Hirdetés
Hirdetés

Így néz ki belülről egy 7490 forintos gagyi

2015. május 04., 20:15

Itt egy példa arra, hogyan lehet jó reklámmal gagyit eladni és tippek arra, hogy ne mi legyünk a balekok, akikre az ilyesmit rásózzák.

 

 

Hirdetés

A Villanyszerelők Lapja egy interneten árusított LED reflektor példáján keresztül tárja fel az internes kereskedelem útvesztőit. A lap megrendelt egy lámpát, amelyet „Hogyan spórolhatsz havonta sok ezer forintot egy ügyes megoldással? Fényáradat fillérekből!” szlogennel hirdettek.

A meglepetés akkor kezdődött, amikor a dobozban sem számlát, sem műszaki leírást, sem használati utasítást, semmilyen kísérődokumentum nem találtak a lap munkatársai. Azzal folytatódott, hogy a LightMax márka helyett Luxray márkanév szerepelt a csomagoláson. Gyártóra és származási helyre utaló megjegyzés szintén nem szerepelt a dobozon.

Mit mértek?

Ezután következett csak a műszeres vizsgálat, amelyet az ún. Ulbricht-gömbbel végeztek el: ezzel mérték a valós fénytechnikai jellemzőket, majd elektromágneses kompatibilitás-vizsgálatnak vetették alá a lámpatestet. Minden elektronikus eszköz kibocsát és fogad elektromágneses hullámokat, amelyek zavarokat okozhatnak más villamos berendezésben. Ez a vizsgálat jelentős zavarkibocsátást igazolt, a szabványban rögzített maximális mértékét gyakorlatilag minden ponton túllépte, így a termék nem is lenne forgalomba hozható.

A mérések a termékkel kapcsolatban felmerült kételyeket maximálisan alátámasztották: a 20 W-os LED reflektor valójában 13,09 W-ot vett fel. Az ajánlatban a fényforrás fényáramát is megadták, 1650 lument ígértek, a vizsgálat ezt sem támasztotta alá, a mérés 836,6 lm valós fényáramot igazolt csupán. A fényhasznosítás ezek alapján olyan, mintha egy kompakt fénycsőt használnánk, ehhez képest azonban a magas a 7490 forintos ár. 

Milyen volt belülről?

A mérések után a szakemberek szétszerelték a lámpát, így is megvizsgálva a készüléket. Ekkor megállapították, hogy az eszköz egyfelől rosszul volt összeszerelve, másrészt az alkatrészek gyenge minőségűek volt, de a legsúlyosabb probléma az volt, hogy földelő vezeték bekötés nélkül szabadon volt, amely minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát.

 

A szakemberek összefoglalva egy silány minőségű, életveszélyes LED-es fényvetőt kaptak 7490 forintért, ráadásul semmilyen garanciális és műszaki hátteret nem kaptak hozzá.

Hogyan lehet elkerülni az átverést?

 

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne vásároljunk interneten keresztül, de érdemes néhány szempontot szem előtt tartani. A legfontosabb, hogy csak ellenőrzött csatornákon, lehetőleg villamossági termékekkel foglalkozó szakkereskedőkön keresztül vegyünk világítástechnikai és villamossági termékeket. A vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy kitől is vásárolunk, esetleg telefonon vegyük fel a céggel a kapcsolatot, ha a nem találunk meg minden céginformációt, elérhetőségeket, akkor ne kockáztassunk.

A vizsgálat eredményéről és a hiányzó számláról, használati útmutatóról és garancialevélről, inkorrekt műszaki adatokról a Villanyszerelők Lapja tájékoztatta a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?