Hirdetés
Hirdetés

Nyolc hír, melyektől nem lesz nyugis a péntek

Eidenpenz József, 2019. május 31., 11:23

A csütörtöki szerény, de általános emelkedés után ismét jelentős mínuszban vannak a tőzsdék. Bár pénteken gyakran viszonylag eseménytelenek a piacok, ez ma nem érvényes. Nyolc jelentősebb potenciális piacbefolyásoló eseményt is találtunk.

Tijuana. Jelképes koporsók a határkerítésen az egyes években a határon ehunytak számával. (Tomas Castelazo, Wikimedia Commons)
Tijuana. Jelképes koporsók a határkerítésen az egyes években a határon ehunytak számával. (Tomas Castelazo, Wikimedia Commons)

1. Újabb vámháborúban vagyunk

Donald Trump most Mexikót támadta meg vámokkal, öt százalékot vetett ki, ráadásul politikai cél érdekében: a mexikóiakat az illegális bevándorlás megállítására akarja kényszeríteni.

Hirdetés

Ez azonban mások számára sem jó jel, például a Volkswagen és a Fiat rendelkezik jelentős kitettséggel Mexikóban. A kínaiak sem éppen örülnek az újabb keménykedésnek. A kínai indexek csak kis mértékben estek, a japán Nikkei viszont 1,6 százalékkal. Másfél százalékkal esik a német DAX, a többi európai index is mínuszban.

2. Kína külön úton

A minimális kínai indexesés magyarázata lehet, hogy a kínai beszerzési menedzser index is gyengébb lett a vártnál. Valószínűleg ez ott jó hírnek számít most, mert fokozottabb állami gazdaságélénkítést vetít előre. A többi tőzsdét viszont lefelé húzza.

3. Akcióterv Magyarországon

Csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a “gazdaságvédelmi akcióterv” 14 pontját. A program célja, hogy a magyar gazdaság az EU-s GDP növekedését tartósan évi két százalékponttal tudja felülmúlni.

Az euró/forint szerdán ismét visszapattant 327,50 környékéről, ma 324,80, nagyjából a tegnap esti szinten áll. A BUX index a tegnapi szerény erősödés után ma délelőtt 0,9 százalékkal esett, ami az európai átlag körüli érték.

További árfolyamok itt láthatók

4. Az Uber jól teljesített?

Az Uber gyorsjelentést tett közzé az éjszaka, az elsőt nyilvános céggé válása óta, így mozgalmas napja lehet ma a tőzsdén. A tőzsdén kívüli, nem hivatalos kereskedésben erre három százalékkal emelkedett az Investing.com szerint. A cég vesztesége a vártnak nagyjából megfelelő, egymilliárd dollár körüli.

5. Fontos makroadatok jöhetnek

Itteni idő szerint délután fél ötkor az amerikai fogyasztók költekezéséről jön adat. Ezzel párhuzamosan a “személyes fogyasztási költések” drágulására vonatkozó inflációs mutatót is publikálják, amely nem tartalmaz élelmiszer– és energiaárakat. Viszont a Fed által erősen figyelt mutató.

Valamivel később érkezik a chichago-i beszerzési menedzserindex is, amely a közelmúltban előfordult, hogy megkavarta a tőzsdei árfolyamokat. A Michigani Egyetem is fogyasztói hangulati indexet publikál májusra.

6. Megvan a Mol-osztalék napja

A 2018. évi osztalékra jogosító Mol részvényeket utoljára 2019. június 14-én lehet vásárolni, június 17-én már osztalékszelvény nélkül forognak a részvények – tették közzé. A papír elvileg 142,5 forintot fizetne, de ez a saját részvények aktuális száma függvényében még kis mértékben változhat.

7. Száguldottak a törökök

A török eszközök nagy ugrást mutattak tegnap, a líra is erősödött, a részvények is drágultak. A jelenséget a Bloomberg azzal magyarázza, hogy Erdogan elnök a jelek szerint próbálja elsimítani az USA-val kialakult feszültséget. Ez egy orosz légvédelmi rakétarendszer tervezett vásárlása kapcsán alakult ki korábban. Ma szerény korrekció, süllyedés látható a török árfolyamokban.

8. Lépnek-e az olaszok?

Ma jár le az olaszoknak adott határidő arra, hogy elmagyarázzák Brüsszelnek, miért szállt el a költségvetési hiányuk. Valószínűleg erősen védekeznek majd. Eközben Matteo Salvini belügyminiszer a koalíció felrúgásával fenyegetőzik, ha adóreformját nem valósíthatja meg.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?