Hirdetés
Hirdetés

Gyenge forint és esti izgalmak: 4+1 dolog, amire ma oda kell figyelni

Gáspár András, 2019. április 26., 12:26

A délután érkező amerikai GDP adatok mellett vállalati jelentések és egy zárás utáni csemege, az olasz államadósság-besorolás felülvizsgálata borzolhatja a kedélyeket pénteken.

1. Amerika jobban teljesít?

Magyar idő szerint délután fél háromkor teszik közzé az amerikai gazdaság teljesítményét jelző első negyedéves GDP-adatot. Az elemzők jó híreket várnak - az USA gazdasága jobb állapotban lehet, mint a többi fejlett gazdaság.

Hirdetés

2. Zuhan a remek első unegyedév után a Deutsche Bank, a Brexit miatt pedig az RBS

Az európai tőzsdeindexek a hét utolsó napján többnyire csökkennek. Budapesten nagyon alacsony a forgalom, a BUX fél százalékkal került lejjebb, a bluechipek közül csak a Telekom emelkedett délig. Friss tőzsdei árfolyamok >>

A friss vállalati jelentések közül a Deutsche Bankét érdemes kiemelni: a vártnál jóval magasabb első negyedéves eredményről adott ki jelentést a társaság - a részvények mégis komoly, 3 százalékot meghaladó esésben vannak. Ez annak köszönhető, hogy kevesebb mint 24 órája bejelentették: lefújták a Commerzbankkal tervezett fúziót, mégsem egyesül a két német nagybank. A Royal Bank of Scotland papírjai is esnek, több mint 4 százalékot: a vártnál ugyan valamivel kisebbet csökkent az első negyedéves profit, de figyelmeztetést adtak ki arra vonatkozóan, hogy a Brexit körüli bizonytalanságok komoly kihívásokat jelentenek.

3. Szép profit és komoly tervek az Amazonnál, borús kilátások az Intelnél

Az Amazon profitja kétszeresére nőtt, meghaladva az elemzői várakozásokat - elsősorban a költségek csökkentésének köszönhetően - ezzel sikerült ellensúlyozni az fékeződő árbevétel-növekedést. A társaság egy napra csökkentené az (ingyenes) kiszállítási időt a prémium felhasználói körében - ez ugyan újra növelné a költségeket, de komoly nyomást helyezne a veresenytársakra. Érdemes lesz figyelni a nyitáskor a részvény árfolyamát. Az Intel a zárás utáni kereskedésben viszont nagyot (7 százalékot) zuhant, miután a gyenge eredményt még megfejelték azzal, hogy borús kilátásokat vázoltak fel.

4. Nem tér magához a forint

Megint három hónapos mélypontja közelében jár a forint, az euró árfolyama 322,30 forintig emelkedett délelőtt. Egy hete még 320 alatt járt a jegyzés, egész héten gyengült a magyar deviza.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

+1: Tőzsdezárás után jöhetnek még izgalmak

A pénteki piaczárást követően teszi közzé a Standard&Poor's hitelminősítő az olasz államadós-besorolással kapcsolatos legfrissebb értékelését és elemzését. Szakértők szerint az olasz gazdaság lehet a következő európai válság gócpontja - a költségvetési hiány és az államadósság szintje is az eurózónás követelmények fölé emelkedhet, miközben már látszik a kanyarban a recesszió is. Ez az egész uniós gazdasági teljesítményre kihathat. Az olasz adósbesorolás az S&P-nél jelenleg csak két egységgel van a bóvli kategória fölött, ráadásul negatív (a leminősítést valószínűsítő) kilátással. Ha valóban bekövetkezik a leminősítés, az az egyébként is kétéves mélyponton lévő euróárfolyamot tovább húzhatja lefelé - akár komolyabb mozgások is beindulhatnak délután a devizapiacon.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?