Hirdetés
Hirdetés

Trump odacsapott, de Budapest egyelőre megúszta

Király Béla, 2019. május 06., 10:57
Cimkék
Tőzsde
, Donal Trump

Donald Trump vasárnapi Twitter üzenete után az ázsiai tőzsdék óriási zuhanással zártak. Európában is komoly zakóval nyitottak a piacok, a BUX viszont hétfőn reggel jól tartotta magát.

Donald Trump amerikai elnök beszél a lodi Gurion repülőtéren tartott fogadási ünnepségén 2017. május 22-én.
Forrás: MTI/AP/Oded Balilty

Az amerikai elnök megelégelte, hogy vontatottan folynak a kereskedelmi tárgyalások Kínával, és nagyon durva fenyegetéssel állt elő vasárnap.

Trump Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját. Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot. Az amerikai elnök az emelésről szóló döntését azzal indokolta, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások túl lassan haladnak, ráadásul a kínai fél egyes korábban tett ígéreteit megpróbálja újratárgyalni.

Nem ijedtek meg a kínaiak

Trump fenyegetésének a hatása egyelőre nehezen felmérhető, a szakértők egy része mindenesetre attól tart, hogy a kínaiak nem fognak fejet hajtani, a tárgyalások megrekedhetnek és így a helyzet rövid távon várhatóan eszkalálódni fog. Ebbe az irányba mutatnak azok a sajtóértesülések is, amelyek szerint a kínai delegáció lemondja a legközelebbi tárgyalásokat, nagyon valószínűtlen ugyanis, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a héten az Egyesült Államokba utazzon tárgyalni.

Az amerikai elnök üzenete komoly mozgást váltott ki a részvénypiacokon, a Shanghai Composite 5 százalékos, a Hang Seng index pedig 3 százalékos mínuszt hozott össze a hétfői kereskedésben. A japán piac indexe, a Nikkei csak azért úszta meg kisebb veszteséggel, mert az utóbbi napokban zárva tartott a tőzsde, így az emelkedésből is kimaradt. Ami a nagy európai tőzsdéket illeti, mind a német, mind a francia piac komoly, 2 százalékos eséssel indította a hetet.

Hirdetés

Eközben a BÉT-en

Érdekesség, hogy a magyar tőzsde ezzel szemben sokkal jobban tartja magát, a kereskedés első óráját követően fél százlék alatti volt a veszteség. A vezető részvények közül az OTP papírjaival 12500 forint felett kereskedtek, míg a Mol árfolyama 3180 volt az első óra végén, ami 0,4, illetve 0,5 százalékos csökkenést jelent. Hasonló mértékben gyengültek az Opus papírjai,amelyek 434 forinton álltak. Ennél kisebb volt a mínusz a Richter részvényeknél, ami 5675 forinton állt, ez nagyjából 0,2 százalékos veszteséget jelent.

A forint a múlt héten jelentősebben gyengült, hiszen csütörtökön 324,5-ig esett az euróval szemben, hogy aztán pénteken 322-ig erősödjön a magyar fizetőeszköz. Hétfőn a borúlátó nemzetközi hangulatnak megfelelően a forint is lefele vette az irányt, és újra a 324-es szintet vette célba.

Ugyan az eddigi amerikai és európai negyedéves vállalati adatok összességében kedvező képet mutattak, és az utóbbi időszak makrogazdasági fejleményei is azt tükrözték, hogy mind a magyar, mind a világ jelentősebb gazdaságaiban sokkal jobb a helyzet, mint amit az év elején prognosztizáltak az elemzők. Ennek ellenére a következő napokban egyértelműen a kereskedelmi tárgyalások lesznek a fókuszban. Amennyiben enyhülésre utaló jelek lesznek, úgy a kockázatvállalási kedv várhatóan javulni fog, és mind a részvénypiacok, mind a feltörekvő devizák, így a forint is profitálhat belőle. Abban az esetben viszont, ha a tárgyalások megrekednek, esetleg a felek további fenyegető üzeneteket küldenek, úgy az időjáráshoz hasonlóan a tőzsdéken is esős hét elé nézünk.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha a bolondok pénze sem elég, jöhetnek az angyalok

Ha a bolondok pénze sem elég, jöhetnek az angyalok

Teljesen másként nézett ki 5-10 évvel ezelőtt a finanszírozási térkép, az úgynevezett ökoszisztéma Magyarországon. Az alapokat mára lerakták, emellett számtalan pozitív változás történt az elmúlt években. Honnan szerezhet fejlesztési forrásokat egy magyar vállalkozás életciklusának kezdeti szakában? Többek között erre adtak választ a Privátbankár.hu Finanszírozás 2019 konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?