<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Győr, Székesfehérvár, Sopron, valamint a II., XII. és V. kerület: az adásvételek számából ítélve itt éreztette legkevésbé a hatását a válság. De ennek vajon mi az oka?

A megváltozott gazdasági és finanszírozási környezetben jelentősen visszaesett az ingatlanpiac teljesítménye is, bár a visszaesés nem minden területen egységes. Ahogy mára egyértelműen eltérő tendenciák határozzák meg a használt- illetve az újépítésű lakáspiac működését, úgy az ország egyes települései között is komoly különbség mutatkozik a válság hatásaiban. 

Válságálló városok

Győr, Sopron, Székesfehérvár, az V. a II., és a XII. kerület: ez a három vidéki település, illetve három fővárosi kerület az, ahol az ingatlanpiaci forgalom a legkisebb mértékben esett vissza, a 2008-as évhez képest.Budapesten az említett három kerület ugyan nem tesz ki jelentős részt az összes lakáspiaci forgalomból, hárman összesen a forgalom 11,5 százalékát adják, ami csak másfél százalékponttal több, mint a legnagyobb lakásállományú kerület, a XI. kerület részesedése az összes budapesti adásvételből, de a kerületben megkötött adásvételek száma ennél a három kerületnél esett vissza legkevésbé 2008-hoz viszonyítva - áll az Otthon Centrum tanulmányában. Lakásállományra vetített forgalmuk az átlagosnál magasabb.

Nem épülnek új lakások
A KSH legfrissebb adatai szerint magánberuházásban alig épülnek épületek, leginkább a közbeszerzések tartják szinten a 6. éve válságban lévő építőipart.
Részletek >>>

Míg a fővárosban 2011-ben 1000 lakásra átlagosan 27 adásvétel jutott (ez 2007-ben még 70 adásvétel volt), addig az V. kerületben 33 adásvétel, a II. kerületben 28 adásvétel jut 1000 lakásra. E tekintetben csupán a XII. kerület lóg ki a sorból 1000 lakásra jutó 24 adásvétellel.

Vidéken három, a nyugati országrészben fekvő, város esetében látható a legkisebb, az átlagosnál jóval alacsonyabb visszaesés a lakáspiaci forgalomban. Hasonlóan a budapesti kerületekhez, itt sem a legnagyobb lakásállományú települések bizonyulnak a leginkább válságállónak. A lakásállományra vetített forgalom itt is magas. Míg a vidéki területeken 1000 lakásra 18 adásvétel jutott (2007-ben ez 38 adásvétel volt), addig Győrben ez a mutató 34, Sopronban 41, Székesfehérváron pedig 26 adásvétel volt.

A presztízs számít?

A három budapesti kerületben közös az átlagosnál magasabb ingatlanérték, illetve a relatív magas presztízs. 2012 első 8 hónapja alapján a használt téglalakások átlagértéke a V. kerületben 35 millió forintot, a II. kerületben 25-30 millió forintot, a XII. kerületben 21 millió forintot tett ki, a fővárosi átlagos 16-17 millió forinttal szemben. A kevésbé megkopott népszerűség mögött meghúzódó okok között a vásárlóközönség összetétele is szerepel. „Az V. és XII. kerületben 2012-ben, tapasztalatunk szerint, az átlagosnál jóval kisebb volt a hitelből vásárlók aránya, és a II. kerületben is az átlagosnál némileg magasabb a készpénzes vevők aránya.” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „Szemmel látható külföldi jelenlétet az idei évben egyelőre csak az V. kerületben tapasztaltunk a vásárlók körében.”

A panoráma a válságban is keresett

Az V. kerület vonzerejét központi elhelyezkedése, a pezsgő belvárosi élet közelsége és magas presztízse adja, bár fontos tudni, abszolút értékben kis tranzakciószámról beszélünk, 2011-ben nem érte el a 650-et az adásvételek száma. A kerület tradicionálisan külföldi befektetők célpontja volt, a válság nyomán tapasztalt árcsökkenés újabb lökést adott ennek a vásárlói motivációnak, mind külföldi, mind magyar vásárlók esetében. A sláger nappali plusz egy, vagy két hálószobás lakás, főleg felújított, liftes házban. A panoráma, illetve a (tető)terasz, erkély nagyon keresett.

A panoráma aranyat ér

A XII. kerület népszerűségét kiemelkedő adottságainak köszönheti. Közel található a város központjához, de mégis szellős beépítésű, zöld területek jellemzik, a hegyvidéki részen nagyon sok helyen kitűnő panoráma növeli az ingatlanok értékét. A legkedveltebb területek közül a Kis-Svábhegyet, Németvölgyet, illetve Virányost érdemes kiemelni. A slágert a 3 szobás lakások jelentik, 25-30 millió forint közötti értéken, általában a családosok vannak a legnagyobb arányban a vevők között. A kerületre jellemző a lokálpatriotizmus, a vevők nagy többsége az élethelyzetéből adódó változás miatt vált ingatlan, de általában igyekeznek a kerületben maradni.

A II. kerületben, hasonlóan az előző kerülethez, a legfőbb mozgatórugó az élethelyzetből adódó változás a vevők esetében. Az idősebb családi ház tulajdonosokat a gyerekek elköltözése után a túl nagy lakótér, illetve az ezzel járó magas rezsi költségektől való megszabadulás motiválja, illetve jelennek meg később ebből az új helyzetből adódó igényekkel a vevőoldalon. A leginkább keresett ingatlantípus a nappali plusz két hálószobás lakás, amit főleg 25-35 millió forint közötti áron szeretnének megvásárolni. A keresett területek közül Pasarét, Törökvész, illetve Vérhalom emelkedik ki.

Így hatnak a megvalósult beruházások az ingatlanpiacra

A vidéki települések válságállóságát nem első sorban magas presztízsük, illetve vásárlóközönségük kisebb érintettsége támasztja alá, sokkal inkább a munkaerőpiac, illetve a megvalósult beruházások pörgették fel az ingatlanpiacukat. Győrben az Audi már a megelőző években is komoly munkaerő keresletet támasztott, ami most az újabb beruházással tovább erősödött. Sopronban az osztrák munkavállalási lehetőségek jelentik a vonzerőt az ország szinte minden részéről érkező vásárlók számára. Székesfehérvár vonzerejét az infrastrukturális fejlesztések, és munkalehetőségek mellett a város jó fekvése is erősíti. Félúton a főváros és a Balaton között, közel a Velencei tóhoz, mind közúti, mind vasúti kapcsolatai kiválóak.

A befektetők Győrben keresgélnek

Győrben a leginkább keresett városrészek közül a Belvárost érdemes említeni, a sláger ezen a területen a kétszobás, 50-60 négyzetméteres lakás 10-20 millió közötti áron. A befektetési szempontot szem előtt tartó vásárlók számára a könnyű kiadhatóság lehet vonzó, akár egyetemistákat, akár a városba költöző új munkavállalókat megcélozva. Győrben nagyon sokat nőtt a befektetési céllal, készpénzzel vásárlók száma, az albérleti piac fellendülése miatt, de a városba újonnan költözők az ingatlanvásárlók számát is erősítik.

Sopronban a központi elhelyezkedés miatt szintén a belvárosi területek keresettek, de sokan keresnek otthonokat a város külső részein található lakóparkokban is, az Ágfalvi úti, vagy az Aranyhegyi Lakóparkokban. Itt főleg a városba újonnan költöző, esetleg a városból kiköltöző családok jelennek meg. Az ingatlankínálat főleg újszerű családi házakból vagy nagyobb lakásokból áll. A városban családi házak árában nagy szórás látható, idén 10 millió forinttól egészen a 53 millió forintig regisztrált az Otthon Centrum adásvételeket. Belvárosi, 50-60 négyzetméteres lakások 7-15 millió forint között cseréltek gazdát idén.

Fehérváron a panellakásokat keresik

Székesfehérvárott a legfőbb motivációt az élethelyzetből adódó változás jelenti, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Megjelentek a piacon a fizetési nehézségek miatt piacra lépő eladók (majd később vevők), de a számuk az utóbbi időben már csökkenni látszik. A városban keresettek a Palotaváros, illetve a Viziváros panellakásai, főleg fiatalok és középkorúak körében. A népszerűség mögött a jó közlekedési kapcsolatok, illetve a belváros közelsége áll. Panellakásokból az egyszobástól a nagyobb, háromszobás lakásokig szinte minden típus népszerű, mérettől, állapottól függően 6 és 12 millió közötti áron cserélnek gazdát az ilyen lakások. Szintén népszerű a város magasabb presztízsű területe, az Öreghegy. Ez a városrész Székesfehérvár legnívósabb családi házas övezete, a legtöbb nagy értékű ingatlannal, viszonylag távolabb a belvárostól, viszont az elkerülő útnak köszönhetően, innen bármely városrész, de az autópálya is könnyen megközelíthető.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Olasz plázát és szupermarketeket vett az Indotek
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 07:59
Ezzel belépett az itáliai piacra is.
Ingatlan Mennyit nyerhetünk azon, ha “felkészítjük” ingatlanunkat az eladásra? A válasz meglepő: milliókat!
Márkázott tartalom | 2022. május 15. 14:57
Mindenki tudja, hogy egy szépen kitakarított, rendezett ingatlanra sokkal könnyebb vevőt találni, mint ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a megfelelő felújítási munkálatok elvégzésével akár magasabb áron is elkelhet az ingatlan. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mutatás előtti lakásfelkészítéssel avagy home staginggel akár milliókat is nyerhetünk. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni.
Ingatlan Piacra dobták Versace manhattani kastélyát
Elek Lenke | 2022. május 14. 17:24
Manhattan eddig sem olcsóságáról volt híres, főleg ami az ingatlanokat illeti, de most, hogy Gianni Versace Upper East Side-i kastélya piacra került (bár lehet, hogy időközben már titokban el is adták valamelyik arab olajmágnásnak) még inkább feljebb fognak kúszni arrafelé az árak.
Ingatlan Kevesebb lakás kelt el áprilisban, tovább tart a drágulás
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 12:29
Több mint 10 százalékkal volt kevesebb adásvétel. Szűkül a kínálat, túl magasak az árak, vagy csak a választás szólt közbe? Talán jövő hónapban meglátjuk.
Ingatlan Csapdába kerülhet, ha nem figyel a zártkert vásárlásakor
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 11:30
Egyre népszerűbbek a zártkertek, egyes esetekben akár lakóingatlan is építhető rájuk. De jó előre tájékozódni kell a pontos kategóriákról, mert lehetnek csapdák és akkor kidobott pénz a vásárlás. 
Ingatlan Húsz négyzetméter alatt is van élet - például minigarzonban
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 10:20
Gyors körkép a minigarzonokról.
Ingatlan Aranyáron kínálják az ipari telket, mert akkora a kereslet
Mester Nándor | 2022. május 6. 16:14
Idén is rengeteg új raktárerület készülhet el, főleg Budapest környékén, de néhány távolabbi autópálya-csomópontban is beruházások zajlanak és egyes nagyvállalatok a saját raktárközpontjaikat építik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban óvatos a közeljövőt tekintve.
Ingatlan Külföldi terjeszkedésre is jó volt Matolcsy Györgyék programja az ingatlanos cégeknek
Mester Nándor | 2022. május 1. 06:13
Ha ennyire sikeresnek ítélte a jegybank a programot, akkor nem érthető, miért nem folytatja. Megkérdeztük erről Matolcsy Györgyéket, de nem válaszoltak.
Ingatlan Így is lehet védekezni az élelmiszer-drágulás ellen: kertészkedj otthon!
Natív tartalom | 2022. április 30. 14:11
Akár néhány négyzetmétert is lehet okosan és esztétikusan használni, miközben finom élelmiszert termelünk.
Ingatlan Putyin háborúja miatt is drágább lesz irodaházat vagy hotelt építeni
Mester Nándor | 2022. április 28. 15:17
Szigorítanak a bankok a sokasodó kockázatok miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló