Hirdetés
Hirdetés

Kivárnak a tőzsdei befektetők

Csabai Károly, 2019. november 06., 11:07

Alapvetően arra kíváncsiak, hogy az Egyesült Államok és Kína írásba foglalja-e és ha mikor, a közöttük lévő kereskedelmi vitáról a múlt héten született részleges paktumot. Emellett a pénz- és tőkepiacok fókuszában továbbra is a vállalati gyorsjelentések állnak, közülük idehaza a ma este jelentő Magyar Telekomé lehet érdekes.

L

Vegyesen mozognak a tőzsdeindexek világszerte. Míg az amerikaiak közül kedden a Dow Jones és a Nasdaq pluszban, addig az S&P 500-as mínuszban zárt, s a határidős árfolyamok a ma délutáni nyitásra sem jeleznek előre egyöntetű képet. A kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanságok, illetve a vállalati gyorsjelentésekkel kapcsolatos várakozások okán szerda délelőtt Ázsiában és Európában is ugyanez volt a helyzet: a japán és a hongkongi börzebarométer zöldellt, ezzel szemben a kínai pirosban zárt, az öreg kontinensen pedig a DAX és a FTSE mínuszban, a párizsi CAC pluszban állt. Az arany az 1500 dolláros lélektani szint alatt vágott neki a hét közepének, míg az olajárak estek, továbbra is a vártnál magasabb amerikai készletek hatására. A forint ismét gyengülni kezdett, euróval szembeni árfolyama vészesen közelíti a 332-es szintet. Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. Javult-e a nyugat-európai szolgáltatóipar?

Hirdetés

Erre adhat választ az eurózóna ma délelőtt érkező szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe. A piaci konszenzus nem vár változást az előző hónaphoz képest, csakhogy nem árt az óvatosság, miután a kedden közzétett feldolgozóipari indexek is kisebb meglepetést okoztak. A visszaesés elsősorban a fogyasztási adó októberi emelésének, illetve a kedvezőtlen időjárásnak volt betudható. Az új megrendelések volumene 17 hónapos mélypontra süllyedt.

2. Vállalati gyorsjelentések

Több európai vállalat is a piaci várakozást felülmúló harmadik negyedéves adatokat tett közzé ma reggel. Ezek közül a Wirecard negyedéves adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda), a BMW és az Adidas működési nyeresége emelhető ki, utóbbinál pedig még az is, hogy az éves céljait megerősítette.  A Societe Generale viszont gyengébb július-szeptember közötti számsorral rukkolt elő, ami alapvetően a rosszul teljesítő részvénykereskedési üzletágának tudható be.

Idehaza a Magyar Telekom ma este érkező gyorsjelentésére érdemes figyelni. A főbb sorokon emelkedést vár a piaci konszenzus – emlékeztet az Equilor Befektetési Zrt. A bevétel és az ebitda is 1-1 százalékkal emelkedhetett éves alapon, míg az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (ebit) az alacsonyabb bázis miatt 8 százalékkal. A jelentést követően, szerdán este 6 órakor kezdődő telefonkonferencián a frekvenciavásárlások, a T-Systems-értékesítéssel kapcsolatos információk, továbbá a Digi és a Vodafone belépésével összefüggő stratégiai válaszlépések kerülhetnek terítékre.

3. Jó hír a Richternek

Amerikai partnere, az Allergan ugyanis 234,6 millió dollár bevételt könyvelt el a Vraylar-értékesítésekből a harmadik negyedévben, ami 70 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 138,1 millió dollárhoz képest. Ezután a Richter várhatóan (az eddigi átlagos 18,4 százalékos részesedéssel számolva) 43 millió dollár royalty bevételhez juthat, az év első felében az Allergantól összesen kapott 60 millió dolláron felül. A hírre a magyar gyógyszercég részvényeinek árfolyama csaknem 3 százalékot erősödött. A Richter pénteken teszi közzé harmadik negyedéves tőzsdei gyorsjelentését.

4. Felminősített Mol

Stabilról pozitívra módosította az S&P Global Ratings a regionális magyar energetikai multi hitelminősítéséhez tartozó kilátást, amely a KBC Equitas elemzői szerint azt is jelenti, hogy az adósságállománya növekedésének ellenére, az azerbajdzsáni olajmezőben szerzett részesedés erősíti a Mol üzleti profilját.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Az előrejelzéseknek megfelelően a konzervatívok nyerték az előrehozott parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. Az exit pollok szerint Boris Johnson kormányfő pártjának kényelmes többsége lesz a parlament alsóházában, és ezt mutatják a folyamatosan frissülő tényleges eredmények is. Mindez azt jelenti, hogy január végéig valóban megvalósulhat a Brexit.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?