4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.

Idén 50 százalékkal több, már az év végére és 2024-re betervezett, belföldi utat adhatnak el az orosz utazási irodák, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a költségek legalább 18 százalékkal emelkednek – jósolják a turisztikai piaci szereplők.

Az ország néhány síterepén, például az Elbrusz régiójában gyakorlatilag már nincs szabad szállodai szoba. Ez a felfutó kereslet ellentétben áll a tavalyi tapasztaltakkal, amikor az oroszok többsége, az akkor meghirdetett részleges mozgósítás miatt, inkább otthon pihent, írja a Kommerszant.

Népszerűek a belföldi utak

Szergej Romaskin, az Orosz Utazásszervezők Szövetsége alelnökének előrejelzése szerint 40-50 százalékkal nőhet az országon belüli utazások eladása az újévi ünnepekre. (Itt a Gyed Maróz, azaz a Télapó, illetve a Mikulás, karácsonykor érkezik, és a szabad napok egészen kitolódnak január első hetéig.) Elmondása szerint a foglalások mennyisége már meghaladta a tavalyi összes értékesítést.

A Sletat.ru becslései szerint az újévi utazások iránti keresletben a belföldi utazási csomagok mind népszerűbbek: ezek az utak a foglalások 29 százalékát teszik ki. A kereslet 34 százalékkal nőtt az év során. A Travelata.ru megjegyzi, hogy a hosszú téli hétvégékre szóló belföldi túrák értékesítése is nőtt az év során.

Háború ide vagy oda, az élet megy tovább. Moszkvában is várják az ünnepet (korábbi felvétel). Fotó: Depositphotos
Háború ide vagy oda, az élet megy tovább. Moszkvában is várják az ünnepet (korábbi felvétel). Fotó: Depositphotos

Mindenki üdülni akar

Ha egy éve megduplázódott az országon belül az újévi üdülési foglalások összértéke, akkor idén ez 3,5-szeresére nőtt – jelentette ki az Intourist illetékese.

Az Alean 50 százalékos eladási növekedésről beszél, Oroszországot és a környező országokat illetően. A szocsi Krasznaja Poljana üdülőhely képviselője megjegyzi, hogy a téli szezonra szóló foglalások száma idén 15 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest.

A rubel nyári gyengülése is szerepet játszik

A szakmai szövetség alelnöke szerint a jelenlegi magas dinamika az egy évvel korábbi alacsony bázishoz köthető: 2022 III. és IV. negyedéve, a bejelentett részleges mozgósítás miatt, nem kedvezett a turizmusnak.

Az Intourist képviselője, Darija Domosztrojeva úgy véli, hogy az újévi túrák eladásainak jelenlegi növekedését a rubel nyári gyengülése is elősegítette: Az élénkülésre jellemző, hogy a turisták a csúcsidőpontokra jó előre igyekeznek lefoglalni az utakat.

A nagy kereslet ahhoz a tényhez vezetett, hogy egyes síterepeken gyakorlatilag nincs a jobb szállodákban szabad szoba az évvégi ünnepekre.

Ismét divatos lett a Krím

Tegyük hozzá, hogy a síelés mindig ritka és úri sportnak számított, azon egyszerű oknál fogva, hogy a Szovjetunióban évtizedekig az ország egyik részéből a másikba eleve csak engedéllyel lehetett utazni, például Moszkvába is, márpedig sok régióban – mondjuk öt magyarországi területen - egy domb sem emelkedik. Külföldre utazni pedig kiváltság volt. Ezért is van az, hogy Oroszországban a turizmus a GDP alig több, mint két és fél százalékát adja.

A krími téli üdülések iránti kereslet most másfélszeresére nőtt, de ez annak tudható be, hogy  2022 végén az „ukrajnai ellenségeskedések” közelsége (azaz a háború miatt) a turisták gyakorlatilag nem utaztak ebbe a térségbe. Persze a háború most sincs messze…

De mindez mibe kerül?         

A Sletat.ru becslései szerint az újévi ünnepekre az országon belüli utaj átlagos költsége 68,5 ezer rubel, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A külföldi országokba irányuló utazások átlagos költségei 23 százalékkal, 237 ezer rubelre emelkedtek.

A Travelata.ru az országon belüli átlagos számlát 88 ezer rubelre becsüli, ami éves szinten 24 százalékos növekedést jelent. A szentpétervári túrákra átlagosan 62,1 ezer rubelt költenek az oroszok, Szocsi tengerparti részén több mint 100 ezer rubelbe kerül a pihenés, ami 46,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A Krasznaja Poljana rámutat, hogy a szállodai szobák ára a kereslettől, az árazás pedig az infláció mértékétől és a működési költségektől függ, azaz itt sincsenek már fix, meghirdetett szobaárak. Országosan észlelhető a szállásadók árainak emelkedése, bár abban bíznak, hogy a legtöbben nem változtatnak jelentősen árpolitikájukon az ünnepek előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
Turizmus Kétarcú Kuba: luxusszálló és jegyrendszer
Elek Lenke | 2024. január 7. 13:51
Van is embargó, meg nincs is, kell is a külföldi bevétel és tőke, meg nem is. A kubai gazdasági rendszer ma is ennek számtalan változatú keverékét alkotja. Miközben papíron él az amerikai kereskedelmi embargó, a helyiek számára alapvető cikkeket illetően is él a jegyrendszer, naponta többször indulnak járatok az USA-ból Kubába. Sőt, luxusszálloda is nyílik, no nem a helybélieknek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG