Hirdetés
Hirdetés

Korrupció és politikai instabilitás – mi a tanulság hazánknak?

Káncz Csaba, 2018. május 10., 08:25

Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció több országban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. Ha a hazai politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a korrupció szintje, akkor itthon is számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Nikol Pasinján (Fotó: EPA/HAYK BAGHDASARYAN)

Nikol Pasinján (Fotó: EPA/HAYK BAGHDASARYAN)

Az örmény parlament keddi ülésén az elmúlt hetek viharos utcai tüntetéseinek vezetőjét, Nikol Pasinjánt választotta meg miniszterelnöknek. Az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát 63 éves Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a  korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Hirdetés

Korrupció és szakemberhiány

Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció más országokban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. 11 évvel az EU csatlakozás után Bulgária – Romániával karöltve – még mindig az EU megfigyelési mechanizmusa (CVM) alatt van. A legutóbbi jelentés kiemeli a bírók függetlenségére és a jogállamiságra leselkedő súlyos veszélyeket, valamint az alkotmányellenes törvénykezést. A Transparency International jelentései szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa.

Hallgassa meg Káncz Csaba előadását élőben!A 2008-as globális pénzügyi válság mára biztonságpolitikai krízissé alakult.  A Baltikumtól a Balkánig újra éles hatalmi versengést látunk. Hogyan változik meg Európa biztonságpolitikája a Brexittel?  Válságba taszítja-e Trump a transzatlanti kapcsolatokat? Erről tart előadást ingyenes befektetői szemináriumunkon Káncz Csaba május 22-én - a rendezvény ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! >>

A szófiai Demokrácia Tanulmányok Intézetének vezetője szerint Szófiában senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt és egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Az Intézet jelentése szerint a bolgár felnőtt lakosság több, mint ötöde vett már konkrétan részt élete folyamán korrupt tranzakcióban – ennek ellenére 2015-ben csupán 72 bírósági ügyet zártak le korrupció témájában. Ezek a közállapotok tömeges kivándorláshoz vezettek a rendszerváltás óta, olyannyira, hogy mára a bolgár népességből 2,5 millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló tevékenykedik, csupán 2,2 millió.

Kovesi már 2 milliárd eurót hajtott be

Egy másik rendkívül korrupt balkáni országban, Romániában is az alacsonyabb termékenységi számok, az elöregedő társadalom és az elvándorlás miatt súlyos munkaerőválság fenyegeti a gazdaságot. De ellentétben Örményországgal és Bulgáriával, Romániának van egy elkötelezett politikai korrupció-ellenes ügyészsége, amelynek vezetője, Laura Codruta Kovesi az elmúlt négy évben már 60 magas rangú hivatalnokot– beleértve egy miniszterelnököt – és több mint 40 törvényhozót vont vizsgálat alá. Kovesi hadjárata a korrupt politikai osztály ellen eddig több, mint 2 milliárd euró értékű vagyontárgy elkobzásához vezetett.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ráadásul most nekiment az ország legerősebb emberének: Liviu Dragnea a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetője, aki a legfontosabb (korrupciós) szálakat mozgatja az országban. Kovesi és 330 alkalmazottjának mandátuma jövőre jár le és a Dragnea által ellenőrzött kormány kezében lesz a döntés, hogy meghosszabbítja-e azt. A Transparency International legutóbbi jelentésében a 180 vizsgált országból 59-ik helyre sorolta be Romániát, valamivel jobb besorolást kapva, mint Bulgária és Magyarország.

Hazánkkal kapcsolatban a legfrissebb fejlemény, hogy a magyarországi állapotokról kritikusan nyilatkozott hétfőn az EU igazságügyi biztosa, Vera Jourová. A politikus a brüsszeli Politico hírportálnak nyilatkozva aggasztónak nevezte, hogy a magyar hatóságok csak kis részét veszik figyelembe az európai csalás elleni hivatal ajánlásainak. Úgyszintén a napokban nemcsak az Európa utolsó diktatúrájának tartott belorusz vezetés, hanem Budapest sem járult hozzá, hogy a nyilvánosság megismerje az Európa Tanács korrupcióellenes testületének a magyarországi korrupcióról szóló a jelentését.

Márpedig hazánk az elmúlt 50 évben büszke volt régiós előnyére és tekintélyére. Ha a politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a hazai korrupció szintje, akkor a fent említett országokhoz hasonlóan számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?