Hirdetés
Hirdetés

Széttépik a tagsági kártyát: nagyon érik a no deal Brexit

Wéber Balázs, 2019. július 18., 13:20

Egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Mind a jelenlegi uniós főtárgyaló, Michel Barnier, mind az Európai Bizottság jövőbeni elnöke, Ursula von der Leyen megerősítette, hogy a no deal Brexit csak a már létező megállapodással kerülhető el. Az egyezményt a brit parlament már háromszor visszadobta, és a brit kormányfői poszt legfőbb várományosa, Boris Johnson is elfogadhatatlannak tartja.

 Boris Johnson, former Britain foreign secretary, (R) is greeted by a member of the public during a visit to the Port of Dover Ltd., as part of his Conservative Party leadership campaign tour, in Dover, Britain, 11 July 2019. Johnson, the overwhelming favorite to win, has pledged to lead Britain out of the European Union by the Oct. 31 deadline,
Boris Johnson egyik hívével kampánykörútján Doverben július 11-én. EPA/Chris Ratcliffe

Nagy-Britannia kizárólag a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadásával távozhat rendezett módon az Európai Unióból – ezt Michel Barnier, a Európai Bizottság jelenlegi Brexit-főtárgyalója jelentette ki a BBC  Panorama című magazinműsorának adott interjúban. (Az interjút még májusban készítették, de az azt tartalmazó Britain's Brexit Crisis című riport ezen a héten kerül adásba – a szerk.)

Viseljék a következményeket

Hirdetés

Barnier szerint az 585 oldalas egyezménybe, amelyet még tavaly ősszel kötött Brüsszel és a brit kormány, London tudtával kerültek be a Brexit okozta bizonytalanságok kiküszöbölését célzó jogi megoldások. Ezek közé tartozik a legvitatottabb elem, az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop.

Barnier arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az Egyesült Királyság „egyszerűen csak széttépi a tagsági kártyáját”, azaz megállapodás nélkül távozik az EU-ból, azt válaszolta:

Az Egyesült Királyságnak szembesülnie kell a következményekkel.

Von der Leyen sem engedne

A brit kormány abban sem bízhat, hogy az új Európai Bizottság engedékenyebb lesz majd elődjénél – legalábbis erre utal a testület kedden megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek a napokban közzétett programja.

Az Egyesült Királysággal kötött kilépési egyezmény a legjobb és az egyetlen lehetséges egyezmény a rendezett kilépésre

- írja Ursula von der Leyen. Magyarul: az általa vezetett, november elsején hivatalba lépő Bizottság sem lesz hajlandó új egyezményt kötni a mindenkori brit kormánnyal, maximum – indokolt esetben – a kilépés idejének újabb kitolását engedélyezné.

Mindez azt valószínűsíti, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül fog távozni az EU-ból a kilépés legújabb határnapján, október 31-én.

Min megy a vita?

Az egyezményt a brit parlament már háromszor leszavazta, elsősorban a backstop-záradék miatt. Ez azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

A megállapodás ellenzői attól félnek, hogy ebben az esetben Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat” az Egyesült Királyságból, vagy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

Johnson: október végén kilépünk

A no deal Brexitet valószínűsíti az is, hogy Boris Johnson, a brit kormányfői poszt legfőbb várományosa már többször kijelentette: október 31-én mindenképp – tehát akár egyezmény nélkül is – kilépteti az országot az EU-ból. A Brüsszellel kötött megállapodást Johnson is elfogadhatatlannak tartja.

Bár vetélytársa, Jeremy Hunt némileg enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben, ő is jelezte: amennyiben nincs lehetőség új egyezményt kötni, akkor ő is hajlandó a megállapodás nélküli távozásra.

No deal Brexitet sem akarnak

A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy a brit parlament március közepén elfogadott egy olyan határozatot is, amely minden körülmények között elutasítja a no deal Brexitet. Igaz, ez a határozat nem kötelező érvényű a kormányra nézve, amely ettől még kiléptetheti az országot az EU-ból.

A közelmúltban számos pénzügyi intézmény és gazdasági szervezet figyelmeztetett arra, hogy a megállapodás nélküli távozás súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak. A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének szerdai közleménye szerint az infláció jelentősen gyorsulna, a font pedig meredeken gyengülne  – a héten az árfolyam több mint kétéves mélyponton volt a dollárral szemben.

A Brexit-pártiak – köztük Boris Johnson – viszont úgy vélik, hogy a félelmek túlzóak, és megfelelő óvintézkedésekkel enyhíteni lehet a negatív hatásokat.

Hunt és Johnson közül a Konzervatív Párt tagsága választja majd ki a távozását május végén bejelentő Theresa May utódját, azaz a párt új vezetőjét és egyben az Egyesült Királyság új miniszterelnökét. A szavazás végeredményét jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?