3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.
A vert sereg: Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, a CDU országos elnöke, Mike Mohring, a CDU türingiai elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének tegnapi ülésén. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A vasárnapi tartományi választásokon Türingiában a hagyományos centrista néppártok (CDU és SPD) már csak a szavazatok 30 százalékát tudták elhozni – miközben 20 éve még a 70 százalékát nyerték el.  Akárcsak korábban Olaszországban és Franciaországban tapasztalhattuk, jelenleg szemünk láttára omlik be a hagyományos német politikai centrum.  Valóban, a német kormányzó nagykoalíció napjainkra kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja.

CDU

A konzervatív néppárt lett a választás nagy vesztese, 5 év alatt elvesztve szavazóinak egyharmadát Türingiában. Ha a vergődés tovább tart, akkor a CDU elnökasszonyának, Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK) a felemelkedését a nagypolitikába vasárnappal befejezettnek is lehet tekinteni – hogy Merkel még méltónak tekinthető kiszállását a kancellári hivatalból ne is említsük.  A gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e AKK akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen.

A pártban máris megindult a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki tavaly decemberben éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, már az elmúlt órákban keményen nekiment AKK-nak.  A Willkommenskultur fő felelőse, Merkel kancellár eközben egyre inkább visszavesz a nyilvános megjelenéseiből.

SPD

8.2 százalékos eredményével újra nagyot bukott Németország legrégebbi és legnagyobb taglétszámú pártja.  A drámai zuhanás mértékét jól mutatja, hogy az SPD 20 év alatt 13 millió szavazóját vesztette el az országban.  Willy Brandt óta – aki 1964 és 1987 között vezette a pártot – 17 vezetője volt az SPD-nek, ebből négy ügyvivő. Andrea Nahles júniusi lemondása óta senki sem akarja igazán átvenni a negatív spirálban vergődő alakulatot.

AfD

Káncz Csaba

Miközben az euroszkeptikus párt a volt NSZK területén stagnál, a volt NDK területén a szemünk láttára válik néppárttá.  Az AfD minden (!) 60 év alatti választásra jogosult korcsoportban nyert Türingiában, és hogy nem többet vitt, annak valószínűleg az egyetlen oka maga Björn Höcke tartományi pártvezető.  Ő még sok AfD-választónak is túl radikális, nem véletlen, hogy az összes nagyobb párt jelöltje megelőzte a népszerűségi listákon, és még a saját körzetét sem tudta megnyerni.

Höckét a megkérdezettek csupán 14 százaléka látta alkalmas miniszterelnöknek, miközben pártja több mint 23 százalékot kapott. A Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt és vall.  Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet.

Az már a hazai közállapotokat jellemzi, hogy a Külügy két éve elhívta egy budapesti konferenciára előadónak az AfD radikális szárnyának főideológusát, Götz Kubitscheket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG