4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció több országban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. Ha a hazai politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a korrupció szintje, akkor itthon is számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Nikol Pasinján (Fotó: EPA/HAYK BAGHDASARYAN)

Az örmény parlament keddi ülésén az elmúlt hetek viharos utcai tüntetéseinek vezetőjét, Nikol Pasinjánt választotta meg miniszterelnöknek. Az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát 63 éves Szerzs Szargszjánt április elején kormányfővé választották, ám a barátok pozíciókba juttatása és a  korrupció miatti közfelháborodás kiváltotta kormányellenes tüntetések nyomására lemondott.

Korrupció és szakemberhiány

Európa keleti perifériáján a mélyen gyökerező politikai korrupció más országokban is politikai bizonytalansághoz, erőteljes kivándorláshoz és széleskörű szakemberhiányhoz vezetett. 11 évvel az EU csatlakozás után Bulgária – Romániával karöltve – még mindig az EU megfigyelési mechanizmusa (CVM) alatt van. A legutóbbi jelentés kiemeli a bírók függetlenségére és a jogállamiságra leselkedő súlyos veszélyeket, valamint az alkotmányellenes törvénykezést. A Transparency International jelentései szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa.

Hallgassa meg Káncz Csaba előadását élőben!A 2008-as globális pénzügyi válság mára biztonságpolitikai krízissé alakult.  A Baltikumtól a Balkánig újra éles hatalmi versengést látunk. Hogyan változik meg Európa biztonságpolitikája a Brexittel?  Válságba taszítja-e Trump a transzatlanti kapcsolatokat? Erről tart előadást ingyenes befektetői szemináriumunkon Káncz Csaba május 22-én - a rendezvény ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! >>

A szófiai Demokrácia Tanulmányok Intézetének vezetője szerint Szófiában senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt és egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Az Intézet jelentése szerint a bolgár felnőtt lakosság több, mint ötöde vett már konkrétan részt élete folyamán korrupt tranzakcióban – ennek ellenére 2015-ben csupán 72 bírósági ügyet zártak le korrupció témájában. Ezek a közállapotok tömeges kivándorláshoz vezettek a rendszerváltás óta, olyannyira, hogy mára a bolgár népességből 2,5 millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló tevékenykedik, csupán 2,2 millió.

Kovesi már 2 milliárd eurót hajtott be

Egy másik rendkívül korrupt balkáni országban, Romániában is az alacsonyabb termékenységi számok, az elöregedő társadalom és az elvándorlás miatt súlyos munkaerőválság fenyegeti a gazdaságot. De ellentétben Örményországgal és Bulgáriával, Romániának van egy elkötelezett politikai korrupció-ellenes ügyészsége, amelynek vezetője, Laura Codruta Kovesi az elmúlt négy évben már 60 magas rangú hivatalnokot– beleértve egy miniszterelnököt – és több mint 40 törvényhozót vont vizsgálat alá. Kovesi hadjárata a korrupt politikai osztály ellen eddig több, mint 2 milliárd euró értékű vagyontárgy elkobzásához vezetett.

Káncz Csaba

Ráadásul most nekiment az ország legerősebb emberének: Liviu Dragnea a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetője, aki a legfontosabb (korrupciós) szálakat mozgatja az országban. Kovesi és 330 alkalmazottjának mandátuma jövőre jár le és a Dragnea által ellenőrzött kormány kezében lesz a döntés, hogy meghosszabbítja-e azt. A Transparency International legutóbbi jelentésében a 180 vizsgált országból 59-ik helyre sorolta be Romániát, valamivel jobb besorolást kapva, mint Bulgária és Magyarország.

Hazánkkal kapcsolatban a legfrissebb fejlemény, hogy a magyarországi állapotokról kritikusan nyilatkozott hétfőn az EU igazságügyi biztosa, Vera Jourová. A politikus a brüsszeli Politico hírportálnak nyilatkozva aggasztónak nevezte, hogy a magyar hatóságok csak kis részét veszik figyelembe az európai csalás elleni hivatal ajánlásainak. Úgyszintén a napokban nemcsak az Európa utolsó diktatúrájának tartott belorusz vezetés, hanem Budapest sem járult hozzá, hogy a nyilvánosság megismerje az Európa Tanács korrupcióellenes testületének a magyarországi korrupcióról szóló a jelentését.

Márpedig hazánk az elmúlt 50 évben büszke volt régiós előnyére és tekintélyére. Ha a politikai osztály hagyja, hogy balkáni szinten leragadjon a hazai korrupció szintje, akkor a fent említett országokhoz hasonlóan számolni kell a dinamikus kivándorlással és a váratlan politikai megrázkódtatásokkal.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG