Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Míg néhány hónapja még az áremelkedés volt jellemző, ma már az árak stagnálása, sőt korrekciója látszik néhány budapesti kerület ingatlanpiacán. Ami egyre inkább kirajzolódik: nem nőtt tovább a kereslet az elmúlt hónapokban a lakások és a házak iránt, ugyanakkor a telkekre nagy az igény, ami az árakon is érződik.
Kép forrása: MTI, Faludi Imre

A tulajdonosok tovább emelik a telkeik árát, mert remélik, hogy a magasabb összegeket is megkapják érte. Pedig a jobb minőségű, azaz széles utcafrontú, jó oldalaránnyal rendelkező telkek már elfogytak, és a kevésbé jó adottságúak maradtak csak a piacon - hívta fel a figyelmet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Elkezdődött a korrekció a lakások piacán

A telkeknél érezhető áremelési törekvésekkel szemben a lakások és a házak piacán az elmúlt két év folyamatos drágulása után már csak stagnálás, illetve némi árkorrekció tapasztalható. Az eladók egy része ugyan megpróbálja kitartani a magasabb eladási árakat, azonban a vevők egyre kevésbé érdeklődnek a túlárazott lakások iránt, inkább kivárnak - hangsúlyozta a szakember.

Ennek ellenére az alku mértéke egyelőre nem nő: a lakások jellemzően a meghirdetett árakon, vagy annak közelében kelnek el. Az eladók lassan rájönnek, hogy ha nincs érdeklődés a megálmodott árakon az ingatlanjukra, akkor mérsékelniük kell az árat, ugyanakkor az árcsökkentés az alku rovására történik. Tehát azoknál az ingatlanoknál, melyeknél - látva a vevői érdektelenséget - csökkentik az eladók a hirdetési árat, már nem mennek bele nagyobb alkukba. Kántor Istvánné szerint olykor még a teljes alkuképtelenség is előfordul a lakásoknál, de a házaknál sem haladja meg az 5 százalékot a vevők által kiharcolható árcsökkentés mértéke.

Kik és mit keresnek a két kerületben?

Jelenleg a készpénzes és a jelzáloghiteles vevők közel azonos arányban vásárolnak ingatlanokat a X. és a XVII. kerület ingatlanpiacán. Jellemző, hogy egyre többen használják fel előtakarékoskodással, azaz lakástakarékpénztári megtakarítással összegyűjtött pénzüket. Befektetők is akadnak még a piacon, ők azonban jellemzően a “bankos lakásokat” keresik, melyeket a piaci ár alatt tudnak megszerezni.

A legnagyobb igény a kisméretű, azaz 27-36 négyzetméter közötti alapterületű panel-, illetve téglalakásokra mutatkozik. Ezek négyzetméterára a 300-350 ezer forintot is eléri. Szintén jelentős a kereslet a az 1+2 félszobás, illetve a kétszobás panellakásokra. Ezek Kőbányán 240-270 ezer forintos áron kelnek el, de a XVII. kerületben még a 300 ezer forint körüli négyzetméteráron kínált lakásokra is akad vevő.

Az újszerű, azaz 10 éven belül épült nappali plusz két-három hálószobás sorházi vagy lakóparki-társaházi lakásokra szintén jelentős kereslet mutatkozik. Ezeknél előnyt jelent ha kertkapcsolatos az adott ingatlan, és a négyzetméterárak 380-420 ezer forint környékén alakulnak. A XVII. kerületben az újépítésű, önálló, egyszintes családi házra, valamint iker- és sorházi lakásokra is lenne igény, főként ha a méretük 75-100 négyzetméter között alakul, de mérsékelt a kínálat. Az árak 300-350 ezer forintos négyzetméterár között mozognak.

Ami a bérlakások piacát illeti, mindkét kerületben rendkívül nagy a kereslet irántuk, miközben szerény a kínálat. Ennek következtében kétszobás lakásokat most 90-120 ezer forintos árakon lehet kibérelni egy hónapra.

A felkapott részek

Az eladási árak természetesen területileg is eltérőek, hiszen vannak népszerű és kevésbé vonzó részek mindkét kerületben. A X. kerületben az Óhegy park környéke a legkeresettebb, ahol jellemzően négyemeletes, kisebb társasházak állnak csendes, parkos jellegű környezetben. A négyzetméterárak itt 260-290 ezer forint környékén alakulnak.

Szintén keresett az Újhegyi lakótelep, mely kitűnő infrastruktúrával, nagy zöldterületekkel rendelkező, tágas lakótelep. Az Újhegyi sétány és környékének felújítására is sor került ebben az évben, ami még vonzóbbá tette a lakótelepet. Az itt található panellakások eladási négyzetméterárai 240-270 ezer forint között mozognak. Emellett kedvelt a metró közelsége miatt a Gyakorló lakótelep, ahol az árak is magasabbak: elérik a 300-320 ezer forintot.

A XVII. kerületben kevésbé jellemző, hogy egy bizonyos városrészben keresnek ingatlant a vevők. Kivételt talán csak a Rákosliget középső része jelent, mely a vasúttól távolabb, de a központhoz elérhető közelségben fekszik, és rendkívül hangulatos a környezete. Kiemelhető még az Akadémia telep, mely a kerületen belül a centrumhoz legközelebb fekvő városrész, így jobb az elérhetősége.

Ugyanakkor Rákoshegy esetében az elegáns, patinás miliő a vonzó a vevőknek. Az itt található családi házak árát meghatározza azok elhelyezkedése, stílusa, kora, állapota és a hozzájuk tartozó telek mérete, így négyzetméterárakat nem érdemes számolgatni ezeknél - jelezte Kántor Istvánné.

Ami a jövőt illeti, az ingatlanközvetítő szerint a most jellemző stagnálás a továbbiakban is kitart, változást talán csak az újépítésű ingatlanok nagyobb számú piacra kerülése hozhat. Ennek hatása azonban egyelőre nem érződik a két kerületben, ahol egyébként is kevés az új beruházás.

A közelmúltban az alábbi kerületek ingatlanpiacait mutattuk be részletesebben:

III. kerület, Belbuda >>>
V., VI. kerület >>>
VII., VIII. és IX. kerület >>>
X. >>>
XI. és XXII. kerület >>>
XIII. kerület  >>>
XV. kerület >>>
XIV. kerület >>>
XVI. kerület >>>
XVII. és XVIII. kerület >>>
XIX. és XX. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél