Hirdetés
Hirdetés

Németországnak terror-problémája van

2019. június 23., 10:35

Tizenkétezer erőszakos szélsőjobboldali lehet Németországban, akik közül több százan felszívódtak a hatóságok elől. Hasonlóan veszélyesnek tartják őket, mint az iszlám terroristákat. A nemrég történt politikai gyilkosság nyomán a külügyminiszter, a belügyminiszter és Angela Merkel is felszólalt.

Rossz állapotú német zászló. Ez lenne a helyzet? (Fotó: Pixabay)
Rossz állapotú német zászló. (Fotó: Pixabay)

Heiko Maas német külügyminiszter, a szociáldemokrata SPD politikusa több fórumon kijelentette: Németországnak terror-problémája van. Több, mint 12 ezer “erőszak-orientált” jobboldali szélsőséges van az országban, akik közül 450 alá tudott merülni, azaz el tudott tűnni a hatóságok elől. Annak ellenére, hogy letartóztatási paranccsal körözik őket.

“Aki tudni szeretné, milyen erőszak-potenciál szunnyad bennük, az nézzen utána Christchurch-nek, Utoya-nak vagy Pittsburgh-nek” – írta a politikus. (Christchurch-ben, Új-Zélandon tavasszal 51 embert gyilkoltak meg két mecsetben. Utoya szigetén egy norvég szélsőséges gyilkolt meg korábban 69 tinédzsert, 33 közülük kiskorú volt. Pitsburgh-ben, az USA-ban egy zsinagógában lőttek agyon 11 embert.)

Hirdetés

A jobboldali terrorizmust nevezzük végre nevén. A terrorizmuskutatók régóta figyelmeztetnek rá, hogy a durva szavakat durva tettek követhetik. A radikálisok a számítógép billentyűzetét egyszer fegyverre cserélhetik – írja a politikus Facebook-oldalán.

(Forrás: Facebook)
(Forrás: Facebook)

Reális veszéllyé vált a szélsőjobb

A demokrácia a közöny miatt hal meg, de tovább él, ha megvédjük – így Maas. A szélsőjobb elleni tiltakozásokra, a regionális politikusok megvédésére szólított fel. A nyilatkozat közvetlen kiváltó oka ugyanis egy konzervatív, CDU-s politikus, Walter Lübcke meggyilkolása volt a hónap elején. Nagy valószínűséggel egy neonáci szélsőséges által. (Erről írtunk korábban itt»»» és itt»»».)

A szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer a Lübcke-gyilkosság következményeként erősíteni kívánja a szélsőjobboldal elleni harcot. Ha az ezzel kapcsolatos feltételezések helytállóak, akkor a helyzet robbanással fenyeget. “A szélsőjobboldal valódi veszéllyé vált” – tette hozzá a Deutsche Welle szerint.

Seehofer megígéri

A baloldalisággal nem nagyon vádolható Seehofer a szélsőjobboldali terrort egy szintre helyezte az iszlám terrorral és az úgynevezett “birodalmi polgárokkal”. (Őket azért hívják így, mert szerintük a jelenlegi német állam nem legitim és a Második Világháború előtti Harmadik Birodalom polgárainak tekintik magukat. Sokuk fegyveres.)

A miniszter kilátásba helyezte az erőszakra hajlamos személyek és online hálózatok elleni fokozott rendőri fellépést.

Merkel tabuk nélkül

A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet - jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár is az MTI szerint. “A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi” – szögezte le a kancellár Dortmundban.

Emlékeztetnek rá, hogy Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt.

Lübcke korábban védelmébe vette a menekülteket, emiatt vált a neonácik kiemelt célpontjává.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milyen buktatók és tévhitek övezik a munkaidőkeret alkalmazását?

Milyen buktatók és tévhitek övezik a munkaidőkeret alkalmazását?

Mik a leggyakoribb problémák, ha a munkaidőkeretről van szó? Tipikus hibának számít, ha a munkáltató elmulasztja tájékoztatni a munkavállalókat a munkaidőkeret kezdő és/vagy befejezési időpontjáról, vagy csak szóban hangzik el az információ.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?