, hogy a Republikánus Párt vezetése (Mitch McConnell és Paul Ryan) ujjong a nacionalisták veresége láttán és próbálják Bannont egy alkoholista vesztesnek kikiáltani.

Eddig úgy tűnhet, hogy a Republikánusok fausti paktuma Trumppal egész jól kifizetődött. Trump megnyerte nekik az esélytelennek tűnő elnökválasztást, a hatalomba érve folytathatták deregulációs törekvéseiket és átvitték a gazdagokat előnybe részesítő adóreformjukat. Ezért látszólag csak annyit kellett tenniük, hogy befogják a szemüket és fülüket, amint Trump naponta törli bele a cipőjét Twitter-üzeneteiben a nőkbe, avagy a nemzetközi partnerekbe.

Hanyattesés jöhet jövőre

Káncz Csaba
Káncz Csaba

De a Republikánusok politikai horizontján komoly viharfelhők gyülekeznek. A hatalmi harc még nem ért véget a pártban - Bannon bár most vereséget szenvedett, de olyan milliárdos mogulok, mint Sheldon Adelson és Robert Mercer még mindig támogatják. Az adóreform is bomlasztja a konzervatív egységet, hiszen megsért olyan alapelvet, amely szerint nem szabadna növelni az államadósságot.

Márpedig 2018 november 6-án kulcsfontosságú választások jönnek, ahol például a képviselőház összes helyét újraválasszák, ahogyan a szenátusi helyek harmadát is. A republikánusok az utóbbi hónapokban dermedten figyelhették, hogy a demokraták a várakozásoknál sokkal jobban szerepeltek New Jersey-ban, Virginiában és most Alabamában, mivel sikeresen tudtak mozgósítani a nők, az afro-amerikaiak és a fiatalok körében. Ezzel párhuzamosan Trump támogatottsága már május óta 40 százalék alatt tanyázik és az alabamai vereség egyenesen egy új mélypontra lökte azt. A Republikánusoknál tehát megszólalt a vészcsengő és ezért Trump ma a nemzetközi eszkaláció eszközével élve próbálja magához ragadni a kezdeményezést.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?