Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Vérengzés várható a CDU élén – nagyot mentek a német revizionisták

Káncz Csaba, 2019. október 29., 08:53

A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.

German Defense Minister Annegret Kramp-Karrenbauer, Thuringia chairman of the Christian Democratic Union party Mike Mohring and German Chancellor Angela Merkel react prior to a meeting of the presidium of the Christian Democratic Union (CDU), in Berlin, Germany, 28 October 2019. EPA/FRIEDEMANN VOGEL
A vert sereg: Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU országos elnöke, Mike Mohring, a CDU türingiai elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének tegnapi ülésén. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A vasárnapi tartományi választásokon Türingiában a hagyományos centrista néppártok (CDU és SPD) már csak a szavazatok 30 százalékát tudták elhozni – miközben 20 éve még a 70 százalékát nyerték el.  Akárcsak korábban Olaszországban és Franciaországban tapasztalhattuk, jelenleg szemünk láttára omlik be a hagyományos német politikai centrum.  Valóban, a német kormányzó nagykoalíció napjainkra kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja.

CDU

Hirdetés

A konzervatív néppárt lett a választás nagy vesztese, 5 év alatt elvesztve szavazóinak egyharmadát Türingiában. Ha a vergődés tovább tart, akkor a CDU elnökasszonyának, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a felemelkedését a nagypolitikába vasárnappal befejezettnek is lehet tekinteni – hogy Merkel még méltónak tekinthető kiszállását a kancellári hivatalból ne is említsük.  A gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e AKK akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen.

A pártban máris megindult a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki tavaly decemberben éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, már az elmúlt órákban keményen nekiment AKK-nak.  A Willkommenskultur fő felelőse, Merkel kancellár eközben egyre inkább visszavesz a nyilvános megjelenéseiből.

SPD

8.2 százalékos eredményével újra nagyot bukott Németország legrégebbi és legnagyobb taglétszámú pártja.  A drámai zuhanás mértékét jól mutatja, hogy az SPD 20 év alatt 13 millió szavazóját vesztette el az országban.  Willy Brandt óta – aki 1964 és 1987 között vezette a pártot – 17 vezetője volt az SPD-nek, ebből négy ügyvivő. Andrea Nahles júniusi lemondása óta senki sem akarja igazán átvenni a negatív spirálban vergődő alakulatot.

AfD

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Miközben az euroszkeptikus párt a volt NSZK területén stagnál, a volt NDK területén a szemünk láttára válik néppárttá.  Az AfD minden (!) 60 év alatti választásra jogosult korcsoportban nyert Türingiában, és hogy nem többet vitt, annak valószínűleg az egyetlen oka maga Björn Höcke tartományi pártvezető.  Ő még sok AfD-választónak is túl radikális, nem véletlen, hogy az összes nagyobb párt jelöltje megelőzte a népszerűségi listákon, és még a saját körzetét sem tudta megnyerni.

Höckét a megkérdezettek csupán 14 százaléka látta alkalmas miniszterelnöknek, miközben pártja több mint 23 százalékot kapott. A Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt és vall.  Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az már a hazai közállapotokat jellemzi, hogy a Külügy két éve elhívta egy budapesti konferenciára előadónak az AfD radikális szárnyának főideológusát, Götz Kubitscheket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény üzenet Lázár Jánosnak: nem lehet megtiltani a dohányzást az autóban

Kemény üzenet Lázár Jánosnak: nem lehet megtiltani a dohányzást az autóban

Nem lehet megtiltani, hogy valaki az autójában dohányozzon - így reagált Gulyás Gergely miniszter kérdésünkre a csütörtöki Kormányinfón az erre vonatkozó javaslatra, amelyet Lázár János volt miniszter tett le a kormány asztalára.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?