Hirdetés
Hirdetés

Trump megint alávágott a piacoknak

2019. május 09., 11:00

Hiába érkeztek kedvező vállalati hírek, az amerikai elnök újabb megnyilatkozása miatt a befektetők csütörtökön is az eladási gombot nyomják. A befektetők az elmúlt napokhoz hasonlóan az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek leginkább, az arról érkező hírek döntő befolyással bírnak most. Pedig számos egyéb információ is napvilágot látott. Nézzük mire érdemes csütörtökön figyelni.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Donald Trump megint ráijesztett a befektetőkre (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

1; "A kínaiak megszegték a megállapodást"

Szerdán Donald Trump még üdvözölte a kereskedelmi tárgyalásokra érkező kínai delegációt, és annak a véleményének adott hangot, hogy megegyezni jöttek. Az optimizmus azonban gyorsan elpárolgott azt követően, hogy az elnök úgy nyilatkozott, hogy az ázsiai ország "megszegte a megállapodást". Az elnök egy floridai kampányeseményen mondta ezeket, és egyértelműen a kínaiakra próbálta tolni a felelősséget, a várhatóan kudarcba fulladó egyeztetések miatt. A negatív kimenetet valószínűsíti az is, hogy a CNBC diplomáciai források alapján azt jelezte, Pekingnek nagyon nincs ínyére az agresszív amerikai stratégia, és a fenyegetések ellenére nem érzik, hogy megállapodási kényszerben lennének.  
A fentiek alapján akár meglepőnek is tűnhet, de az elemzők többsége még mindig nincs kétségbe esve. Az elemzők jelentős része egyetért, hogy meg fog születni a kereskedelmi megállapodás, de abban nincs konszenzus, hogy mikor fog ez bekövetkezni. A Goldman Sachs elemzői szerint 10 százalék az esélye annak, hogy még a héten megállapodhatnak, és ők 60 százalékra teszik, hogy Trump végül tényleg megemeli a vámokat. A vámok emelése kapcsán egyébként az elnök a már idézett floridai eseményen azt mondta, nincs azzal semmi baj, ha 100 milliárd dollárral több bevétele lesz Amerikának a vámokból, ugyanakkor mindezt rögtön árnyalta azzal, hogy szerinte meg fognak állapodni. Noha mindenki számára egyértelmű volt, hogy az elmúlt napok nyilatkozatai az amerikai stratégia része volt, az elnök is megerősítette mindezt, hiszen elmondta, hogy ami most történik is csak a tárgyalások része.

2; Tovább düböröghet a japán jegybank pénzszórása

Hirdetés

Az éjszaka folyamán Haruhiko Kuroda, a japán jegybankelnök tartott beszédet, annak apropóján, hogy megjelent a Bank of Japan féléves jelentése. Az elnök kifejtette, hogy a japán gazdaság továbbra is mérsékelten bővül, az exportot elsősorban a kereskedelmi feszültségek fogják vissza. Örömteli, hogy a belső kereslet továbbra is stabil.
Haruhiko Kuroda szerint a jegybank fenntartja a 2 százalékos célját, mely csak fokozatosan lesz elérhető, ezt a fennálló eszközvásárlási programmal, és hozamgörbe-kontroll programmal segíti a Bank of Japan. A monetáris politika jelenlegi irányvonala nem fog változni mindaddig, amíg nem sikerül elérni tartósan az inflációs célt. A meglehetősen laza monetáris politikát tehát továbbra is fenntartják, arra viszont nem tért ki, hogy újabb lépésekre lehet-e számítani.

3; Remekelt a Disney

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves jelentést tett közzé a Disney. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény 1,61 dollár lett, miközben a piaci várakozás 1,58 dollárról szól. Az is pozitív, hogy miközben a konszenzus csökkenő árbevétellel számolt a médiaóriás 3 százalékkal tudott növekedni. A jelentésből újabb részletek derültek ki a nagy reménnyel induló streaming szolgáltatásról, amely egyesek szerint megtörheti a Netflix szárnyalását. Így kiderült, hogy a tervek szerint 5 éven belül válhat nyereségessé az üzletág, amely a Century Fox felvásárlásnak köszönhetően komoly mennyiségű és minőségű tartalommal fog indulni. Erősítheti a szolgáltatást, hogy a rendkívül népszerű szuperhősös filmek (Avangers széria) is felkerül majd a platformra.

4; Kedvező számokat közölt a Deutsche Telekom

A várakozásokat minimálisan meghaladó eredményről adott számot a német távközlési óriás. A növekedés leginkább az amerikai leányvállalatnak, az ottani T-Mobile-nak köszönhető. Ugyanakkor a cég vezetői szerint nem csak az USA-banmegy jól az üzlet, hanem a Telekom más érdekeltségei is jól teljesítettek. Az Egyesült Államokban egyébként a T-Mobile versenytársai (AT&T, Verizon, Sprint) vegyesen teljesítettek, hozzájuk képest a német vállalat leánycége lett az első negyedév győztese. Éves alapon egyébként a vállalat tisztított EBITDA-ja 8,3 százalékkal nőtt.

5; Itthon is beindult a jelentési szezon

A szerda délután megjelent negyedéves adatsorok közül épp a Deutsche Telekom magyar leánya volt a legérdekesebb. A Magyar Telekom növekvő árbevételről számolt be, ami elvileg jó hír lenne, ha ezzel szemben nem esett vissza számottevően a vállalat nyeresége. Ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a cég növelni kívánja a fizetendő osztalékot, és a menedzsment változatlan éves célkitűzésekről számolt be.
Az éves terveket felülmúló növekedésről számolt be a Graphisoft Park. Az első negyedév során a vállalat bérleti díjakból származó bevétele 23 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Hiába növelte árbevételét, az üzemanyagárak és a tranzitdíjak, valamint a belföldi bérek folyamatos emelkedése miatt jelentős veszteséggel zárt a Waberer's. Az sem segít a cégnek, hogy vezérigazgató is igen pesszimista kilátásokat fogalmazott meg, szerinte komolyabb átalakítások kellenek, hogy ismét nyeresége legyen a vállalat.

Ami a magyar részvényeket árait illeti, a Telekom minimális gyengüléssel indult csütörtökön, miközben a fent említett cégek közül a Graphisoft Park erősödött, a Waberer's pedig esett. A magyar blue chipek a borús nemzetközi hangulatot követik, az OTP, a Mol és a Richter is 0,5-1 százalék közötti veszteséget mutatott az első óra végén.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?