Hirdetés
Hirdetés

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Eidenpenz József, 2017. október 20., 12:58

Egy katalán függetlenség-párti szervezet öngyilkos akciót hirdetett: Vonják ki a katalánok a pénzüket azokból a bankokból, amelyek elvitték székhelyüket Katalóniából. Ez, ha hatékony lenne, komoly pénzügyi válságot is előidézhetne, de jelentősége inkább szimbolikus.

(Fotó: Assemblea National Catalana)
(Fotó: Assemblea National Catalana)

A CaixaBank SA és a Banco Sabadell SA ellen hirdetett akciót egy Assemblea Nacional Catalana (Katalán Nemzeti Gyűlés) nevű szeparatista szervezet, hogy megbüntesse őket, amiért elvitték székhelyüket a problémás tartományból. Arra biztatják híveiket – a Wikipedia szerint 80 ezer fő 2015-ben –, hogy vonják ki betéteiket a két pénzintézetből.

Az „emberek ereje” szlogennel rövid, 11 másodperces videót tettek közzé, amelyben lehetőleg ma reggel 8 és 9 közötti készpénzkivételre biztatnak az öt legfontosabb bankból, ezek közül azonban csak a fenti kettőt nevezik meg. A videó nagyon egyszerű és eléggé hevenyészettnek tűnik. A szervezet vezetője, Jordi Sànchez i Picanyol jelenleg őrizetben van az október 1-jei, a központi kormány által illegálisnak tartott népszavazással összefüggésben.

Hirdetés

Maradt a normál üzletmenet

A Bloomberg szerint a két nagybank szóvivői normál üzletmenetről számoltak be ma reggel. Egy nappal korábban a spanyol gazdasági miniszter azt mondta, az utóbbi időben nőtt a két bank betétállománya. A pénzintézetek ugyanis, számos nagyvállalattal együtt, két héttel ezelőtt villámgyorsan áttették székhelyüket Katalóniából más, nyugodtabb tartományokba.

Amint akkor írtuk, már kosábban is volt kisebb betétesi roham e bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag korábban főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Most pedig a másik tábor tagjai vihetik el a betéteiket azért, mert a bank hűtlenül elvitte a székhelyét (és a helyiadó-fizetéseit).

Öngyilkos bankroham

A bankok elleni rohamra egyébként még a legsötétebb diktatúrákban sem szokás biztatni, mert a bankok csődje magával ránthatja az egész gazdaságot, láncreakciót, válságot idézhet elő, vagy állami pénzekből kell ezeket kihúzni a csávából – tehát a nép pénzén. (Ha meg nincs komoly hatása, akkor minek.) Az akció így felettébb szűklátókörű és káros, egyfajta öngyilkos merényletre emlékeztet.

Miért pont 155 euró?

A Bloomberg szerint az akció inkább csak jelképes, egy katalán híresség például arra biztatott, hogy mindenki 155 eurót vegyen ki. Ez a száma Spanyolország alkotmányában annak a cikkelynek, amely alapján a központi kormány Katalónia eddigi autonómiájának megvonását fontolgatja. Holnapra rendkívüli kormányülést hívtak össze ezzel kapcsolatban, de az új hírek szerint valószínű, hogy a katalán vezetésnek újabb egy hetes ultimátumot adnak a helyzet tisztázására.

Alapvetően pozitív európai tőzsdei környezetben az Ibex spanyol index ma stagnál, a két érintett bank részvénye 0,6, illetve 1,3 százalékkal esik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?