Hirdetés
Hirdetés

Nagyot nőtt a brit-EU megegyezés esélye

Fellegi Tamás, 2018. október 25., 21:26
Cimkék
Theresa May
, brexit

Kedden először kormányával kellett megküzdenie a brit miniszterelnöknek az Európai Unióval kötendő egyezmény kérdésében, majd szerdán pártjával is, de meglepő és egyben megnyugtató módon nem tudtak komolyan belekötni a készülődő megállapodásba. Nincsenek elegen, és a közvélemény sem őket támogatja.

Kemény csaták

A tegnapelőtti kormányülésen hét kormánytag valósággal rárontott Theresa May miniszterelnökre amiatt, hogy esetleg elkötelezné magát az ír-északír nyitott határ örökös megtartása mellett, és ez azzal járhat, hogy Nagy-Britannia meghatározhatatlan ideig a vámunióban marad, az ehhez kapcsolódó egyéb kötelezettségekkel együtt.

Sokan attól féltek, hogy a Konzervatív Párt bizottsági meghallgatásán még hevesebb támadás fogja érni a kormányfőt, akár meg is kísérlik leváltását, azaz bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene azok a keményvonalasok, akik minél erőteljesebb szakítást szeretnének elérni az Unióval, bármik is legyenek a gazdasági következmények.

Hirdetés

A kormányfő terve

A brit kormányfő egyre inkább hajlik arra, hogy megkössön Brüsszellel egy olyan egyezséget, ami a kemény szakítást követelőknek elfogadhatatlan. Egyrészt vállal egy legalább 21 hónapos, de akár 3 éves átmeneti időszakot, amíg lényegében alig változik valami az uniós tagsághoz képest, de ami még fontosabb, és erre még nem mondott igent az Uniónak: országa vállalná, hogy az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitott marad, azaz nem állítják vissza a határellenőrzést.

Ez azt jelenti, hogy Észak-Írországnak benn kell maradnia az EU vámuniójában, és ha nem akarják, hogy az Egyesült Királyágon belül, Nagy-Britannia és Észak-Írország között húzódjon a vámhatár, akkor az egész Egyesült Királyságnak is benne kell maradnia, esetleg örökre. A britek többsége a közvélemény-kutatások szerint boldogan benne is maradna, így az elvileg őket képviselő politikusok is óvatosabbak már a kérdésben.

Csökken a puccsveszély

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a keményvonalas szakítás-pártiak köre inkább szűkült, mint bővült, és nincsenek elegen ahhoz, hogy Theresa Mayt eltérítsék szándékától, sem ahhoz, hogy megdöntsék hatalmát. Még ha össze is jönne a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírások száma, a parlamenti szavazáson már jó eséllyel nem sikerülne a miniszterelnök leváltása, reális alternatíva hiányában.

Az európai oldal nem szorgalmaz novemberi csúcstalálkozót, sőt egyelőre tárgyalások sincsenek a brit oldallal, és nemrég azt feltételeztük, hogy ez maga is egyfajta megegyezés lehet. Erre utalt, hogy a múlt heti találkozón feltűnően udvariasak és fesztelenek voltak a felek. Elképzelhető, hogy valójában már megállapodtak, csak ezt minél később mondják ki, hogy ne legyen ideje a keményvonalas konzervatívoknak megfúrni a megállapodást, vagy megbuktatni a miniszterelnököt.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?