Hirdetés
Hirdetés

Berúgta az ajtót Boris Johnson, háború készül az EU-val

Wéber Balázs, 2019. július 25., 13:00

Ennél látványosabbra aligha sikeredhetett volna Boris Johnson antréja a Downing Streeten: az extravagáns politikus néhány óra alatt lefejezte Theresa May kabinetjét, és kőkemény Brexit-pártiakat ültetett a legfontosabb posztokra. Ez akár hadüzenettel is felérhet és háborút vetíthet előre Brüsszellel, amelynek esze ágában sincs engednie Londonnak. Érik a no deal Brexit – vagy egy új választás.

Former British Foreign Secretary Boris Johnson in Central London, Britain, 09 October 2018. EPA/WILL OLIVER
Boris Johnson. EPA/WILL OLIVER

A kétkedőknek, a vészmadaraknak, a pesszimistáknak megint nem lesz igazuk. (...) Vissza fogjuk állítani a demokráciába vetett bizalmat, és be fogjuk teljesíteni azokat a megismételt ígéreteket, amelyeket a Parlament tett az embereknek, azaz október 31-én kilépünk az EU-ból. Semmi ha, semmi de

– jelentette ki a tőle megszokott stílusban Boris Johnson tegnap, a Downing Street 10. előtt elmondott kormányfői szűzbeszédében.

Hirdetés

A no dealre is felkészülnek

Az Egyesült Királyság újdonsült miniszterelnöke, akit tegnap nevezett ki II. Erzsébet királynő, hozzátette: új, a jelenleginél jobb kilépési megállapodást kötnek majd (Brüsszellel), amely „maximalizálja a Brexitben rejlő lehetőségeket”, és lehetővé teszi, hogy „új és izgalmas, szabadkereskedelmen és kölcsönös támogatáson alapuló” partnerséget alakítsanak ki Európa többi részével.

Ugyanakkor – mondta – felkészülnek arra az eshetőségre is, ha Brüsszel nem hajlandó újratárgyalni az egyezményt, és kénytelenek lesznek anélkül kilépni az EU-ból.

A határozott szavakat határozott tettek követték. Johnson néhány óra alatt lefejezte Theresa May kormányát – 17 miniszter távozott (egyeseket menesztett, mások maguktól álltak fel) –, ezzel is jelezvén, hogy mostantól más szelek fújnak a Downing Streeten. A 2016-ban a kilépésre szavazó tárcavezetők száma 6-ról 12-re nőtt. Az új kabinet 31 tagú lett.

Keményvonalas kormány

Bár a kormányban helyet kaptak maradáspártiak is, a kulcspozíciók többsége erősen Brexit-párti, a konzervatívok keményvonalas táborához tartozó politikusoknak jutott:

Külügyminiszter: Dominic Raab. Volt Brexit-ügyi miniszter, aki 2018 őszén azért mondott le posztjáról, mert nem értett egyet a Brüsszellel kötött kilépési megállapodással. Radikálisan EU-szkeptikus, nemrég még azt is felvetette, hogy végső esetben a parlamenti ülésszak idő előtti lezárásával kell elejét venni annak, hogy a parlament megakadályozza a no deal Brexitet.

Belügyminiszter: Priti Patel. Szintén erősen EU-szkeptikus politikus, aki szerint Johnson az egyetlen ember, aki képes megmenteni a Brexitet és a torykat. Korábban ő is tagja volt a May-kormánynak, de kénytelen volt lemondani, miután engedély nélkül találkozott izraeli politikusokkal.

Pénzügyminiszter: Sajid Javid. Eddig belügyminiszter volt, politikai pályafutása előtt pedig a bankszektorban dolgozott. Pakisztáni felmenőkkel rendelkezik. 2016-ban ugyan "nehéz szívvel" a maradásra szavazott, de soha nem titkolta EU-szkepticizmusát.

Brexit-ügyi miniszter: Stephen Barclay. A helyén maradt, hiszen 2018 novembere óta tölti be ezt a tisztséget. Mivel a tárgyalások akkor már lezárultak, feladata elsősorban a Brexit előkészítése volt. A 2016-os népszavazáson a kilépésre voksolt, és Johnsont támogatta a mostani, miniszterelnöki tisztségért folytatott versenyben.

A Johnson-kormány ma már meg is tartotta az első ülését:

A keményvonalas Brexit-pártiak hatalomba emelése alighanem egyértelmű üzenet az uniós vezetőknek: vége a May-kormányt jellemző egyezkedésnek és határidő-tologatásnak – az Egyesült Királyság akkor is távozik az EU-ból, ha Brüsszel nem hajlandó újratárgyalni a kilépési egyezményt.

Márpedig az uniós vezetés – a régi és az új egyaránt – azt mondja, hogy a megállapodás nem tárgyalható újra, és az álláspontja az elmúlt napokban sem változott. Ez pedig a London és Brüsszel közötti konfliktus mélyülését és a megállapodás nélküli kilépés bekövetkeztét vetíti előre.

De mi a baj az egyezménnyel?

A kilépési egyezményt, amely 2018 őszén jött létre Brüsszel és a brit kormány között, a brit parlament már háromszor leszavazta, elsősorban a backstop-záradék miatt. Ez azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodás ellenzői attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

Nehéz hónapok jönnek

Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy Johnson kormánya eljut a no deal Brexitig. Pártjának ugyanis csak az északír unionistákkal együtt van (minimális) többsége a brit alsóházban, és a konzervatív párton belül is legalább 30 olyan képviselő található, akik ellenzik a megállapodás nélküli kilépést. Támogatásukkal a parlament tavasszal el is fogadott egy – nem kötelező érvényű – határozatot, miszerint azt mindenképp el kell kerülni.

Johnson tehát könnyen elveszítheti többségét a parlamentben, ami alighanem a bukását és új választások kiírását jelentené. A munkáspártiak kilátásba helyeztek, a liberális demokraták pedig már be is terjesztettek egy bizalmatlansági indítványt ellene.

Igaz, a BBC szerint az ilyen indítványok a brit parlamentben csak ritkán kerülnek nyilvános vitára, és inkább csak a figyelem felkeltését szolgálják.

Portrénk: De ki az a Boris Johnson? Bemutatjuk a britek új vezérét.
Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?