Hirdetés
Hirdetés

Esik a font és a török líra, gyenge a forint

Fellegi Tamás, 2017. október 06., 11:32

Míg ez a néhány valuta gyengélkedik, a tőzsdék emelkednek, de különösen Amerikában vadultak meg teljesen a befektetők, sokadik napja vesznek, amit érnek. Csúcson a Netflix, az égben a bankok, nálunk is az OTP megy, de a Richter is emelkedik. A német index is csúcson, a spanyol viszont esik, nem tesz jót a katalán válság.

A forint megint 312 körül van az euróhoz képest, minősíthetjük ezt tartós gyengélkedésnek, jóllehet a hosszú ideje érvényes kereskedési sávon belül. Rosszabb a török lírahelyzete: új mélypontra került, egy euróért 4,23 lírát kérnek, ezzel három év alatt nagyjából 60 százalékos már a leértékelődés.

Euró/török líra
Euró/török líra

Az angol font is ereszkedik, de ott egy hullámzó trend alakult ki, melynek egy leszálló ágában vagyunk, egy ont most 1,117 eurót ér.

Hirdetés

A tőzsdéken Amerikában begyorsult az emelkedés, mintha a hosszú emelkedő trendben először látnánk most ezt a jelenséget. A befektetők megvadulnak, ömlik a pénz a tőzsdére, és nem megfontoltan vesznek, hanem tépnek, bármilyen túlvett is a piac.

S&P 500, erős túlvettség
S&P 500, erős túlvettség

Az S&P 500 index esetében a túlvettséget jelző RSI indikátor 78,4-es értéken van, ami a legnagyobb index esetében ritkán fordul elő. Az index tegnap, amely egyfolytában a hetedik emelkedő nap volt, 2552 pontra ugrott fel. A legjobban a bankpapírok mentek, csúcsaikat döntik a 10 évvel ezelőtti helyzetre emlékeztetve, de a Netflix is hirtelen felszaladt új csúcsára, 194 dollárra azt követően, hogy a cég bejelentette: megemeli árait 10 százalékkal, az alapcsomagot 10-ről 11 dollárra.

Európában vegyesebb a kép, de inkább csak azért, mert az egyre rosszabbul kinéző katalán helyzet miatt esik a spanyol piac, nyomában az olasszal. A DAX ugyanakkor csúcson: közelíti a 13 ezer pontot.

A BÉT-en az OTP és a Richter emelkednek egyaránt 0,4 százalékkal, a Telekom viszont ugyanennyit gyengül. Az OTP ára 10 290, a Richteré 6722, a Telekomé 480 forint. A Mol nem mozdul érdemben, 2980 forint körül kötnek rá. Mindez a BUX-ot negyed százalékkal tudja megemelni, 37 970 pontig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A közelmúltban derült ki, hogy a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég illegálisan szerezte meg a Facebooktól 50 millió felhasználó adatait, és lehet, hogy ezeket felhasználta az amerikai elnökválasztási kampányban. Úgy tűnik azonban, Kenyában sokkal mélyebben belefolytak a választásokba, akár rajzuk is múlhatott az eredmény.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?