Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott a bitcoin, jó erőben a forint

Fellegi Tamás, 2017. december 22., 11:07

Méretes zuhanás zajlik a bitcoin árában, miközben a magyar és a lengyel valuta szépen erősödik. Az előző napok szárnyalása után ma esik a Richter, ugyancsak gyengélkedik a Waberer’s és a múlt hét nagy nyertese, a CIG Pannónia is. Erős az olaj, ára két és fél éves csúcs körül van.

Az elmúlt hetekben minden a bitcoinról szólt, hisz árfolyama az égbe ment, a sajtó pedig percenként tudósított róla, amire semmilyen piaci termék esetében nem volt még példa. A folyamat érthető is, hiszen nem csak, hogy új, de teljesen megfoghatatlan termékről is van szó, mindenki kíváncsi, mi lesz belőle.

Bitcoin
Bitcoin

Ráadásul két komoly amerikai tőzsdére most vezették be a bitcoinból képzett határidős terméket, ami azt jelenti, hogy egy stabil, biztonságos tőzsdei termékre lehet kötni, ahol kizárólag az árfolyamkockázattal kell szembenézni, igaz, az meglehetősen nagy, minden más termékkel összevetve.

Hirdetés

Nos, most be is mutatta a termék, hogy mit tud: 20 ezer dolláros tetőzés után ma egész 12 500-ig esett, igaz, hogy onnan felpattant 13 500-ig.  A gyors, közel 40 százalékos esés nem a biztonságos befektetés kategória, egy határidős pozíciónál még végzetes is lehet, hisz az egész befektetett pénz elveszhet. Igaz, sok komolyabb brókercég és befektetési bank nem is vállalja, hogy tőkeáttéttel nyit bitcoin pozíciót, épp az extrém kockázat miatt.

A továbbiakban persze akármi lehet: akár a lufi kipukkanását is láthatjuk, de az is előfordulhat, hogy újra vágtatni kezd az árfolyam, ki tudja, meddig.

Mindeközben a hagyományos devizák esetében is vannak érdekességek: a forint erősödik, 311,80-at kell adni egy euróért, ugyanakkor az idén eleve jól teljesítő lengyel zloty is jó formában van: 4,19 az eurónkénti árfolyam.

Az európai tőzsdéken alig van mozgás a hosszú, ünnepi hétvége előtt, a BUX viszont kisebb mínuszba fordult, kerek 39 ezer ponton áll, ami 0,35 százalékos csökkenés. Ez jórészt az 1,1 százalékkal 6750 forintig eső Richternek köszönhető, de az OTP is lejjebb van 0,4 százalékkal 10 570 forinton. A Waberer’s is gyengélkedik kissé, 4655 forintot ér, miközben a legújabb sztárrészvény, a CIG Pannónia is esik, 456 forint az ár.

Igen erős az olaj: a WTI 58 dollár, a Brent majdnem 65.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?