Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztették a magyarok bitcoin-papírját, a Mol húzta le a BUX-ot

Eidenpenz József, 2018. szeptember 10., 18:53

Adócsökkentés 2.0 néven új amerikai adócsomag jöhet, amely újabb könnyebbséget jelenthet az amerikai vállalatoknak. Ez a vámháború fenyegetését is háttérbe szorította mára, és kedvező tőzsdei klímát okozott. Budapesten vegyes volt a hangulat. Felfüggesztették az európai bitcoin– és ether-ETN-eket, de csak Amerikában.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Az USA-ban új adócsökkentési kezdeményezésről kezdtek el beszélni, ami kedvező lehet a tőzsdék számára. Ez némileg háttérbe szorította az amerikai-kínai kereskedelmi vitákat is, sőt azt is, hogy most már Japán is Trump elnök szálkeresztjében van.

Az amerikai részvényindexek főleg ezért emelkedtek, az S&P 500 0,3, a Nasdaq Composite 0,3 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag azonban csak minimális mértékben, 1-2 ponttal. Európában is viszonylag jó volt a hangulat, a német, francia indexek 0,2-0,3 százalékkal mentek fel. A hétvégi választások után a svéd OMX 40 mutató szintén 0,3 százalékot hozott össze

Hirdetés

Az olasz, görög indexek több mint két százalékkal erősödtek ma, a spanyol, portugál is egy százalék körüli mértékben. A török eszközöket viszont megint inkább adták, esett az áruk. A magyar index ezúttal elmaradt a lengyel, cseh társaktól, százalékban csak minimális emelkedésre futotta itthon.

Száguld az Opus

A Richter 0,7 (5285), az OTP 0,2 (10 350), a Telekom 0,1 százalékkal ment fel, de a Mol 0,7 százalékos esése 2940-re visszahúzta az indexet. Az Opus is 1,6 százalékkal emelkedett. A forint erősödött, 324,60 volt az euró, 30-40 fillérrel olcsóbb lett.

További árfolyamok itt láthatók

Az USA-ban kilőtt a Tesla, igaz, ezt mostanában sok esés előzte meg. Az Apple, a Boeing és a Snap viszont 1-2 százalékos mínuszban van. Olyan, a fogyasztási szektorral kapcsolatos részvények is szépen emelkedtek, mint a Mattel, a Macy’s vagy a Walmart, vélhetően az adócsökkentési tervek miatt.

Felfüggesztett bitcoin-termékek

Az európai mezőnyt az olasz, német, spanyol bankok húzták, biztosan nem függetlenül attól, hogy emelkedtek a kötvényhozamok és közeleg az EKB ülése. Itt iránymutatást várnak arra vonatkozóan, meddig marad még fenn az európai kötvényvásárlási program.

Az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC felfüggesztette a Bitcoin Tracker One (CXBTF) és az Ether Tracker One (CETHF) kereskedését – írta a Marketwatch.com. Ezek ETN-ek, tőzsdén jegyzett termékek a certifikátokhoz és tőzsdén jegyezett alapokhoz (ETF) hasonlóak, az amerikai OTC-piacon forogtak.

Még így sem lehet bitcoin-ETF?

A kibocsátó svédországi cég ma honlapján közölte, hogy ez nem érinti a Nasdaq Stockholm piacon való forgalmazásukat. Ezeket egyébként magyar befektetők is megvehették, hazai brókercégen keresztül.

A közleményből kiderül még, hogy a svéd cég nem kezdeményezte ezen értékpapírok amerikai forgalmazását, de ezt egyes brókercégek megtehették. A Marketwatch megfogalmazásában ezek az értékpapírok állnak még legközelebb a bitcoin-ETF-ekhez – amelyek forgalmazását viszont a SEC már többször elutasította.

A kriptodevizák mindenesetre ma is rossz passzban vannak, a bitcoin 6300 dollár alá, az ether 200 alá süllyedt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?