<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere Brüsszelben kezdte a hetet, ahol téma volt a hatodik szankciós csomag is. Ez az, amit Magyarország „megtorpedózott”, és ami miatt számos országgal támadt nézeteltérésünk. Ugyanakkor, ahogy azt most is elmondta Szijjártó Péter, az olaj importját megtiltó rendelkezés a javasolt formában nem fogadható el Magyarország számára.

Világossá tettük korábban, hogy van egy vörös vonal a szankciók kapcsán, amit nem vagyunk hajlandóak átlépni, ez pedig a kőolaj és földgáz szállítás. Ehhez képest Brüsszel és az Európai Bizottság, - amely köteles figyelembe venni az Európai Unió és a tagállamok érdekeit, - mégis olyan javaslatot tettek, amely ezen energiahordozók importtilalmát rendelné el. Ez a lehető legmesszemenőkig szembe megy Magyarország érdekeivel és számunkra óriási problémát jelent. Ez önmagában megbontja az európai egységet, így feltehetjük a kérdést, hogy miért is kezdeményezték ezt, mondta el Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Elismételte azt a miniszterelnök által először bedobott szóképet, mely szerint a kőolaj embargója egy atombombával érne fel a magyar gazdaság számára, ugyanis fizikailag válna lehetetlenné hazánk ellátása. Szerinte ez nem csak időbeni probléma, nem csak az a kérdés, hogy hány év alatt lehetne átállni. Szerinte mindez szembe megy az európai zöld tervekkel is, hiszen azt várnák, hogy 500-550 millió eurót fordítsunk a kőolaj infrastruktúrára, ekkora beruházással lehetne kiváltani az orosz útvonalat.

Ha máshonnan kellene behozni olajat, akkor Horvátország felől tudnánk csővezetéken olajat behozni, ez pedig további 200 millió euró beruházást igényelne. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy ehhez a horvátok egyáltalán hozzájárulnának-e. A fenti két beruházási összeg nyomán a magyarországi üzemanyagárak 55-60 százalékkal növekednének. Az üzemanyagok árának megugrása pedig minden terméket megdrágítana, és még gyorsabb lenne az infláció növekedése. Komolyan gondolja-e bárki, hogy azért csináljunk egy ilyen mértékű beruházást azért, hogy rendkívüli módon emelkedjenek az árak.

Reggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.officialReggel még vidáman érkezett Brüsszelbe a magyar miniszter. Forrás: Facebook/szijjarto.peter.official

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Bizottság adott egy olyan javaslatot, ami egy kezelhetetlen helyzetet okozna, így az lenne feléjük az elvárás, hogy adjanak egy olyan javaslatot, ami ezt kompenzálja vagy megelőzi. A külügyminiszter szerint ezt úgy lehetne ellensúlyozni, 15-18 milliárd eurós beruházási tervet adna az Európai Bizottság.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy amennyiben a Bizottság nem tud ilyen kompenzációt adni, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól. Magyarország csak akkor tudja a hatodik uniós szankciós csomagot támogatni, ha a fenti két feltétel közül legalább az egyiket biztosítja Brüsszel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG