Hirdetés
Hirdetés

Veszélyzónába került az OTP - délután óriási csinnadratta lesz

Gáspár András, 2018. augusztus 16., 11:33

Délután 3 órakor Erdogan elnök veje, a török pénzügyminiszter elmondja, mit is gondolnak az országot sújtó válságról - több ezren regisztráltak a nemzetközi telekonferenciára. Csütörtökön mindenesetre bizakodóbbak a piacok, megjelentek a vevők, hasít a BUX és tartja magát a forint is. A magyar bluechipek körül most bőven vannak izgalmak, Kína miatt pedig az egész világ aggódhat.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Berat Albarak török pénzügyminiszter, a teljhatalmú elnök vejének egy korábbi beszéde - ma ismét rá figyel a fél világ. Fotó: EPA/Sedat Suna
Berat Albarak török pénzügyminiszter, a teljhatalmú elnök vejének egy korábbi beszéde - ma tényleg rá figyel majd a fél világ. Fotó: EPA/Sedat Suna

Délután Erdogan vejére figyel mindenki

A piacokon továbbra is a török válság fejleményeit követik a befektetők, csütörtökön kisebb fellélegzéssel nyugtázzák a tűzoltást: a rendkívül gyenge lábakon álló gazdaság alapjait érintő intézkedésekről egyelőre nincs szó, ám a líra további zuhanását megfékezni hivatott tüneti kezelések valamint a friss bejelentés a katariak 15 milliárd dolláros támogatásáról (itt írtunk róla bővebben) egyelőre megtették a hatásukat.

A pénzügyminiszter (akiről a szaksajtó elsősorban nem azt szokta kiemelni, hogy kiváló szakember, hanem hogy a teljhatalmú Erdogan elnök veje) ma délután háromkor tájékoztatja a helyzetről a nemzetközi befektetői közösséget egy telekonferencián, amit óriási érdeklődés kísér és minden bizonnyal komoly turbulenciát hozhat az eszközárakban - bármilyen irányba.

Hirdetés

Egyelőre erősödik a líra csütörtökön, a dollár jegyzése stabilan 6 líra alá került a bankközi devizapiacon, az erősödés így már három napja tart - persze a hó eleji 5 alatti jegyzéstől még mindig messze vagyunk, pláne az év eleji 3,75-től.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Erősödik a forint is

A feszültség enyhülésére a feltörekvő devizák is erősödnek, így a lengyel zloty és a magyar forint is erősödött az euróval szemben. Forintban mérve az euró jegyzése tegnap 325 fölött is járt, ma azonban a 323-at is megközelítette - a napok óta jellemző viszonylag szűk sávból egyelőre továbbra sem mozdul ki az árfolyam.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Kapaszkodik az OTP: megmenthető még a 10 ezres szint?

Az állás 11 órakor - friss árfolyamok >>
Az állás 11 órakor - friss árfolyamok >>

Tőzsdei árakban már messze nem tartunk így össze a lengyelekkel: a WIG20 ma délelőtt Európa egyik leggyengébben teljesítő indexe fél-1 százalék közötti veszteséggel, a BUX viszont dobogó-közelben van 1 százalékot közelítő erősödéssel. Európában általában is pozitív most a hangulat, a nyugati indexek fél százalék körüli erősödésben vannak.

A vezető részvényeink közül az OTP próbál visszakapaszkodni a tegnap elbukott 10 ezres szint fölé, ehhez az 1 százalék körüli emelkedés egyelőre kevés, bár nem vagyunk messze az "álomhatártól". Szakértői kommentárok szerint amennyiben ma vagy holnap nem sikerül visszazárkózni 10 ezer forint fölé, akkor újabb esés előtt nyílhat meg a tér, akár 9500 forintig is csökkenhet az árfolyam.

Pénteken fontos hírt kap a Richter

A Telekom tartja magát a 400 forint fölötti szinten, ahogy a Richtert sem fenyegeti, hogy 5000 alá essen - a gyógyszerpapír tegnap szépen emelkedett, és ezt ma is folytatja. Pénteken dönt az amerikai gyógyszerfelügyelet arról, hogy az Esmya gyógyszert hogyan engedi vissza a piacra (a háttérről itt írtunk), korlátozásokkal vagy anélkül - egy jó hír nagyot dobhatna az alulértékelt papír árfolyamán, amire a napokban a Citi elemzői bőven 6000 forint feletti célárfolyamot határoztak meg, vételre ajánlva a részvényt.

A Richter mindenesetre a Molhoz hasonlóan bő 1 százalékkal ér többet csütürtök délelőtt, mint szerdán.

A legjobban teljesítő részvény ma 9 százalék fölötti erősödéssel az Őrmester Budapesten, a második helyre a Mészáros-birodalom (egyik) ékköve, az Opus került 4 százalék fölötti erősödéssel. A Waberer's ma is esik, már csak 2630 forintot ért délelőtt.

Kínában nagyon nincsenek rendben a dolgok

A kínai gazdaságban nagyon nem mennek rendben a dolgok, amire az USA-val vívott kereskedelmi háború rátesz egy jó nagy lapáttal -  a Shanghai Composite index megint több mint 1 százalékot esett, a techrészvényeket tovább ütik. A kínai küszködés a globális gazdasági kilátásokat is letöri, így a fémeknél is meredek esést láthattunk: a réz egy nap alatt 4 százalékot esett, a cik több mint hatot - de az arany árfolyama is folytatta a mélyrepülést, 1 százalékkal került lejjebb.

Ha és amikor Kínában kitör egy adósságválság, ahhoz képest a török felfordulás csupán babazsúrnak fog tűnni - napokban írt háttérelemzésünk a kínai helyzetről itt olvasható >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?