Hirdetés
Hirdetés

Fontos változások jönnek október végén

2019. október 21., 15:14

A jövő héten elindul a hazai tőzsdei vállalatok esetében is a gyorsjelentési szezon, kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című műsorában arról beszélt, hogy a legnagyobb társaságok esetén milyen tényezők javíthatják, vagy ronthatják az eredményeket. Szintén a jövő hét eseménye, hogy lezárulhat a banki ügyfelek újraazonosítása, és elbúcsúzunk a régi 500 forintos bankjegyektől is.

A korábbi évekkel ellentétben a blue chipek közül nem a Richter fogja először közölni a számait, hanem a Mol. Az olajvállalat október 31-én publikálja harmadik negyedéves számait. A várakozásokról és a többi nagy papírról Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról.

Jó eredmények várhatók a Moltól és az OTP-től

Hirdetés

Az olajvállalat már a jövő héten közzéteszi a gyorsjelentését, majd később, november 6-án a Magyar Telekom ismerteti, míg az OTP és a Richter november 8-án publikálja a harmadik negyedéves számait. Általánosságban elmondható, hogy a nagy cégeknél érdekes lesz megfigyelni a gyengülő forint hatását. Ez a jelentős exporthányaddal rendelkező Richter esetében például a forintban közölt számokat felfelé húzhatja, de az OTP külföldi leányainak eredményét is emelheti.

A bankpapír esetében a forint hatása mellett figyelmet igényel, hogy az elmúlt egy év igen intenzív akvizíciós tevékenységéből mi az, ami már szerepel a mostani eredményekben, és mely leánybankokat konszolidálnak csak később. A november elején megjelenő számokban a korábban megvásárolt montenegrói és moldovai bank adatai már a konszolidált eredményekben benne lesznek, ugyanakkor a szerb és a szlovén leánybankokéi még nem.

A Mol esetében pozitív lehet, hogy osztrák versenytársának a napokban közölt eredményei kedvező előjeleket hoztak. Az OMV negyedéves számai ugyanis azt jelezték, hogy a finomítói marzsok nagyon jelentősen megugrottak. Ez már csak azért is fontos, mert a magyar vállalat esetében ez az üzletág számít a legfontosabbnak.

Szintén az osztrák cég számaiból derült ki, hogy a kis- és nagykereskedelmi marzsok is tovább erősödtek a negyedévben, ami szintén jó előjel a Mol szempontjából. Hab a tortán a magyar céget illetően, hogy ha csak kis mértékben, de a petrolkémiai árrések is növekedtek.

A gyenge forint is segíthet a Richteren

A devizahatás leginkább egyébként a Richter esetében jelentkezhet, ott ugyanis a bevételek nagyobb része exportból származik. Ráadásul a gyógyszergyártó fontos piacának számító Oroszországban a rubel végre erősödött. Izgalmas kérdés, hogy a korábban nagyon perspektivikusnak számító nőgyógyászati termékük, az Esmya hogyan teljesített, a szer forgalmazását ugyanis tavaly fel kellett függeszteni újabb vizsgálatok miatt.

A Magyar Telekom esetében pozitívum, hogy a lakossági fogyasztás töretlenül bővül, és ez vélhetőleg a telekommunikációs kiadásokat is érinti. Így a mögöttünk hagyott negyedévben az adat- és a készülékértékesítésből származó bevételek további felfutása várható. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy miután megváltak a T-Systemstől, így a jövőben még kevésbé lesz diverzifikált a társaság eredménystruktúrája, és még inkább a fent említett előfizetésekből és készülék-eladásokból származik majd a társaság bevétele.

Viszlát régi 500-as

A gyorsjelentések mellett szóba került a műsorban, hogy október 31-e két, a napi pénzügyeink szempontjából is fontos dátum. Egyrészt ez a határideje a banki ügyfelek újra azonosításának. Ezt a nyár folyamán egyébként már meghosszabbították, és a hírek szerint továbbra is nagyon sok számlát érinthet, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben. Így nagy kérdés, hogy a jövő héten esetleg lesz-e halasztás, vagy sem. A Kormányinfón egyébként kollégánk kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha ez valóban komoly probléma, akkor nem zárkóznak el a határidő újabb kitolásától, de ezt a bankoknak kell kezdeményezni.

A jövő héten a fizetési forgalomból kikerül a régi 500 forintos bankjegy is, október 31-én lehet vele utoljára fizetni. Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el az értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

A bankjegycserét egyébként a biztonsági okok indokolták, és a statisztikák azt mutatják, hogy minimális mennyiségű a forint hamisítása. Komolyabb esetről évtizedek óta nem hallani.

Érdemes megemlíteni, hogy noha az új 500 forintos volt az utolsó, amelyet bemutattak, nem ettől a címlettől fogunk utoljára megválni. A régi 10 ezressel ugyanis továbbra is fizethetünk, igaz nem a végtelenségig, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2019. december 31-én ezeket is bevonja.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?