3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Négy vadászgép kísérte az elnöki gépet külföldi légterekben is.

Miközben a hírek arról szólnak, hogy az orosz légierő a veszteségek, az ukrán légvédelem tevékenysége és a karbantartási gondok miatt sem tud akkora támogatást nyújtani az orosz szárazföldi erőknek, mint kellene, az orosz elnöki különgépet négy felfegyverzett Szu-35-ös vadászgép kísérte el Vlagyimir Putyin közel-keleti útjára. A gépek először az Egyesült Arab Emírségekben szálltak le, hosszú, nemzetközi és az iráni légtéren átvezető út végén, majd innen Rijádba, az út szaúd-arábiai állomására is együtt mentek tovább.

Ugyan Putyin az ukrajnai háború kitörése óta nagyon keveset jár külföldön, ez meglehetősen szokatlan gyakorlat, az amerikai elnök különgépét, az Air Force One-t sem szokták vadászgépek kísérni (bár természetesen bevethető közelségben azért szoktak tartózkodni harci repülőgépek az útvonalán).

Kérdés, hogy mi volt a kíséret célja. 2019-ben volt már hasonlóra példa, amikor Putyin váratlanul Szíriába látogatott, akkor a kísérő vadászgépek infravörös csaliként is szolgáltak egy esetleges beérkező ellenséges rakéta megtévesztésére - de akkor mégiscsak egy aktívnak tekinthető háborús zónában szállt le az elnöki különgépe.

Lehetséges, hogy az orosz elnök sokak által paranoiásnak tartott személyisége miatt látták szükségesnek ezt a kíséretet az orosz biztonsági erők (persze ha Jevgenyij Prigozsin sorsára gondolunk, akkor azért kicsit érthető is, ha Putyin úgy érzi, elkél némi plusz védelem a levegőben).

Elképzelhető persze, hogy inkább erődemonstrációról volt szó: a Szu-35-ös jelenleg Oroszország legfejlettebb vadászgépe, és így egyrészt meg lehetett mutatni ország-világnak őket, másrészt finoman arra is lehetett utalni, hogy az orosz légierő megteheti, hogy ilyen, valódi célokat nem szolgáló küldetésre pazarolja pilótái idejét és a gépek értékes repülési óriáit.

Az sem lehetetlen viszont, hogy egyfajta reklámakciót láthattunk, az Egyesült Arab Emírségek régóta gondolkozik Szu-35-ösök vásárlásán, Irán pedig feltehetően az Oroszországnak nyújtott segítség fejében hamarosan kap is ilyen gépeket - évtizedekkel repítve előre az időben légierejét, amelyben még a forradalom előtt kapott amerikai típusok is repülnek jelenleg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Gáza és Libanon után új célpontot találtak az izraeli rakéták
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:48
Több rakéta csapódott Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt - jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a légicsapásokért.
Makro / Külgazdaság Kijev lemerevedett – háttérbe szorulnak a Nyugat szemében
Káncz Csaba | 2024. február 21. 09:31
Kijevet megdöbbentette, hogy a világ legnagyobb biztonságpolitikai konferenciájának éves jelentése még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Az oroszok 53 százaléka már alig tudja megengedni magának a napi betevő megvásárlását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brit kutatók leleplezték a globális fegyveripart, sok érdekesség derült ki
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 09:08
Az Észak-Korea által Oroszországnak szállított és Ukrajna ellen bevetett ballisztikus rakéták számos olyan alkatrészből állnak, amelyek amerikai vagy európai vállalatokhoz vezethetők vissza - jelentette kedden a brit Conflict Armament Research (CAR) intézet.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy kik merték megrakétázni az amerikai teherszállítót
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 08:32
A jemeni húszi lázadók felelősek a görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajó ellen a hét elején elkövetett támadásért az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdai bejelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin kiadta a győzelmi jelentést, lenullázták az ukrán ellentámadást
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 07:57
Teljes csőd az ukrán ellentámadás. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Felcsapja a világatlaszt, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 07:11
Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy miért vétózott akkorát az USA, amekkorát talán még Orbán Viktor sem merne
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 06:41
Az Egyesült Államok szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kedden került határozati javaslat elfogadása kockáztatta volna a túszok kiszabadításáról és tűzszünetről zajló tárgyalásokat - mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Most akkor ki is nyert Avgyijivkánál? És ki mekkorát vesztett? És mi jön ezután?
Litván Dániel | 2024. február 21. 05:36
A város elesett, orosz zászlók lengenek a romokon. De milyen árat fizettek érte az oroszok, és milyen veszteségeket szenvedhettek a védők? Néhány nappal az ütközet vége után már világosabban látszik, mi történt, és az is körvonalazódik, mi lehet az oroszok következő célpontja.
Makro / Külgazdaság Egyre durvább a helyzet az orosz-finn határon
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 19:31
Több ezer, harmadik országokból származó migráns várakozik, hogy az orosz-finn határon át Finnországba jusson - közölte Mari Rantanen finn belügyminiszter keddi sajtóértekezletén.
Makro / Külgazdaság Navalnij édesanyja Putyinnak könyörög fia holttestéért
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 19:04
Európa országai sorra bekéretik orosz nagyköveteiket Navalnij halála miatt, az elhunyt ellenzéki aktivista özvegye azt tervezi, hogy átveszi férje helyét. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG