Hirdetés
Hirdetés

Száguldott az olaj, esett a BUX, előzni készül a Mercedes

Eidenpenz József, 2016. április 12., 18:51

Izgalmas tőzsdenap volt a mai is, de a BUX index megint alulteljesített és határozottan esett. Az olaj hatalmasat vágtázott, a fejlett piaci tőzsdeindexek viszont emelkedtek. Az IMF borús világgazdasági prognózisa sem tudta lehűteni a kedélyeket. A Mercedes átveheti a vezetést a BMW-től.

 

Reggel még szerény eséssel vagy stagnálással nyitottak a európai tőzsdeindexek, ami a hétfőn késő este az USA-ban közzétett, nem túl jól sikerült Alcoa-eredménynek lehetett betudható. Aztán mégis visszafogott pluszban folytatták. A délután folyamán megérkezett az IMF prognózisa, amely lassuló, stagnáló világgazdaság képét tárta a befektetők elé, ám nem volt idejük szomorkodni a befektetőknek. Kilőtt ugyanis a kőolaj ára, amely mostanában sokszor irányt mutat.

Hirdetés

 

A Bloomberg szerint egy körvonalazódó orosz-szaúdi megállapodás hírére kezdett el komolyabban emelkedni a kőolaj árfolyama, amely már hétfőn is sokat ment. Este a WTI 41,70, a Brent 44,35 dollár volt, mindkettő több mint három százalékos pluszban volt. A befektetők jelentős része arra spekulál, hogy április 17-én az olajtermelők nagy része részvételével rendezendő csúcson valamiféle termelés-korlátozásról születik döntés.

Csak a Mol tartotta magát

A budapesti tőzsdeindex hétfő után kedden is sokkal rosszabbul alakult, mint a nyugati társai, 0,9 százalékos mínuszban végzett. A Mol minimális mértékben, tíz forinttal emelkedni tudott 16 070 forintra, az OTP 1,1 százalékkal 6880-ra süllyedt. A Richter 1,7 százalékkal 5348 forintra zuhant, a Magyar Telekom 1,3 százalékkal 463-ra.

A főbb európai indexek és az USA-beli társaik is 0,5-0,8 százalékos pluszban voltak a záráskor, illetve este hat után. Olaszország eurómilliárdos alapot hoz létre bankjainak erősítésére, az olasz részvények mégis átlagosan 1,6 százalékkal estek, élükön az Unicredittel.

Nem sikerülhet az MNB-nek?

A forint változatlanul stabil, 50 fillérrel kevesebbet, 311,20 forintot ért az euró. Az Akcenta nevű cseh brókercég hírlevele szerint „az elmúlt 9 hónap alatt a forint euróval szembeni kereskedésén észrevehető, hogy amikor az árfolyam 310 HUF/EUR szint alá csökkent, az MNB mindig új kijelentéssel állt elő a monetáris politika további enyhítésével kapcsolatban”.

A cég szerint nyilvánvaló, hogy „az MNB számára az erősebb hazai fizetőeszköz nem okoz örömet, mivel a forintárfolyam az egyik lehetősége, amellyel potenciálisan befolyásolni tudja az infláció dinamikáját”. A forint gyengébb értékei hasznosak lehetnének. Ám a jegybank vágya, hogy a forint hosszú távon gyenge maradjon, valószínűleg nem teljesedik be. A jelenlegi nullás, vagy negatív kamatok mellett a befektetőknek ugyanis még mindig vonzóak a forinteszközök.

Ki vezet a konvojban?

A Dynagas cseppfolyósgáz-szállító hajózási társaság részvényének árfolyama még hétfőn hét százalékkal ment fel, miután egy nagyon pozitív elemzés jelent meg róla a Seekingalpha oldalon. Kedden újabb négy százalékkal drágult a részvény.

"A BMW és az Audi az első negyedévben csak a Mercedes hátsó lámpáit látták" - írta a Reuters. Bár a BMW eladásai is rekordot döntöttek, a Daimlernél kétszer akkora ütemben nőttek, 12 százalékkal. Az Audi a harmadik helyen végzett. A harc a prémium autók világszerte első eladójának címéért is folyik, ahol 2005-ben szorította le a trónról a BMW a Mercedest, amely azonban ebben az évben visszakerülhet az első helyre.

Kavarás a görögöknél

A görögöknél tárgyaló hitelezői delegáció megint elutazott a megoldatlan nézeteltérések miatt, amit a görög tőzsdeindex 1,6 százalékos eséssel honorált. A kormányszóvivő ugyanakkor biztosított mindenkit arról, hogy teljesíteni fogják a mentőcsomaggal kapcsolatos kötelezettségeiket.

A jen erősödése megállt, sőt jelentősen gyengült ma a dollárhoz képest, a dollár kissé javított az euróval szemben is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?