Hirdetés
Hirdetés

Visszahoznák a halálbüntetést, a guillotine-t: politikai földrengés a franciáknál

Káncz Csaba, 2016. március 30., 08:26

A brüsszeli terrortámadások radikálisan rendpárti irányba vitték el a francia belpolitikát. A legmagasabb szinten, a mérsékelt középhez tartozó politikusok beszélnek az arab bevándorlók integrációjának bukásáról és a halálbüntetés szükségességéről. Párizsban határozott lépések következnek.

A francia nemzetgyűlés februárban szavazott arról az alkotmánymódosításról, ami lehetővé teszi, hogy a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthassák állampolgárságuktól. Fotó: EPA/Yoan Valat
A francia nemzetgyűlés februárban szavazott arról az alkotmánymódosításról, ami lehetővé teszi, hogy a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthassák állampolgárságuktól. Fotó: EPA/Yoan Valat

A nyugati biztonsági szervek az elmúlt időszakban nyilvánvalóan nem mérték fel helyesen az Iszlám Állam azon szándékát, hogy azok az erőszakot Európába exportálják. Jelenlegi hivatalos becslések szerint 1200-nál több, az IS-nél harci tapasztalatot szerzett személy tért vissza az EU-ba, mintegy 350 az Egyesült Királyságba, 250 Franciaországba, 270-en Németországba, 120-an Belgiumba és hozzávetőleg 200-an Skandináviába. A friss becslések szerint 250-en jelenleg vannak visszaúton Franciaországba.

Közben a brüsszeli terrortámadások belobbantották a francia és a belga belpolitikát. Belgium legerősebb pártjának- az N-VA-nak vezetője, Bart de Wever kemény szavakkal ostorozta a napokban a muszlimok integrációját a belga társadalomba, amelyet egyértelmű bukásként jellemzett. Merkel menekültpolitikáját pedig történelmi hibának nevezte.

Hirdetés

Belobbant a francia belpolitika

Egy olyan nyilatkozatban, amelyet a radikális és bevándorlás-ellenes Nemzeti Front is megirigyelhetne, a szociáldemokrata ifjúsági miniszter, Patrick Kanner keményen kritizálta az arab negyedekben uralkodó állapotokat. Kanner először is Molenbeeknek ment neki, annak a brüsszeli, jórészt bevándorlók által lakott negyedének, ahol a múlt héten a hatóságok négy hónap keresés után őrizetbe vették Salah Abdeszlámot, az egyik párizsi robbantót.

A baloldali francia miniszter szerint Molenbeekben nem történt meg a bevándorlók integrációja, maffia-rendszer működik a szürkegazdaságban, a közszolgáltatások szinte eltűntek és a választott képviselők már feladták a próbálkozást a javulásra. Kanner tovább ment ennél és súlyos szavakkal ostorozta Franciaország hasonló negyedeit. Szerinte manapság 1500 olyan negyed van a gallok földjén, amelyek akár Molenbeek-hez hasonló eseményeket produkálhatnak.

A francia mérsékelt jobboldali ellenzéknél pedig egyenesen átszakadtak a gátak. A húsvéti hétvégén a Republikánusok egyik parlamenti képviselője, Laurent Wauquiez a Szíriából visszatértek internálását javasolta. Párttársa Olivier Dassault a terroristákra halálos ítéletet szabna ki. Ezzel tovább ment, mint a Nemzeti Front, amely eddig a guillotine visszavezetését népszavazástól tette volna függővé. A Republikánusok volt pénzügyminisztere, Xavier Bertrand pedig már hibának tartja, hogy 1981-ben Franciaország eltörölte a halálbüntetést.

Határozott lépések következnek

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Abban viszont egyetért a francia jobb- és baloldal, hogy a belga hatóságok naivak voltak és Molenbeekben csúfosan megbuktak. Manuel Valls miniszterelnök ezért szorosabb rendőrségi együttműködést követel most az EU partner-szervezetektől, köztük egy európai légiforgalmi adatközpont felállítását.

Párizsban a törvényhozás tegnap tárgyalta az antiterrorista csomag módosító indítványait. Ezek szerint ha egy kommunikációs vállalat nem nyújtja át a nyomozóknak a kért titkosított információkat, akkor a cégvezetőre akár 5 éves börtönbüntetés, a cégre pedig mintegy 110 millió forintos büntetés várhat.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?