5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.

Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken szerdán, a német DAX egy, a francia CAC 40 0,5 százalékkal megy fel, a brit FTSE pedig stagnál. A német papírok felülteljesítése mögött az ország költségvetési vitája állhat, nagyon úgy néz ki, hogy az állami kiadások nőni fognak.

Mindenütt segít a tőzsdéknek, hogy a dollár gyengül, az állampapírok pedig erősödnek (a hozamok csökkenek). Fokozódnak ugyanis a várakozások, hogy a Federal Reserve befejezte a szigorítási ciklust, jövőre pedig végre elkezdheti a kamatcsökkentést. Ezt erősítette Christopher Waller Fed-bankár keddi nyilatkozata is.

A német kötvények több mint négy hete emelkednek, mivel az adatok szerint az infláció tovább lassult. Ma Északrajna-Vesztfáliából újabb, meglepően jó inflációs adat érkezett. Jerome Powell Fed-elnök pénteken beszédet fog mondani, csütörtökön pedig egy sor fontos makroadatot publikálnak, és az OPEC+ is ülésezik.

A Mol a gyenge láncszem

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, az OTP 0,7 és a Richter 0,6 százalékos drágulását a Mol 0,8 százalékos esése rontotta le.

A forint kedd délután erősödni kezdett, és a 380 körüli euróárfolyam leszállt 377-re. Szerdán ehhez képest látni némi forintgyengülést, a délelőtt során 378-ra ment vissza az euró ára. A földgáz több mint egy százalékkal olcsóbb lett, a kőolaj ugyanennyivel drágult.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár az oka mindennek?

Tovább gyengült a dollár, 1,10 közelébe ért az euróval szemben, ami augusztus óta nem fordult elő – írta a KBC Equitas. Október eleje óta így már öt százalékot gyengült, ami alapvetően a kockázatosabb eszközöknek is kedvező hír, a részvényeknél kedden érdemi mozgást nem láthattunk. A piaci szereplők egyre inkább azt várják, hogy a Fed részéről a kamatemelési ciklus véget ért, és hamarosan monetáris lazítás jöhet. Emiatt:

  • Új erőre kapott a forint, így már 377-es szint alá esett vissza az euró. A múlt szerdai 382 forinthoz képest ez érdemi javulást jelent.
  • A gyengülő dollárnak is köszönhetően tovább erősödtek a nemesfémek, az arany 2040, az ezüst 25 dollár felett van.
  • A kriptopiacoknak is kedvez a gyengébb dollár, a bitcoin újra a 38 ezer dolláros szint fölé kúszott, az ether 2040.

A Lehman válság óta nem történt ilyen

A kötvényárfolyamok 2008 óta nem látott ütemben emelkedtek novemberben, globálisan 4,9 százalékkal mentek fel – írja az Equilor Befektetési Zrt. A Lehman-válság idején, 2008 decemberében volt utoljára ennél nagyobb, 6,2 százalék a felértékelődés egyetlen hónap alatt.

A dollár erejét mutató DX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A dollár erejét mutató DX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az irányadó jegybankok kamatemelési ciklusainak végét kezdték el beárazni a piacok novemberben. A recessziós aggodalmak enyhültek, ugyanakkor a piaci szereplők biztosabbá váltak abban, hogy a Fed és az EKB gazdasági lassulás esetén gyorsan reagálna, elkezdené csökkenteni az irányadó kamatokat.

Turbulens év végéhez közeledik a kötvénypiac.

Két hatalmas tőzsdei kibocsátás készül

A kisbefektetők is szívesen vesznek részt elsődleges részvénykibocsátásokban (IPO-k), mert olyankor gyakran jutányos áron lehet részvényekhez jutni. A Shein divatáru-kiskereskedő benyújtotta az amerikai szabályozó hatóságoknak a tőzsdei bevezetésről szóló kérelmet, amelyre jövőre kerülhet sor – írta a Yahoo a Bloombergre hivatkozva.

A Kínában alapított, de ma már szingapúri székhelyű kereskedő a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley befektetési bankokkal dolgozik együtt a tőzsdei bevezetésen. Ami a vállalatot akár 90 milliárd dollárra is értékelheti majd. A Shein eladásai mostanra messze meghaladják a Zara és a H&M árbevételét az amerikai “fast fashion” piacon.

Jön az új IPO-szezon?

A 2024-es IPO-jelöltek csapatának oszlopos tagja a Reddit, a fórumozó közösségimédia-portál, amely ismét tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel a tőzsdei bevezetésről. A Reddit is a Morgan Stanley-vel és a Goldman Sachs-al dolgozik ezen, és akár 15 milliárd dolláros cégértéket is elérhet.

Az Egyesült Államokban IPO-t tervező vállalatokat hónapok óta hátráltatják az ingadozó árfolyamok, a szeptemberben és októberben megvalósított négy, nagyobb figyelemmel kísért tőzsdei bemutatkozás viszonylag gyengén sikerült.

Ez egy időre “becsapta az ajtót” a 2023-as nagyszabású tőzsdei bevezetések előtt – írta a Yahoo. Több mint egy évtized óta a legrosszabb IPO-év lehet az idei, de 2024-re jobbat várnak.

Elhunyt a második számú guru

A világ talán legnagyobb befektetési guruja, Warren Buffett legközelebbi bizalmasa és társa, Charlie Munger 99 éves korában elhunyt. Buffett sikereit jelentős részben Mungernek is köszönheti, ő volt az, aki meggyőzte őt egy olyan befektetési filozófiáról, amely végül rendkívül sikeres lett – méltatja világszerte a pénzügyi sajtó.

Buffett eredetileg csak a mélyen alulárazott, olcsó részvényeket kereste, “tisztességes vállalatokat csodálatos áron”. Munger meggyőzte őt arról, hogy a “tisztességes áron kínált csodálatos vállalatok” sokkal jobb üzletet jelentenek – írja az egyik nekrológ a sok közül.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17445 17430 17490 0,00% 17445 17450 1 129 885 105 HUF 2024-02-22 11:19:26
MOL 2924 2916 2964 -0,88% 2916 2924 508 731 000 HUF 2024-02-22 11:21:48
MTELEKOM 805 804 820 -1,35% 805 807 188 277 657 HUF 2024-02-22 11:17:21
RICHTER 9740 9735 9840 -0,10% 9740 9745 350 994 510 HUF 2024-02-22 11:13:49
OPUS 420 417 421 -0,24% 420 420 14 957 372 HUF 2024-02-22 11:12:40
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
Részvény / Deviza / Áru Nézze meg a forint árfolyamát, mielőtt elindul a pénzváltóhoz!
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 19:20
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG