Hirdetés
Hirdetés

Kevesebb iPhone fogy, szakadtak a Mészáros-cégek

Eidenpenz József, 2018. április 20., 18:27

Az amerikai tőzsdéken csúnya mínuszok vannak, a Dow Jonest főleg az Apple húzza le, amelynek egyik beszállítója alacsony forgalomról jelentett. Európa nagy átlagban kissé feljebb tudott menni, a BUX index alulteljesítése főleg a Molnak köszönhető. A bitcoinnal először fordult elő az idén, hogy két egymást követő héten emelkedett.

Fotó: EPA/Erik S. Lesser
Fotó: EPA/Erik S. Lesser

A Taiwan Semiconductor nevű Apple-beszállító alacsony eladásokról tett közzé gyorsjelentést, amiből az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az Alma jelű telefongyártó is kevés készüléket adhatott el. Az Apple emiatt 3,4 százalékos mínuszban van, és ezzel erősen lehúzza a Dow Jonest.

De egy csomó más technológiai cégre is átragadt az esés, mint a Microsoft, IBM vagy a Tesla, és az olajcégeket is nyomja az enyhén eső olajár. Az Amazon is esik, miután főnökének lapja igen csúnyákat írt az amerikai elnökről. Ráadásul a dollár is erősödik. Az S&P 500 és a Dow Jones Ipari indexek így 0,7, a Nasdaq Composite pedig 1,1 százalékos mínuszban volt kevéssel hat előtt.

Hirdetés

Az sem tudta ellensúlyozni a rossz hangulatot, hogy közel négy százalékos pluszban van a General Electric a gyorsjelentése után. Bár röpködnek a milliárdos mínuszok a mérlegében, mégis az a döntő, hogy jobb lett az üzemi eredmény a vártnál.

Budapest, Varsó, Prága

Európában jót szokott tenni a tőzsdéknek a gyengülő euró, ma is ez lehetett az egyik oka, hogy nagy átlagban kissé emelkedtek az árfolyamok. A mezőny azonban megint nem volt egységes, a DAX gyengécske, 0,2 százalékkal esett. A francia index 0,4 százalékkal, a brit 0,5 százalékkal ment feljebb.

A budapesti tőzsdeindex kifejezetten alulteljesítő volt, a BUX 1,4 százalékkal esett, ebben a Mol két százalékos esésének van döntő szerepe (2988-ra). Az OTP és a Richter 1,1 százalékkal ment lejjebb (11 280 és 5260 forint). A BUX egyébként nem volt egyedül, Varsóban is 1,1 százalékkal esett az index, és Prága, Bukarest is süllyedt.

Ma kinek szólt be Trump?

Megijedtek a Mészáros-rajongók, az Opus 5,1, az Appeninn 5,0, a Konzum 2,8 százalékkal süllyedt. A forint kissé gyengült, az euró 40 fillérrel feljebb van, 310,60-on.

Az OPEC tegnap és ma technikai jellegű tanácskozást tartott, ahol nem várható nagyobb döntés, de úgy tűnt, hogy a “csapok zárva tartása”, a kitermelési korlátozások újabb hosszabbítása az uralkodó törekvés. Az olaj ennek ellenére fél százalék körüli mínuszban van, aminek oka lehet, hogy már rengeteget drágult az utóbbi időben és nagyon sokan játszanak emelkedésre. Egy másik pedig, hogy Donald Trump amerikai elnök most ennek a szervezetnek ment neki. (Olajról és politikáról itt írtunk délután: Az oroszok elveszik Kurdisztánt?)

Végre két hét bitcoin-emelkedés

A bitcoinnal még nem fordult elő az idén a Bloomberg szerint, hogy két egymást követő héten emelkedni tudott volna, most végre sikerült. Ma is emelkedik 2-3 százalékkal, 8500 dollár közelében jár. Shortzárások, az adófizetési határidő lejárta és nagy intézményi befektetők megjelenése a leggyakoribb a magyarázatok között.

Az “altcoinok”, a főbb bitcoin-versenytársak azonban sokkal nagyobb emelkedést produkálnak, az ether és a litecoin öt, a bitcoin cash 11, a ripple 17, az iota tíz százalékkal ment fel dollárban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?