4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Úgy látszik, vállalhatatlan lett Donald Trump számára, hogy korábbi ősellenségével, Észak-Korea rettegett urával túlzottan baráti, sőt engedékeny lett. Gyorsan és nyersen jelezte a találkozón partnerének, hogy nincs kompromisszum, csak a teljes leszerelés. Nem volt tovább miről beszélni, félbe is szakadt a program.

Az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor kapcsolata fordulatokban bővelkedik Trump hivatalba lépésének első napjától kezdve. Az első év az ellenségeskedés és háborús fenyegetőzés jegyében telt, miközben Kim nem csak a száját jártatta: elképesztő sebességgel létrehozta azt a rakétát, ami szinte bárhová eljuttatja nukleáris fegyvereit, noha mindenki azt hitte, beleértve Trump tanácsadóit is, hogy ez még évekig fog tartani, van idő.

Szankciók és békeoffenzíva

Jobb híján Trump maximális szankciókkal sújtotta a legújabb nukleáris hatalmat, ami meglehetősen fájdalmas is volt annak, eleve szegény ország lévén. Kim aztán gyorsan át is váltott a békeoffenzívára, felismerve azt, hogy a szorult helyzetbe kerülő amerikai elnöknek is jól valamiféle látszatmegoldás, de főleg a békésebb hangnem (rettegett Guam, Hawaii, majd Kalifornia, meg persze Japán és Dél-Korea, némelyikük már az érkező atombombát vizionálta, mindenki enyhülést akart).

Nyájas udvarlás, majd nyájas válasz, közben semmi durrogtatás, semmi fegyverpróba, kicsit megnyugodhattak a kedélyek. Kim gyorsan el is hívta Trumpot egy csúcstalálkozóra, amire korábban amerikai elnök még nem vállalkozott a Kim dinasztia tagjaival. Trump azonban nem egy konvencionális amerikai elnök, sőt tetszett is neki az újdonság ereje, így aztán rendeztek Szingapúrban az ősellenségek egy barátkozást. Úgy tűnt hogy rövidesen kitör a világbéke, persze ettől a felszín alatt a fundamentumok ugyanazok maradtak: Kim Dzsongun nukleáris fegyverei és rakétái nélkül kiszolgáltatott lenne, esze ágában nem lesz azokat teljesen leszerelni, és ezt azért Trump is sejthette.

Pávatánc

Úgy tűnt, hogy egy ilyen békés status quo megfelel mindenkinek, de azért Trumpra csak nehezedett nyomás, hogy követelje a leszerelést, mire Kim a szankciók feloldását követelte, jelképes leszerelésért cserébe. Aztán idén Vietnamban másodszor is találkoztak, Trump azzal csábítgatta partnerét, hogy országa majd úgy fellendülhet, mint Vietnam (csak szereljen le), és már korábban körüludvarolta, kémiáról beszélt kettejük között, mint a szerelmesek szoktak, nem igazán tudni, ezzel mi volt a cél.

Egy papírlap megsemmisíti a kémiát

Végül le is ültek, Kim vázolta, hogyan kellene feloldani a szankciókat, Trump fogott egy dokumentumot, amit most a Reuters is látott, és átadta Kimnek. A rajta lévő szöveg tömör és velős volt: Észak-Korea szerelje le összes nukleáris fegyverét, és ezeket, valamint üzemanyagukat és a rakétákat adja át Amerikának. Ekkor jöhet a szankciók teljes feloldása. Mindez koreai és angol nyelven egyaránt szerepelt a papíron.

Nos, ezek után nem csoda, hogy a találkozó gyorsan befejeződött, már az ebéd is elmaradt. Eddig nem lehetett tudni, miért lett ekkora harag, de így azért már érthető. Kim Dzsongun igen provokatívnak találhatta ezt a megoldást, és lássuk be, az is volt: még ha szóban mondta volna Trump, de ebben a formában egy ultimátum lett. Így nyilvánvaló volt, hogy Kim berekeszti a találkozót, nem kizárt, hogy ez is volt a cél: Trumpnak kínos lett volna egy olyan zárónyilatkozat, amelyben megint nem ért el sokat.

Líbia réme

Kim Dzsongun többször említette, hogy Líbia rettegett ura, Moamer Kadhafi ugyanilyen szerződést kötött Amerikával 2004-ben, amikor már attól félt, hogy a megdöntött Szaddam Husszein sorsára jut. És hogy-hogy nem arra is jutott, bár nem úgy, hogy Amerika közvetlenül indított ellene akciót, hanem úgy, hogy az Arab Tavasz során népe lázadt fel ellene, és amikor Kadhafi kezdett nyerésre állni a forradalom leverésében, a NATO aktív amerikai részvétellel a levegőből szétzúzta erőit, ami lehetővé tette, hogy a forradalom győzzön, és a gyűlölt diktátort maga az istenadta nép gyilkolta meg.

Kimnek áll a zászló

Kétségkívül Kadhafi nukleáris programja még kezdetleges volt, azzal nem lehetett még ellenállni. Kim viszont tökélyre vitte az övét, Kadhafi sorsára viszont nagyon nem vágyik, ahogy Szaddaméra sem. Leszerelni tehát esze ágában sincs, legfeljebb részlegesen, gazdasági előnyökért cserébe. Trump lehetőségei behatároltak: célját el nem érheti, viszont összeveszni se jó Kimmel, mert akkor az elkezd megint tesztrakétákat lőni, amire a japán és hawaii lakosok ereiben megfagy a vér. Fájdalmasak lehetnek neki ugyan a szankciók, de egyelőre mégiscsak a Kis Rakétaember fújja a passzátszelet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG