<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.

Valahol tízmilliárd dollár körüli kár, valahol egymillió fő feletti kisbefektető plusz számos intézményi befektető károsult. Tovagyűrűző következmények, dőlő dominók, újabb csődbe menő cégek. Hová vezet ez? Ahogy az lenni szokott, az FTX kiptovaluta-tőzsde látványos és zajos összevonásából is minden érdekcsoport azt a következtetést vonja le, amit leginkább szeretne. Ennek megfelelően arra is sokféle recept létezik, hogyan kellene a problémákat megoldani, a szektort előre vinni.

  • A kriptovaluták legádázabb ellenfelei szerint például ez az eset jól megmutatja, hogy a szektor teljesen életképtelen és be kéne szántani, meg kéne, hogy szűnjön. (De ők már megénekelték az iparág halálát nyolc-tíz évvel ezelőtt is.)
  • A hatóságok és a törvénykező politikusok nagy része azt látja, hogy bizony itt az ideje az ágazat erőteljesebb szabályozásának. (De félő, hogy a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is, és a kriptovilágot a hagyományos pénzügyi szektor és a bürokrácia alá degradálják, ha tudják.)
  • A kriptovaluták hívei viszont sok esetben épphogy azt a következtetést vonják le, hogy nem eléggé kriptós a kriptó, az igazi blokkláncmegoldások hiánya vezetett el ehhez a helyzethez. (Vissza kell térni a gyökerekhez /self custody, DeFi stb./, amelyek azonban tíz év alatt sem tudtak igazán tömegesen elterjedni.)
  • Megint mások szerint a legsürgősebb teendő megakadályozni, hogy az FTX-tőzsde esetéhez hasonló előforduljon. Vissza kell állítani a kriptotőzsdékbe vetett bizalmat, leginkább a transzparencia növelésével.

Bár több tábor érvei mellett mögött is lehetnek jó gondolatok, most ez utóbbival foglalkozunk. Hogyan állítható vajon vissza a kriptotőzsdékbe vetett bizalom, amelyeket most messziről kerülnek a befektetők?

Ugyanaz a bűnös, mint a brókercégeknél

Ami az FTX-nél történt, az valójában nem igazán a kriptovaluta-világ sara. Az történt ugyanis, hogy az FTX vezetői rátették a kezüket a tőzsdénél elhelyezett értékekre, és ebből hitelezték egyéb vállalkozásaikat, “eltőzsdézve” ezt a pénzt. Ez pedig a hagyományos pénzügyi világban is rengetegszer előfordult már.

Vagy talán még senki nem hallott arról, hogy egy befektetési társaság, bank, vállalatvezető vagy vagyonkezelő személy lenyúlta, eljátszotta az ügyfelek pénzét? Az USA-ban erről szólt Bernie Madoff históriája és számos más csalás. Itthon a Quaestor, a Buda-Cash, korábban a Globex, a London Bróker és még vagy tucatnyi másik cég bedőlése volt hasonló.

A központosított és a decentralizált kriptó

Az ügyfelek pénzének saját célokra való felhasználása, majd elvesztése tehát egyáltalán nem kriptovaluta-probléma. Ez a hagyományos pénzügyi rendszerben alighanem évszázadok, ha nem évezredek óta újra elő-előjön. A kriptodeviza-szektorban azonban nem is mindig fordulhatna elő.

A kriptovaluták őrzésének ugyanis kétféle módja van: a bizományosi letét (custodial), amikor tőzsdéknek, más vállalatoknak adjuk át az értékeket valamilyen céllal. Ez történt az FTX-nél, és ez történik más kriptovaluta-tőzsdéknél is. Valamint a klasszikus blokkláncalapú, igazi kriptós “nem bizományosi” őrzés vagy saját őrzés (non-custodial vagy self-custodial). Amikor a titkos kulcsaink segítségével senki másnak nincs hozzáférése az adott kriptóhoz, csak nekünk.

Hardveres biztonsági kriptopénztárcák, Ledger és Trezor. Így csak neked van hozzáférésed. fotó: Unsplash.comHardveres biztonsági kriptopénztárcák, Ledger és Trezor. Így csak neked van hozzáférésed. fotó: Unsplash.com

Magad kezelheted a vagyonod

A klasszikus és biztonságosabb kriptovaluta-őrzési módszer tehát az lenne, hogy magunk kezeljük a vagyonunkat. De ez a módszer kényelmetlenebb, rövid távon drágább, nem mindenki ért hozzá – így nem terjedt el kellőképpen. Könnyebb volt, hogy a központosított kriptodeviza-tőzsdékre beutaljuk az értékeinket, ahogy egy hagyományos brókercéghez vagy bankhoz is.

Ezzel azonban elveszítjük azt a lehetőséget, hogy a titkos kulcsok segítségével magunk engedélyezzünk minden egyes tranzakciót. A decentralizált kriptovalutából ezáltal centralizált intézménynél letétbe helyezett eszköz lesz. Ez volt a probléma a csődbe ment FTX-nél is. (Meg a május-júniusi kriptodeviza-csődhullám során is az intézmények egy részénél.)

Teljes átvilágításra van szükség

Már az FTX villámgyors összeomlása utáni órákban felmerült, hogy a szektornak bizalomerősítő, bizalom-helyreállító célokból önszabályozásra van szüksége. Annak középpontjában pedig elsősorban a Proof-of-Reserves (PoR) módszer állna.

Mi is ez? A hiedelmekkel ellentétben, amelyek a kriptovalutákat egyfajta titkosított, obskurus, féllegális dolognak fogják fel, a blokkláncok rendkívül átláthatóak, nyilvánosak. Az alapíró Satoshi Nakamoto első bitcoin-tranzakcióitól kezdve a hat hét évvel ezelőtti hackertámadásokig mindenféle átutalás megtekinthető ma is a blokkláncon.

A bitcoin és az ether árfolyama öt év alatt. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A bitcoin és az ether árfolyama öt év alatt. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tudjuk, hogy melyik számlaszámról hová mentek ezek a pénzek, a mai napig nyomon lehet követni a sorsukat. Amit sokszor nem tudunk, és nem feltétlenül nyilvános, az az, hogy melyik számlaszám (kriptopénztárca-cím) kihez tartozik. De ha a tulajdonosa felfedi a kilétét, akkor ezt is tudhatjuk.

Percre pontos kimutatás készíthető

Ezen kívül a blokkláncok gyorsan frissülnek. A bitcoin még egyfajta sereghajtó közülük, csak körülbelül negyedóránként aktualizálódik az adatbázisa (ilyen időközönként keletkezik egy új blokk a blokkláncban). Más blokkláncok viszont 10-20, sőt 1-3 másodpercenként. Vagyis percre, de legalábbis órára pontos képet kaphatunk arról, hogy melyik számlaszámon milyen vagyonok vannak, milyen tranzakciók történtek, vagy éppen nem történtek.

A blokkláncok és pénztárcák (számlaszámok) nyilvánossága miatt a befektetők élőben nézhették végig, amint egy hacker az FTX-ről eltulajdonított értékeket etherről bitcoinra váltja át írtuk nemrég.

Márpedig ez az átláthatóság elvileg tökéletes alapot kínál azoknak, akik tudni akarják, monitorozni szeretnék bármely személy kriptovaluta-vagyonának állását, mozgását. Ez sem képes minden visszaélést teljesen kiszűrni, hiszen, ha utólag értesülünk is arról, hogy egy adott számláról valamit máshová mozgattak, megakadályozni ettől még nem tudjuk. De az lehetetlenné válik, hogy valaki heteken, hónapokon vagy éveken keresztül fosztogassa az ügyfélvagyont, és nagyokat hazudjon arról, milyen értékeket kezel.

A blokklánc nem hazudik

A Proof-of-Reserves a tartalékokról (vagyonról) készített, bizonyító erejű kimutatást jelent. A blokklánc ugyanis nem hazudik, valami vagy ott van, vagy nincs. Az auditot készítő független személy pedig ellenőrző összegeket, időbélyegzőt, “kriptográfiai ujjlenyomatokat” tud készíteni, ami segíti az ellenőrzést, a hitelesítést.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ekkora transzparenciát a hagyományos pénzügyi rendszerben még csak elképzelni sem lehet. Ott, ahol a részvénytársaságoknak még a szigorúbb tőzsdei szabályok szerint is csak negyedévente kell mérleget készíteniük, elképzelhetetlen lenne, hogy percre pontosan nyomon lehessen követni a számlákat.

(Ráadásul azt sem tudhatjuk, hogy melyik cégnek hány bankszámlája van, milyen hiteleket és egyéb kötelezettségeket vett fel, milyen mérlegen kívüli tételek vannak, milyen csontvázak potyog hatnak ki a szekrényből.)

Hitelt felvenni csak így lehet

A blokkláncon hitelt például csak úgy adnak, hogy ezért valamilyen másik kriptovalutát kell biztosítékként letétbe helyezni. Hiszen a blokklánc-alkalmazások nem képesek jelzálogjogot bejegyezni egy ingatlanra vagy letiltani valakinek a fizetését. (Vagy legalábbis egyelőre nem.) Hitelbiztosíték a blokkláncon csak kriptóeszközökben tehető letétbe.

Következésképp, ha valaki ebben a világban hitelt vesz fel, annak is jól látható nyomának kell maradnia a blokkláncon. (Okosszerződések formájában, amelyek a blokkláncon nyilvántartott szabályok, szabályrendszerek. )

Mindenki átvilágítást akar csinálni

Ezeken a fontos szabályokon alapul tehát a Proof-of-Reserves módszer, a tartalékok igazolása, amely egyékbént egyáltalán nem új. Már 2014-2015-ben voltak előzményei egy akkori tőzsdebedőlés nyomán, csak azóta nem figyelt rá szinte senki. A Chainlink nevű blokklánc-információs rendszer (orákulum) pedig már 2020-ban készített ilyet. Egyes kriptotőzsdék is azt mondják, hogy már régóta alkalmazzák ezt a módszert.

Az FX összeomlása óta szinte minden nagyobb tőzsde nyilatkozott már arról, hogy ezt a módszert alkalmazni kívánja. Könnyen lehetséges, hogy iparági szabvánnyá fog válni, és majd az lesz a különleges, intő jel, ha valamelyik tőzsdének nincsen ilyen auditja. (A tőzsdék bejelentéseiről itt látható egy angol nyelvű összefoglaló.)

A mérleg két serpenyője

Az viszont önmagában messze nem elegendő, amikor egy tőzsde bejelenti, hogy ilyen és ilyen számlákon ennyi és ennyi bitcoin, ether, USDC, USDT stb. található nála. Ez ugyanis csak a mérleg egyik serpenyője, az “eszközök” oldala. Az átvilágítást végző szervezetnek, mechanizmusnak ezt ki kell egészítenie hitelt érdemlően, az ügyfelek egyenlegeinek összesítésével is (ráadásul anonim formában).

Ezek az ügyfélkövetelések adják a mérleg másik oldalát (“források”). A kettő együtt adja ki, hogy mekkora ügyfélvagyonnal szemben mekkora, a tőzsde által őrzött érték áll. De a legszebb az egészben, hogy az ügyfelek azt is megállapíthatják majd egyénileg, hogy konkrétan az ő értékeik, amit beutaltak a tőzsdére, megvannak-e ott.

Ez még aligha a vég

Az, hogy ez a Proof-of-Reserves audithullám elegendő lesz-e a bizalom helyreállításához a kriptovalutatőzsdék világában, egyelőre kérdéses. Elképzelhető, hogy a jövő valamiféle keveréke lesz a bevezetőben felsorolt módszereknek. A kriptovaluta-szektor is szabályozni fogja önmagát és magasabb transzparenciaszintre kapcsol. A szabályozók is konkrét lépéseket tesznek, és a decentralizált megoldások szerepe is felértékelődik.

Az azonban nagyon valószínű, hogy - súlyossága ellenére - még ez a botránysorozat sem fogja tudni teljesen padlóra küldeni ezt az iparágat. Ahogy a 2014-ben becsődölt Mt. Gox sem tudta, pedig az a kriptovaluta-piac sokkal nagyobb hányadát ellenőrizte a maga idejében. Bár vannak, akik szerint az FTX-ügy évekkel vetheti vissza a kriptovaluta-szektort.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10630 11045 -1,06% 0 0 7 402 560 775 Ft 2022-11-29 17:12:27
MOL 2790 2730 2790 +2,57% 0 0 1 633 897 942 Ft 2022-11-29 17:05:18
MTELEKOM 332 327 335 -0,90% 0 0 71 461 435 Ft 2022-11-29 17:05:26
RICHTER 8420 8350 8430 +0,96% 0 0 2 260 076 830 Ft 2022-11-29 17:07:00
OPUS 129 125 132 -0,46% 0 0 27 592 084 Ft 2022-11-29 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 07:51
Nem változtak érdemben az árfolyamok tegnap este óta.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG