Hirdetés
Hirdetés

Amerika újabb háborúra készül – nem lesz egy fáklyásmenet

Káncz Csaba, 2019. április 18., 09:27
Cimkék
USA
, Amerika
, Venezuela
, Kína

Bolton arra utasította a Pentagont, hogy dolgozzon ki terveket Venezuelára „az orosz, kubai és a kínai befolyás elrettentése céljából”. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű agytröszt a múlt héten számos prominens katonai vezetővel titokban szintén a venezuelai katonai beavatkozás lehetőségét mérlegelte. Káncz Csaba jegyzete.

Kép: Wikimedia Commons/Efecto Eco
Kép: Wikimedia Commons/Efecto Eco

Január végén számoltunk be ezeken a hasábokon Elliott Abrams venezuelai „különleges megbízott” kinevezéséről Washingtonban. Bár Abrams nem beszél spanyolul, a Reagan- és a Bush-adminisztráció alatt már több alkalommal játszott vezető szerepet dél-amerikai kormányok destabilizálásában. Washingtont Venezuelában nem csak a világ legnagyobb igazolt kőolajkészlete érdekli, hanem Maduro megbuktatásával szeretné visszaszorítani Peking és Moszkva befolyását Latin-Amerikában.

Venezuelát nézem, Kínát ütöm

Ez a törekvés harmonikusan illeszkedik a 2017 decemberében nyilvánosságra hozott amerikai Nemzetbiztonsági Stratégiához: ez egy új, hibrid háborús korszakot jelenít meg Washington, Moszkva és Peking viszonyában, amely a háborús küszöb alatt folyamatos küzdelmet vetít előre. Az elmúlt két hónapban a világ legnagyobb vízerőműveinek egyikét, a Venezuelában található Guri-gátat valóban több alkalommal is érte kiber-támadás és ezért országszerte áramkimaradások voltak. A Maduro-rezsim Washingtont vádolta az attakkal.

Most viszont úgy tűnik, hogy magasabb fokozatba kapcsolnak a katonai megoldás előkészületei. A Pentagon egyik illetékese szivárogtatta ki ugyanis a CNN-nek, hogy a múlt héten John Bolton, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója arra utasította a védelmi minisztériumot, dolgozzon ki terveket Venezuelára „az orosz, a kubai és a kínai befolyás elrettentése céljából”. A terveket a kiszivárgott információk szerint a Pentagon vezérkara dolgozza ki, a Déli Parancsnoksággal (US Southern Command) együtt, amely a latin-amerikai és karibi térségben folyó amerikai katonai műveletekért felelős.

Hirdetés

A Fehér Ház tehát padlógázt nyomott, miután az ál-ellenzéki vezető, Juan Guaidó nem tudott érdemi rezsimváltást kieszközölni. Márpedig mára Kína lett a legnagyobb befektető Latin-Amerikában és ezt a térnyerést a saját hátsó udvarában Washington láthatóan nem tudja megemészteni. James Mattis volt amerikai védelmi miniszter már múlt nyáron a négy latin-amerikai országot felölelő útján figyelmeztetett a növekvő kínai „agresszióra” és szorosabb parancsnoki együttműködésért lobbizott Washington és Latin-Amerika között.

A CSIS-agytröszt is hiperaktív lett

Mike Pompeo külügyminiszter hasonló tervekkel és üzenetekkel a múlt héten Chilét, Paraguayt és Perut kereste fel. Pompeo fenyegetően többször megismételte Venezuela kapcsán, hogy „minden opció nyitva áll”. Egyben azzal vádolta Pekinget, hogy „finanszírozza a Maduro-rezsimet” és egyben Kína szerepét Latin-Amerikában „aljas”-nak nevezte.

Egy múlt heti zártkörű tanácskozás ténye szintén kiszivárgott, amely a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű agytröszt szervezésében a venezuelai katonai beavatkozás lehetőségét mérlegelte. A résztvevők listája magáért beszél: Kurt tengernagy, aki tavalyi évig a SOUTHCOM vezetője volt, a Nemzetbiztonsági Tanács több volt- és jelenlegi tagja, valamint az amerikai katonai attasék Brazíliából és Kolumbiából. Szintén jelen volt Roger Noriega az American Enterprise Institute-tól, aki az 1980-as években részt vett a Nicaragua elleni fedett CIA-műveletekben, hogy aztán 2004-ben már felügyelje a Jean-Bertrand Aristide, Haiti megválasztott elnöke elleni puccsot.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, mire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, mire szavazol vasárnap?

Melyik politikai párt békülne ki az oroszokkal? Kik akarnák megroppantani a narancs-elit rendszerét? Az LMP vagy az MSZP szeretné minél előbb bevezetni az eurót Magyarországon? És a sziesztát? Sorra vettük az európai parlamenti választáson listát állító kilenc párt, pártszövetség választási programjait. Gyorstalpaló a vasárnapi választás előtt azoknak, aki lemaradtak, hogy mit gondolnak azok a pártok, akik képviselőt küldhetnek majd Brüsszelbe.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?