Hirdetés
Hirdetés

Németországnak terror-problémája van

2019. június 23., 10:35

Tizenkétezer erőszakos szélsőjobboldali lehet Németországban, akik közül több százan felszívódtak a hatóságok elől. Hasonlóan veszélyesnek tartják őket, mint az iszlám terroristákat. A nemrég történt politikai gyilkosság nyomán a külügyminiszter, a belügyminiszter és Angela Merkel is felszólalt.

Rossz állapotú német zászló. Ez lenne a helyzet? (Fotó: Pixabay)
Rossz állapotú német zászló. (Fotó: Pixabay)

Heiko Maas német külügyminiszter, a szociáldemokrata SPD politikusa több fórumon kijelentette: Németországnak terror-problémája van. Több, mint 12 ezer “erőszak-orientált” jobboldali szélsőséges van az országban, akik közül 450 alá tudott merülni, azaz el tudott tűnni a hatóságok elől. Annak ellenére, hogy letartóztatási paranccsal körözik őket.

“Aki tudni szeretné, milyen erőszak-potenciál szunnyad bennük, az nézzen utána Christchurch-nek, Utoya-nak vagy Pittsburgh-nek” – írta a politikus. (Christchurch-ben, Új-Zélandon tavasszal 51 embert gyilkoltak meg két mecsetben. Utoya szigetén egy norvég szélsőséges gyilkolt meg korábban 69 tinédzsert, 33 közülük kiskorú volt. Pitsburgh-ben, az USA-ban egy zsinagógában lőttek agyon 11 embert.)

Hirdetés

A jobboldali terrorizmust nevezzük végre nevén. A terrorizmuskutatók régóta figyelmeztetnek rá, hogy a durva szavakat durva tettek követhetik. A radikálisok a számítógép billentyűzetét egyszer fegyverre cserélhetik – írja a politikus Facebook-oldalán.

(Forrás: Facebook)
(Forrás: Facebook)

Reális veszéllyé vált a szélsőjobb

A demokrácia a közöny miatt hal meg, de tovább él, ha megvédjük – így Maas. A szélsőjobb elleni tiltakozásokra, a regionális politikusok megvédésére szólított fel. A nyilatkozat közvetlen kiváltó oka ugyanis egy konzervatív, CDU-s politikus, Walter Lübcke meggyilkolása volt a hónap elején. Nagy valószínűséggel egy neonáci szélsőséges által. (Erről írtunk korábban itt»»» és itt»»».)

A szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer a Lübcke-gyilkosság következményeként erősíteni kívánja a szélsőjobboldal elleni harcot. Ha az ezzel kapcsolatos feltételezések helytállóak, akkor a helyzet robbanással fenyeget. “A szélsőjobboldal valódi veszéllyé vált” – tette hozzá a Deutsche Welle szerint.

Seehofer megígéri

A baloldalisággal nem nagyon vádolható Seehofer a szélsőjobboldali terrort egy szintre helyezte az iszlám terrorral és az úgynevezett “birodalmi polgárokkal”. (Őket azért hívják így, mert szerintük a jelenlegi német állam nem legitim és a Második Világháború előtti Harmadik Birodalom polgárainak tekintik magukat. Sokuk fegyveres.)

A miniszter kilátásba helyezte az erőszakra hajlamos személyek és online hálózatok elleni fokozott rendőri fellépést.

Merkel tabuk nélkül

A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet - jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár is az MTI szerint. “A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi” – szögezte le a kancellár Dortmundban.

Emlékeztetnek rá, hogy Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt.

Lübcke korábban védelmébe vette a menekülteket, emiatt vált a neonácik kiemelt célpontjává.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?