TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

A hazai befektetési alapok vagyona manapság alig emelkedik, a szeptemberi adat plusz 0,1 százalék volt, hatmilliárd forinttal nőtt. Az ingatlanalapok azonban óriási emelkedésen vannak túl, ami nem látszik szűnni. A grafikonon szinte már exponenciális, gyorsuló növekedés látható.

Az összes alap 6304 milliárd forintos vagyonának 21,8 százaléka volt ingatlanalapokban szeptember végén a Bamosz adatai szerint, 1377 milliárd. Az alapkezelők szövetsége is azt írja, hogy “az ingatlanalapok vagyona pedig a következő hónapban minden bizonnyal eléri az 1400 milliárdot”. (Vagy ha nem, az év végéig szinte biztosan.)

Baj-e ez? Olyan szempontból talán nem jó hír a befektetőknek, hogy az alapkezelőknek ilyen ütemű tőkebeáramlás mellett nincsen idejük rendesen feltölteni ingatlanokkal az alapokat. A készpénz, intézményi befektetők által vásárolható állampapír, mint a diszkont kincstárjegy pedig igen gyatrán kamatozik, mondhatni nullát hoz.

Nem árt az a készpénzpuffer

A messze legnagyobb, szeptember végén 455 milliárd körüli Erste Ingatlanban például 48 százalék az ingatlanok aránya. Persze valószínűleg több alapkezelő nem is törekszik a teljes feltöltésre, hogy ha tőkekivonás indulna meg, akkor ki tudja fizetni a befektetőket. (A 2008-as válságban hónapokra felfüggesztették az alapok kifizetését, mivel több helyen is elfogyott a szabad pénzeszköz.)

Az állampapír visszaköszön

A magasabb hozamú alapok sokszor jobban fel vannak töltve ingatlanokkal, de emiatt egyben magasabb is a kockázatuk. Az alacsonyabb hozam lehet, hogy magas állampapír-hányadra utal, a pontos adatoknak az alapok nyilvános, interneten elérhető havi jelentéseiben lehet utána nézni.

Ami a hozamokat illeti, azok széles sávban szóródtak a szeptember végéig eltelt egy évben, évi 2 és 14 százalék között. (Táblázat a cikk végén.) Az alapok lényegében az inflációkövető lakossági államkötvényekkel versenyeznek, amelyek kamata forintban 3,5-3,8, euróban 2,9 százalék jelenleg. (A forintos kötvényekről itt írtunk, az eurósokról pedig itt.)

Egy lakásalap van

Egy másik veszély, hogy sok kisbefektető fejében a lakáspiac jár, amikor az ingatlan szót hallja. Az ingatlanalapok többsége azonban egyáltalán nem tart lakásokat, vagy csak minimális mennyiségben. Esetleg lakásépítésre alkalmas telkeket vesznek néha, átmenetileg.

Talán az egyetlen kivétel a Duna House-csoport lakásalapja, ahol a lakóingatlanok vannak többségben. A 3,04 milliárdos alapban 2,2 milliárdnyi lakás van (73 százalék), ezek pontos listáját is közlik, október 11-én frissítették utoljára.

Ami nem jelenti azt, hogy az alapokban levő irodaházak, ipari, kiskereskedelmi ingatlanok, raktárak, bankfiókok értéke ne növekedhetett volna az utóbbi években. A gazdasági növekedés, az alacsony kamatszint ezekre is jó hatással lehetett.

Fontosabb hazai nyilvános ingatlanalapok és hozamaik
(Forintban, 2018. szeptember 28.)
Név Fajta Befekte- Deviza 1 éves 3 éves
tések hozam hozam
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap Hazai HUF 11%
Erste Ingatlan Ingatlanalap Hazai HUF 2,38% 2,52%
Európa Ingatlan A Ingatlanalap Hazai HUF 7,66% 5,12%
MKB Ingatlan A Alapok alapja Globális HUF 3,78% 4,33%
MPT Ingatlan Alap A Ingatlanalap Hazai HUF 1,67% 2,30%
OTP Ingatlan Ingatlanalap Hazai HUF 3,78% 3,38%
OTP Ingatlanvilág Alapok alapja Globális HUF 4,84%
OTP PRIME Alap Ingatlanalap Hazai HUF 6,82%
Raiffeisen Ingatlan A Ingatlanalap Hazai HUF 11,29% 8,05%
Raiffeisen Ingatlan B Ingatlanalap Hazai HUF 14,26%
Raiffeisen Ingatlan C Ingatlanalap Hazai HUF 14,37%
Devizában
Erste Euro Ingatlan Ingatlanalap Hazai EUR 2,07% 1,94%
OTP Euró Ingatlan Alapok alapja Globális EUR 2,70%
Raiffeisen Ingatlan D Ingatlanalap Hazai EUR 10,88%
Takarék Euró Ingatlan Alapok alapja Hazai EUR 1,40% 1,01%
Erste Dollár Ingatlan Alapok alapja Hazai USD 3,51%
OTP Dollár Ingatlan Alapok alapja Globális USD 5,16%
Raiffeisen Ingatlan U Ingatlanalap Hazai USD 13,30%
(Forrás: Bamosz, Priovátbankár.hu válogatás)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél